Dagsarkiv: 01 mars 2018

Årsmöte på AFU och SR filmar


I dag var det dags för årsmöte på AFU, Archives for the unexplained, i Norrköping. Och på bilden ovan ser ni Anders Liljegren (kassör och ansvarig för den dagliga verksamheten), Håkan Blomqvist (vice ordförande), Clas Svahn (det är jag det, ordförande), Tobias Lindgren (medlem i AFU:s arkivråd), Carl-Anton Mattsson (suppleant i styrelsen) och Johan Gustavsson (medlem i AFU:s arkivråd).

Jag tog mig dit i bil på morgonen efter att ha hämtat Pontus Bergman på Stora Mossen och Carl-Anton Mattsson i Nyköping. Pontus är fotograf på Sveriges Radio och jobbar med bland annat Ufopodden tillsammans med producenten Emelie Rosenqvist. Emelie själv tog tåget och sedan sammanstrålade vi på AFU för att de skulle få filma lite för en kommande publicering på Facebook.

Tillsammans med Anders gick vi runt till två av biblioteken och till tidskriftsarkivet och efter drygt en timme var de nöjda och vi kunde åka till sushirestaurangen i Hageby centrum för att äta tillsammans med de övriga på mötet.

Eftersom Håkan Blomqvist fyller år i dag, eller om det var i går (inte alltid så lätt att veta med ett skottårsbarn), så passade vi på att säga grattis och Håkan själv på att köpa en tårta som han bjöd oss på. Tårtan kom väl till pass när vi tog en paus under årsmötesförhandlingarna.

Själva årsmötet tog några timmar men vi fick allt viktigt gjort. När det var slut pratade jag med Anna i UFO-Stockholm som ska gå på ett föredrag med Gary Heseltine i kväll. Gav henne några råd om bilder och vad hon kunde fråga den brittiske före detta polisen och ufoföreläsaren om.

Tog också chansen att gå igenom lite papper som jag kan ha nytta av för min bok om AFU (vars titel inte är bestämd ännu).

I dag begravdes UFO-Sveriges tidigare medlem Jörgen Bengtsson i Trons kapell i Vänersborg. Tyvärr kunde ingen av oss vara med eftersom årsmötet var spikat sedan länge. Men Tony Ekberg (som tog bilden nedan) och Roger Skoog var där. I ett mejl till mig skriver Tony: ”Det var en ljus och fin begravningsgudstjänst. Prästen lyfte fram saker ur Jörgens liv, bland annat intresset för ufofenomenet och UFO-Sverige och att han var nyfiken och ville veta saker. Så detta avsked av Jörgen blir ett vackert minne.”

Det känns bra mitt i allt det sorgliga.

När vi var färdiga med mötet hade klockan hunnit bli 16 och det hade dessutom börjat snöa igen utanför lokalen. Men resan till Nyköping blev problemfri och snön varade inte länge. När jag hade lämnat av Carl-Anton ringde en ung man vid namn Micke Nordström som i går hade tagit en bild mot den vackra månen och backen i Björnriket. Ni kan se den här nedan. På bilden hade det fastnat ett ljusfenomen som han inte kunde identifiera.

Jag bad honom skicka bilden till mig och stannade till för att titta på den. Och det var lätt att se vad ljusfenomenet hade orsakats av. Ni kan se bilden här nedan. Det ena ljuset, som är under månen, kunde Micke själv identifiera som en reflex från månen men det var det andra upp i högra hörnet han var osäker på.

Jag ringde i alla fall tillbaka till honom och berättade att det som lyser orange upp till höger också det är en reflex, fast från gatlampan i bildens nedre vänstra kant. Inte alltid så lätt att förstå hur reflexer kan bildas i en lins. I det här fallet en mobillins.

När jag kom hem var klockan en bra bit efter 18 och då väntade Anneli och Markus med wok och gott vin! Smaskigt. Efter maten diskade jag och tog han dom en del böcker och annat som Carl-Anton hittat åt mig, bland annat ett Tintinalbum som jag inte hade just den upplagan av. Mycket uppskattat.

Sedan såg jag och Anneli på ”Antikrundan” och därefter sista delen av ”Bron” på SVT Play. Ett bar slut tycket vi båda.

När Anneli gått och lagt sig var det bara för mig att slå mig ned vid datorn för att beta av fem mejl som behövde svar, skriva på nya boken (det blev 3.000 tecken i alla fall) och svara på brev, betala räkningar och se till så att Micke som tog bilden i Björnriket fick en bok stoppad i ett kuvert som tack för att han hörde av sig. Dessutom packade jag ett annat paket till Tommy Helmer som bett mig hjälpa honom att köpa en bok från nätet. Den kom i går.

Fixade lite bilder till min redaktör för nya boken och mejlade Montreal om att vi jobbar på för att få min videopresentation klar till en början av nästa vecka. Sedan blev det sängen vid 01 eller så.

Emelie Rosenqvist, Pontus Bergman och undertecknad i ufobiblioteket.

Dagens födelsedagsbarn – Håkan Blomqvist.

I dag begravdes Jörgen Bengtsson i Trons kapell i Vänersborg.

Micke Nordströms bild från Björnriket den 28 februari i år.

 343 total views