Kategoriarkiv: Vietnam/Kambodja 2017

Till Vietnam


Sovmorgon till 09 eftersom vi checkar ut i dag och lämnar Siem Reap i Kambodja för Ho Chi Minh-staden i Vietnam. Hade gärna stannade några dagar till i Kambodja men vi planerade för fyra dagar och enbart med fokus på Angkor Vat. Kanske värt att återvända till i framtiden.

Efter god frukost och en sista översyn av packningen gav vi dricks till personalen och gick ut till vår förbeställda taxi som tog oss till flygplatsen. På vägen passerade vi det kungliga palatset som var mera använt förr då Siem Reap var landets huvudstad.

Trafiken är spännande, många kör i motsatt riktning i en slags extrafil som mopeder och cyklister använder. Något vi kunde konstatera också i Ho Chi Minh-staden där bilden ovan är tagen från vårt hotell.

Vi var framme i god tid och kunde checka in snabbt. Men, men, säg den flygresa som inte för nya upplevelser med sig. När vi stod och skulle få våra boardingkort frågade damen bakom disken om vi hade visum till Vietnam. Det hade vi ju inte utan sa att vi tänkte söka på plats eftersom det stod så på en officiell webbplats.

Så gick det inte att göra, berättade damen. Det måste vi göra nu, på nötet, för att få det vid framkomsten. Så snabbt upp med paddan och så började jag skriva iben ansökan. Under tiden dök en chef och hans underhuggare upp och tog oss åt sidan.

Vi fick veta att det skulle kosta en himla massa dollar och att det var ont om tid. Och vi kände viss rörelse av fjärilskolonin i magen. Men efter en stund frågade chefskillen vilket land vi kom ifrån och när vi svarade Sverige så tittade han på oss och konstaterade att då behövde vi inget visum alls!

Minst sagt skönt.

Nästa fråga fick oss också lite oroade, även om vi börjar bli vana nu, och det var om vi hade biljett från Vietnam. Det har vi ju. Men inte på oss eftersom den har bokats om för att åka till Bangkok i förtid. Så vi hade ingen att visa chefen. Den riktiga biljetten ligger och väntar på oss i Vietnam.

Som tur var har vi inte avbokat den ursprungliga resan ännu och då funkade det att visa papper på den.

Vi firade med att gå till passkontrollen där jag fick lämna fingeravtryck medan Anneli slapp och Carl-Anton hann lämna hälften innan han glatt vinkades iväg av passkillen.

Sedan investerade vi i var sin kall Cola i baren och Carl-Anton köpte en liten flaska Baileys för Vietnam. Man betalar med dollar och får tillbaka i dollar och lokal valuta. Och priserna är lagda så att allt kostar lite mer än en jämn dillar så att de kan kasta över oss lite extra lokala pengar.

Tre Cola i baren kostade 8,25 i USA-dollar vilket jag fick en dollar och 3.000 riels tillbaka på.

Flygturen till Ho Chi Minh-staden tog bara en timma och tjugo minuter men molnen ökade snabbt för att när vi landade visa sig bestå av ett lätt regn. Det gick smidigt att ta sig in i landet trots att jag en sekund eller två blev orolig för att vi inte hade fyllt några inresedokument och inte hade något visum. Men det visade sig att inget av detta behövdes, precis som vi blivit tillsagda i Siem Reap.

Så det var snabba steg genom passkontrollen och sedan hade våra väskor (alla) kommit på bagagebandet när vi väl kom dit. Utanför stod en glad man med en skylt med Annelis namn på och sedan satte vi oss i bilen för att köras i 40 minuter genom en myllrig och spännande stad.

Nu är vi på Dragon Palace och ska snart ut och äta.

Mer kommer.

Anneli gör klart hotellbokningen med ”Mr John” som egentligen heter något mera komplicerat.

10 total views, 10 views today