Dagsarkiv: 05 juni 2018

Facebookfilmning på Sveriges Radio


När jag vaknade vid 8 i morse kunde jag bara konstatera att jag inte hade skrivit upp vilken tid jag skulle vara på Sverige Radio i dag för att träffa Emelie Rosenqvist, som producerar Ufopodden, och hennes fotograf Pontus Bergman för att filma åtta 2–3 minuter långa avsnitt där jag berättar om de åtta fall som tas upp i denna den andra säsongen av podden.

Idén till filmningen föddes sedan jag föreslagit att vi skulle göra något där verklighetsbakgrunden till fallen togs upp. Viktigt eftersom podden i sig är en dramatisering av själva händelserna. Förra året valde SR att ändra en hel del i fallen vilket förvirrade många lyssnare och för att ta ett färskt exempel så ringde en man när jag stod i foajén till SR strax före 10 i dag. För 10 var det jag skulle vara där vilket jag inte kom på förrän jag hittat ett gammalt mejl klockan 09.10 och fick kasta mig ut i bilen och dra.

Nå, det var Gudmar Johannes som var informationschef på Nitro Nobel i Gyttorp på 70-talet som hörde av sig sedan han pratat med en vän som i går (tror jag det var) hade hört en repris på förra årets Ufopodden där observationen över Vikern i januari 1976 togs upp. Och där hade SR smugit in en kvinna istället för en man som huvudvittne samt lagt dit en olycka som inte hade inträffat just då. Det hela blev förvirrande för dem som faktiskt kände till fakta kring fallet.

Jag förklarade detta för Gudmar som ju verkligen ringde i rättan tid. Nu kunde jag återigen påpekade detta för Emelie som insåg problemet när jag berättade om samtalet i hissen på väg upp i huset.

Egentligen hade vi tänkt att filma utomhus men 14 grader och snålblåst gjorde att vi istället sökte oss nedåt till en källare efter att ha hämtat Pontus. Och där hittade vi en perfekt plats! Som ni kan se på bilden ovan sattes jag i en fåtölj bland en massa arkivskåp med kort som tillhör grammofonarkivet. Riktigt häftiga när man började bläddra i dem.

Själva inspelningen av de åtta avsnitten tog en timma så allt gick bra. Vi körde allt i ett svep och det behövdes inga omtagningar vilket var skönt. Nu ska det klippas och finnas med som ett komplement till Ufopodden när den väl drar igång.

På vägen hem stannade jag till på Serieslussen för att lämna två kassar serier som ska säljas till AFU:s förmån och pratade bort en stund med Erkki i vanlig ordning. I dag körde Erkki utan skjorta vilket jag lade ut på Facebook. Brukar uppskattas.

Hemma sorterade jag bilder från mobilen innan det blev dags att åka in till Stadsteatern för att se ”Besök av en gammal dam” med Anneli och Ylva som sällskap. Fast det är nog jag som är sällskap till dem… Mat på Barcelona blev det också. Och den restaurangen kan jag varmt rekommendera. Tapasplocket var utmärkt rakt igenom. Vi valde tre rätter var och sedan delade vi på allt: Tortilla de patas, Ceviche peruano, Calamares fritos (som var perfekta!), Ensalada mozarella, Chorizo en salsa de tomate, Quesadil la de queso, Croquetas de jambon Serrano, Tostas de ensaladilla de Aten, Tabla de quesos och till det drack vi Brooklyn ale.

En annan fördel med Barcelona är att den ligger vägg i vägg med Stadsteatern så det tog oss bara några minuter att vandra från bordet till salongen.

Föreställningen var bra men inte någon som kommer att sätta sig djupare i själen. Men absolut värd ett besök. Tyvärr valde skådespelarna att spela utan mikrofoner och med tanke på att det var en öppen salong med en läktare också bakom scenen så försvann mycket av ljudet och jag hörde flera som inte var nöjda med detta efteråt. Där har Stadsteatern gjort en stor miss.

Hemma igen skrev jag några mejl och fixade några uppdateringar i bärbara datorn. Sedan blev det sängen redan före midnatt med en god bok.

Häftig miljö nere i SR:s kulvertar.

Och i dessa lådor fanns information om alla skivor man har i grammofonarkivet. I alla fall till ett visst datum. Antar att allt numera är digitalt. Här är ett icke helt obekant band!

”Lätta exekutörer”? Någon som förstår?

Kom på posten i dag från vännen Marianne i USA. Stort tack!

Erkki Häkli på Serieslussen.

Tapas på Barcelona med Ylva och Anneli.

 585 total views