Dagsarkiv: 18 januari 2018

Boris är borta


Ibland färdas nyheter långsamt men när jag fick julkortet till Boris Jungkvist i retur ringde jag i dag till Boris dotter för att höra vad som hänt. Det visade sig då att Boris gått bort redan på hösten 2016.

Boris var född 1934 och blev intresserad av ufo i samband med en observation vid sjön Magelungen 1949. 1950 skickade släktingar i Amerika Donald Keyhoes bok ”The Flying Saucers are Real” där den tidigare majoren i marinkåren pläderade för att jorden besöktes av varelser från andra planeter i farkoster som under åtminstone ett par hundra år hållit oss under uppsikt. Keyhoe blev snabbt den unge Boris Jungkvists favorit och han kom att sluka efterföljarna ”Flying Saucers from Outer Space” (1953) och ”Flying Saucer Conspiracy” (1955) liksom Edward Ruppelts ”The Report on Unidentified Flying Objects” (1956).

Gemensamt för böckerna var att de alla fokuserade på den utomjordiska hypotesen; ETH. Något som kom att prägla Boris Jungkvists eget ufointresse och böcker under åren. Midsommarhelgen 1967 tog sig intresset fastare former då han startade en egen ufoförening tillsammans med några andra entusiaster. Föreningen fick namnet UFO-Häggvik. Året efter anslöt sig Boris Jungkvist också till Rune Rydebrandts UFO-Göteborg och senare till Gicoff (Göteborgs informationscenter för oidentifierade flygande föremål).

Han kom också att engagera sig i UFO-Sverige men i början av 1987 kände han sig inte längre hemma i föreningen, gick med i UFO-Luftrumsbevakning Nyhammar som han tillsammans med Paul Hellberg och Curt Olsson stöpte om till Riksföreningen UFO-Luftrumsbevakning den 29 oktober 1988. Med tiden blev föreningen och Boris Jungkvist synonyma begrepp.

Under början av 1990-talet kom Boris Jungkvist att delta i en serie program med Robert Aschberg, han höll många föredrag och var aktiv som ufolog. Med tiden skulle det bli fem böcker om ufo: ”UFO – En fantastisk verklighet” (1977), ”Besökare från kosmos” (1980), ”Flygande tefat – kosmiska rymdskepp” (1983), ”Kontakt med UFO – Utomjordiska intelligenser är här!” (1989) och ”UFO – Bevis för liv i rymden” (1992).

Under sina senare år sålde Boris Jungkvist sitt arkiv till AFU och flyttade åter till Sollentuna från Högsby i Småland sedan hans älskade hustru Margareta gått bort. Han föddes den 14 oktober 1934 och avled den 9 augusti 2016 och ligger begravd tillsammans med henne vid Sollentuna kyrka. Han blev 81 år. Bilden ovan är tagen omkring 1978.

—-

Själv startade jag dagen med fortsatt ont i ryggen och några telefonsamtal. Markus vaknade fortsatt förkyld men Anneli är pigg och är på jobbet. Men kvällen blev mindre bra för familjen då Raili ramlade igen och fick köras till sjukhus. Markus pratade med henne och allt gick bra trots allt och hon fick komma tillbaka hem under dagen.

Fick faktiskt möjlighet att träffa Staffan K i dag igen då han ringde mig när jag, Mia och Åke hade slagit oss ned på La Barca för att äta. Så efter en stund anslöt Staffan och vi hann ses en stund innan det var dags att återvända till datorknattrandet.

Mycket med en ny bomb i Malmö där jag pratade med vittnen men också en hel del annat. Som en asteroid som kommer att passera ”nära” jorden. Fast inte så nära att det är en fara för oss. Långt bortom månen faktiskt.

 1,318 total views