Dagsarkiv: 02 juli 2017

Marc Hallet och Loes Modderman


Dagen biltur blev bara 600 kilometer men tog oss från hotellet i Emstek, där vi åt en god frukost vid 07.30 på morgonen, till Belgien och Grivegnee och Marc Hallet och sedan till Nederländerna och Loes Modderman.

Dagen på vägen bjöd på ömsom sol och ömsom regn, mellan 19 till 22 grader men bra körväder över lag. Skönt att köra på motorvägarna i Nederländerna och Belgien istället för i Tyskland där den fria farten (som dyker upp då och då) gör att folk kör som vildar och vi som bara hasar oss fram i 120–125 får hålla oss undan i filen för oxkärror.

Först stopp blev alltså Marc Hallet där jag had en del böcker som låg och väntade på mig, bland annat några Camille Flammarion. Men Marc hade också packat en del gåvor till AFU, bland annat lite mer av hans bakgrundmaterial för sin Adamskibok.

Vi bjudna på en fin lunch av Marcs fru Rose medan jag konverserade Marc på engelska gjorde Niklas sitt bästa med att fräscha upp franskan med Rose som inte är så bra på engelska.

Marc är djupt skeptisk till ufofenomenet som ett möjligt utomjordiskt orsakat fenomen. Men han är en person som kollar allt, ställer tuffa frågor och inte låter sig imponeras av vetenskapsmän som inte sysslar med vetenskap. Vi hade ett par timmars intressanta samtal innan jag och Niklas styrde mot Nijmegen.

Vi kom fram till Loes Modderman strax före 17, precis enligt plan. Ännu så länge har vi hållit vårt schema.Loes har en enorm samling böcker hemma i precis de ämnen som AFU samlar på. Jag och Niklas ägnade en lång stund med att gå runt och titta och lyssna till vad hon hade att berätta om dem.

Böckerna fyllde flera rum och stod i dubbla rader, platsen var slut sedan länge. Hon har forteana i alla dess former. Jag passade på att berätta om AFU och visa bilder och filmer från arkivet.

Loes bjöd oss på en god middag innan klockan blivit en stund efter 20 och vi tackade för oss. Tre kassar med böcker och filmer skickades med till AFU.

Hotellet låg ett par kilometer bort, Hotel Bastion, där vi fick rum 27. Bra wifi och helt okej sängar där vi softade en stund innan vi gick ut till bilen för att packa om allt vi hade fått under dagen från lådor till plastkassar som vi stuvade in under säten och på andra platser för att få plats med den stora donationen som vi ska hämta i Odijk i morgon.

Framåt kvällen utmanade Niklas mig på biljard och vi hann med två matcher. 1–1 var nog ett helt rättvist resultat efter några riktigt fina stötar och några mindre bra.

Kvällen avslutades vid 23-snåret med chips på rummet och en debatt på Facebook där en tidigare UFO-Sverigemedlem anklagar UFO-Sveriges undersökare för att vara desinformatörer. Inte kul. Vi är långt ifrån detta, mycket långt ifrån. Men när vi säger att något har en förklaring så gillas det inte alltid av dem som vill tro.

Att hitta medlemmar som vill vara aktiva för att de verkligen är nyfikna på fenomenet utan att de redan vet svaret på gåtan är inte lätt. För UFO-Sverige är i ett informationsunderläge där nätet kryllar av ”bevis” i form av inte undersökta filmer och sajter med dubiöst material.

När folk ser och läser detta så är det inte konstigt att vi framstår som tråkigt (bort)förklarande. Men det får vi stå ut med. Det som är viktigast är fenomenet undersöks av duktiga och objektiva undersökare. Och det har vi.

Jag nere i Marc Hallets bibliotek.

460 total views, 1 views today