månadsarkiv: december 2017

Gott Nytt År!


Så var det dags igen. 2017 läggs till handlingarna som ett Annus Horribilis där världen fick en ledare som lever på att ljuga och att tänka populistiskt. För oss journalister har det varit ett prövningens år där sanningen plötsligt inte värderas högre än den mest flagranta lögn.

Ska det fortsätta vara så? Det är ju det som är frågan. Ska vi se en generation lättlurade och faktaresistenta unga växa upp istället för de nyfikna och faktasökande personer vi hoppas att de ska bli? Så behöver det inte bli. Min erfarenhet är att unga är smarta och genomskådar sådant som inte är okej.

För egen del ser jag det som en utmaning där det faktiskt går att spela en roll. Jag är redan ute i skolor och pratar om konspirationsteorier, fake news och annat som är en del av mitt dagliga arbete – och fritid.

För UFO-Sveriges del ser 2018 ljust ut. Intresset för det vi gör är mycket stort och vi är på väg att sätta medlemsrekord i år. Att arbeta med ufofrågan har alltid varit spännande och ett stort nöje. Den saken ser inte ut att förändras nu när vi vänder almanacksblad. Men vi behöver fler aktiva, fler som kan undersöka alla de rapporter som vi får in.

Året kommer också att bjuda på hårt arbete när det gäller AFU, detta fantastiska arkiv som sedan ett antal år ska utläsas Archives for the unexplained. Arkivet för det oförklarade om man översätter det till svenska. Ni kan se en bild från ett av AFU:s bibliotek här ovan.

AFU fortsätter växa så det knakar – när det gäller volym och saker vi får in. Pengar är däremot alltid ett problem. Vi är ett gäng som satsar ett antal hundralappar i månaden för att verksamheten att gå runt. För även om vi själva alltid jobbar gratis så kostar lokaler, el och annat stora summor varje månad.

Så skulle jag önska en sak inför det nya året så vore det att ni som läser detta skänker en slant till AFU. Det vi gör är unikt i världen och väldigt viktigt. Utan ett fungerande arkiv står vi och stampar på samma fläck.

Swisha gärna ett bidrag till 070-6201148. Jag kan garanterar att alla pengar oavkortat går till verksamheten.

Att AFU kan fortsätta med sin verksamhet är inte bara viktigt för oss som arbetar med ufofrågan i dag utan också för kommande generationer. Här finns hundratusentals dokument och ännu fler artiklar ur olika tidningar samt rapporter, bilder, filmer och bandinspelningar. Men också ett stort bibliotek med över 30.000 volymer och ett stort tidskriftsarkiv.

Så är läget.

Sedan jag skrev detta åt vi lunch form av rostbiff med potatissallad och några kycklingklubbor som försvann snabbt och lätt när Niklas, Markus, Kasper, Linus, Anneli och jag högg in. Snart åker jag till jobbet för att fira in det nya året tillsammans med arbetskamrater och de världshändelser som kan tänkas inträffa.

Niklas och Markus firar med kamrater hemma hos Niklas. Anneli tar hand om Kasper och Linus med föräldrar plus Ylva som dyker upp framåt eftermiddagen.

Själv firade jag alltså på jobbet med Karin, Erik, Petter och Christian, Sara och sportredaktionen var också med men inte fram till midnatt – då var det bara jag, Karin och Erik kvar. Men vi som jobbade under kvällen, och på dagen, fick en god skaldjurssoppa till förrätt med röd och mör oxfilé med bakad potatis till huvudrätt och glass efteråt av DN.

Sedan fick jag skriva om Trump och en del annat. Och roligast om kyrkan i Bälinge som råkade ringa in det nya året ett dygn för tidigt. Prästen bad om ursäkt.

Tolvslaget var inte särskilt häftigt eftersom vi knappt kunde se några fyrverkerier trots att vi spanade. För mycket hus i vägen. Men vi tre som var kvar skålade in 2018 i cider blandat med Loka eftersom någon hade gått iväg med vår alkoholfria skumpa.

Jag ringde Anneli som precis hade kommit tillbaka in efter att ha tittat på fyrverkerierna från planen bakom vårt hus tillsammans med de övriga. Och sedan till pojkarna som hade varit uppe på TT och tittat. Mycket fint! De hade haft en riktigt bra kväll. Tidigare på kvällen ringde Håkan E och önskade Gott Nytt. Han och Margareta verkade också ha det bra i dag.

Klockan 01 tog jag bilen hem för att skåla med Anneli och Ylva och sedan satt vi och pratade till 02.30. Bra start på det nya året!

Här är gänget som jobbar på nyårsafton.

Så här såg maten ut.

Skål i vatten och glass! Karin, Jag och Erik var kvar på tolvslaget.

Andreas Cromnows nyårshälsning till mig som han själv har gjort,

 516 total views