Dagsarkiv: 05 februari 2018

P4 Extra och föredrag för MAK


Vid 11-tiden ringde P4 Extra och undrade om jag kunde vara med och prata om SpaceX och deras planerade uppskjutning av Falcon Heavy. Sändningen startade 14.50 och det gick givetvis bra för mig att vara med på. Jag och Anneli är ju fortfarande kvar hos Raili och hjälper henne med en del saker. Bland annat handla och fixa så att hennes Ica-kort åter fungerade. Det mesta har Anneli fixat.

14.50 ringde P4 Extra och sedan pratade jag SpaceX och Mars i tre och en halv minut med programledaren Sarit Monastyrski som är den som ersatt Lotta Bromé. Det blev ett bra och trevligt samtal.

Jag tog också en tur till Kyrkans loppis utan att göra några direkta fynd och så gick jag in på biblioteket där jag tillbringat åtskilliga timmar under min uppväxt. Jag gick till och med i första klass i det huset. Det var här jag lärde mig spela schack men framför allt att njuta av doften från böcker.

Framåt kvällen, klockan 17.00 närmare bestämt, bar det av till Mariestads Astronomiska Klubb utanför Lugnås där jag skulle hålla föredrag under rubriken ”Mina stjärnminnen”. Ni kan se en bild här nedan av observatoriet som MAK byggt upp och föreningens eldsjäl, Rune Fogelquist (1924–2014) som tyvärr är borta sedan några år. Bilden är tagen av Stefan Svensson. Då hade vi hunnit köpa ny dammsugare till Raili och spela ett parti Chicago.

Vi kom fram redan 17.15 och var först på parkeringen men sedan kom Jola Papalabrou och öppnade åt oss. Eftersom vi var så tidiga hade jag gott om tiden att hinna titta på biblioteket och arkivet som MAK har börjat bygga upp. Kul med alla böcker om rymden, många av dem efter Rune.

Efter hand trillade folk in och snart var det nog 45 personer på plats. Bland dem Tage Bång och Stig plus Karl-Arne Blom från Tived som ju även han är medlem i såväl MAK som UFO-Sverige.

Föredraget var helt nyskrivet och anpassat för MAK där jag ju känner många medlemmar. Förutom Tage, Stig och Karl-Arne även ordföranden Sören Persson. Rune var en god vän och granne till mig, mamma och pappa under många år i Mariestad och en ständig inspiration när det gällde mitt tidiga astronomiska intresse. Och det var han, Sören och jag som kom att bli tre i den fyra man första styrelsen från 1978.

Jag berättade om solförmörkelser jag sett, de två Venuspassagerna, olika observatorier som jag besökt och om rymdstenar som kan falla över jorden, också den från i går. Det blev mycket kring hur vackert och fantastiskt universum är. Tog också chansen att visa bilder och prata om MAK:s första tid och om Kinnekullefallet, det första stora ufofallet jag undersökte – och löste.

Jag tror att det
blev ett ganska välavvägt föredrag som höll på i 90 minuter. Förhoppningsvis en lagom blandning av privat och allmänt.

Efter föredrag tog vi en macka men på slaget 21 körde vi till Stockholm. På vägen såg vi fina vertikalpelare vid Hallstahammar. Ni kan se en bild här ovan och några lite längre ned i bloggen. Vi stannade till och tog några bilder och sedan försökte Anneli fånga några i farten också medan jag körde. På flera platser skapade mötande bilar stora vertikalpelare.

När vi kom hem var klockan 00.15 och Markus var vaken. Men snart hade både han och Anneli gått och lagt sig medan jag fortsatte med att packa upp och ordna med bilderna jag tagit under helgen. Framåt 02 var det dags att borsta tänderna.

Vertikalpelare vid Hallstahammar.

Mötande bilar skapade också vertikalpelare.

Rune Fogelquist framför sitt livsverk.

Jag under föredraget.

Det största teleskopet står här.

Huvudbyggnaderna.

310 total views, 1 views today