Dagsarkiv: 14 december 2017

Föredrag för Huddingeelever


Tog mig upp vid 09 för att komma iväg till Huddingegymnasiet i tid. Där hade jag bestämt möte med en av lärarna, Ann-Britt Hellmark, klockan 11 för att hinna äta lunch och kolla tekniken innan jag skulle dra igång med mitt föredrag klockan 12.30.

Skolan visade sig bjuda på julbord just i dag och det var verkligen imponerande. Tre sorters prinskorv, sillar, två sorters lax, köttbullar, paté, Janssons och allt annat som man kunde önska sig. Till det fick jag en burk julmust.

Min smala lycka var att vi åt så tidigt för sedan blev kön av elever mycket lång.

Temat för mitt föredrag inför de drygt 300 eleverna var konspirationsteorier och fake news.

Som vanligt försökte jag vara på plats i god tid för att tillsammans med en vaktmästare testa tekniken som funkade bra. Vi spolade skolans ljudsystem som brummade trist och valde att köra via min portabla högtalare istället. Annars var allt perfekt.

När några elever kom trettio minuter i förväg blev de ivägskickade av en lärare men jag stoppade dem och sa att de gärna fick komma in. Sedan tog jag chansen att prata med ungdomarna för att höra lite om vilka förväntningar de hade på det jag skulle prata om. En tjej var mycket intresserad av månlandningen och alla tyckte att det här med konspirationsteorier var riktigt spännande.

En lärare hade berättat att tron på illuminaterna hade gått som en löpeld genom solan för något år sedan men att detta nu hade lugnat sig. Intressant att se hur vissa teorier bara är en fluga och egentligen inte har någon substans i sig.

Under den timma jag hade på mig försökte jag berätta om hur man gör för att ta reda på fakta och att man inte ska lite allt som står på nätet. Jag tog också upp Donald Trump som ett varnande exempel på hur fejk och bluff kan förvandlas till sanning och hur han lyckats underminera fakta som är fastslagna och välbelagda.

Jag berättade också om hur jag undersökt konspirationsteorierna kring månlandningen och hur jag kunnat visa att dessa är fel.

Tillbaka på jobbet väntade ett möte om vårt nya publiceringssystem och sedan ett medarbetarsamtal med Susanne.

På jobbet kunde jag också lyssna på Nasas upphaussade presskonferens om en ny upptäckt av Keplerteleskopet. Den visade sig vara att man hittat en åttonde planet i ett av de solsystem som redan upptäckts. Kanske inte riktigt den kaliber som jag hade hoppats på.

Då kändes det som en mera intressant nyhet att man inte lyckades hitta några konstiga signaler från Oumuamua. Det verkar alltså som den rots sin form alltså var en vanlig asteroid fast på besök från ett annat solsystem. Detta skrev jag en bit om.

Mycket att göra under kvällen, inte minst Trumprelaterat. Kvällens matrast genomfördes på pizzerian Ibolina på Lilla Essingen i sällskap av Björn och ”Lunkan”. Har inte varit där på flera år faktiskt. Inte sedan jag jobbade dag under min Namn och Nytt-period.

Sista dagen på passet och kom iväg hem strax efter 01, i egen bil. Kom faktiskt ihåg att jag hade den i dag och ringde inte och beställde taxi. Hemma stoppade jag tvätt i maskinen, betalade räkningar och fixade med lite arkivjobb. Nu ska jag vila rösten några dagar.

En annan bild från mitt föredrag. Här syns en liten del av den stora aulan.

Björn tar upp pizzabeställningarna inför kvällens besök på Ibolina.

Lunkan och Björn på Ibolina.

213 total views, no views today