Dagsarkiv: 13 februari 2018

AFU och Tadashi Kosaku


I dag startade jag från Skälby i ihållande snöfall för att komma fram till Norrköping och AFU där solen faktiskt tittade fram. Då hade jag med mig Carl-Anton från Nyköping och fem kassar med böcker och annat som skulle till arkivet.

På vägen ned hade jag fått instruktioner av Tobias Lindgren att ta bilder som han kunde lägga upp på AFU:s Instagramkonto och det gjorde jag när vi väl hade fått träffa den japanske ufologen Tadashi Kosaku som var det verkligen målet för vår resa.

Vi träffade Tadashi i tidskriftsarkivet där han hade högar med tidskrifter som han ville kopiera artiklar ur. Nu var den trevlige japanen inte så lätt att prata med eftersom hans engelska var bristfällig. I går tvingades faktiskt Anders ringa en tolk i Tokyo för att få hjälp att göra sig förstådd.

Men vi försökte i alla fall att kommunicera och efter en stund gick vi upp till huvudlokalen där Tadashi började kopiera de artiklar han ville ta med hem.

Vi pratade också en stund med Kenth på Rapportcentralen som fick ett nummer till en observatör som råkat ringa Niklas telefon i tron att det var till mig. Observationen var intressant och vi bestämde oss för att gå vidare på den och att Kenth och någon mer skulle besöka observatören som har sommarstuga på en ö i Hjälmaren.

Händelsen inträffade den 11 februari klockan 01.30 natten mot söndagen. Mannen vaknade och ser ett dovt blå-grönt pulserande ljus som han beskriver det över hela det synliga området utanför sovrumsfönstret. Detta ljus ser han någon minut innan det hörs en knall, i stort sett identisk med en åskknall, varefter ljuset sedan försvinner. Han går ut och allt är som vanligt.

Kenth har kollat all-sky kamerorna från Uppsala, Borlänge, Hoberg, Arvika och Mölndal men inte hittat någon registrering alls den dagen förrän vid 17-tiden på eftermiddagen. Observationstiden verkar dessutom alldeles för lång så en bolid kan nog uteslutas, det är såväl Kenth som jag själv överens om.

Vi hann också träffa Sven-Olov som sin vana trogen jobbar halvtid på AFU, gratis och ovärderligt, sedan många år.

Lunch blev det i Hageby centrum i vanlig ordning där sushibuffén lockar undertecknad.

Tillbaka på AFU diskuterade jag och Anders ett pågående översättningsprojekt för att tillgängliggöra svenska artiklar och fall på engelska. Där lovade jag att skicka lite sådant material som jag har liggande i min dator,

Efter att ha plockat upp några saknade exemplar av UFO-Aktuellt och några böcker i UFO-Sveriges förråd drog jag och Carl-Anton till två second hand-butiker i Norrköping utan att göra några särskilda fynd. Men hemma i Nyköping gjorde Carl-Anton en rensning i hyllan och fyllde ett antal kassar med böcker som jag ska försöka sälja eller skicka vidare till AFU. Dessutom fick jag hans frimärkssamling sedan vi kommit överens om att jag skulle sätta in lite pengar för den till min pågående AFU-insamling.

När jag kom hem var klockan strax efter 18 och maten var klar. Skönt att sitta ned med familjen och äta gott.

Men sedan tog jag tag i kassarna med böcker och annat och sorterade allt plus att jag gjorde en första genomgång av frimärkena. Det blev ett kuvert till Gunnar Karlssons också. Men färdig blev jag trots allt inte. En hel del återstår.

Fick förresten en fråga på Facebook om hur man gör bra ifrån sig på teve när det handlar om knepiga ämnen som ufo. Mitt svar blev (frågan var på engelska):

To do a good TV presentation you must know what you are talking about. That may sound like something from Form 1A but that is really what it is all about. After 44 years and hundreds and hundreds of investigations and interviews with witnesses I know my topic in and out. That gives me a confidence that hopefully the interviewer can feel.

I try not to speculate but just tell the facts. And I only talk about facts that I myself have been investigating.

I make it clear that I see this (UFOs) as a challenge and one of the most interesting scientific challenges you can find but also that I have not the answer but are looking for it.
My background as a journalist since 1978 and now with the most respected newspaper in Sweden since 1990 helps of course.

But the bottom line is to tell a fantastic story in a non fantastic way. To avoid exaggerations and not to refer to sources that is problematic or disputed.

And to stay calm! Well, there you have some bits and pieces. There are of course many more.

Sist på kvällen fick jag klart med de tre besök jag och Markus ska göra i England i mars. Nu återstår bara att boka boendet. Och så skrev jag en liten bit om den japanske ufologens besök på AFU:s sajt. Ni kan läsa om det här.

Anders Liljegren och Tadashi Kosaku vid kopieringsapparaten.

Tadashi i full färd med att kopiera.

Carl-Anton gör fruktlösa försök att hitta något intressant på Erikshjälpen i Norrköping.

316 total views, no views today