Dagsarkiv: 10 juli 2018

Margareta, Thomas och Mikael


Tre namn stod i fokus denna dag. Och allt började med att jag och Anneli tog bilen upp till Skärplinge i norra Uppland för att träffa Margareta Nilson, änka efter astronomen och författaren Peter Nilson. Jag lärde känna Margareta i samband med att jag gjorde en intervju med Peter Nilson 1997, en intervju som ingen av oss visste skulle bli den sista han skulle komma att ge. Strax därpå insjuknade Peter och avled 1998.

Margareta har blivit en bra vän och en intressant sådan. Vi brevväxlar och ses, men allt för sällan. Så i går ringde jag henne och så bestämde vi träff i dag i ett soligt Uppland där vi vandrade runt hennes lilla går och fina hus. Innan vi gick in för att prata ett par timmar (och äta lunch) visade hon oss Peters stora hemlighet som fanns dold bakom en dörr i ett hus på gården, en dörr vi nästan inte kunde ta oss in genom.

Väl inne möttes vi av en egenhändigt byggd modelljärnväg som var härligt vacker! Här fanns stora broar och tunnlar och en rangerbangård plus ett litet observatorium (givetvis) på en av topparna. Vi stannade där en bra stund och Margareta berättade att Peter aldrig vill prata om denna sin hobby eftersom han var orolig för att den kunde tolkas som att han ägnade sig åt lite barnsliga saker.

Men det vi såg var precis tvärtom. Här visade Peter Nilson, återigen, att han var en man som inte bara att hade ett huvud för att skriva och räkna utan också var händig som få. Bilden ovan visar Anneli och Margareta framför ett annat av Peter Nilsons verk, ett ”dockskåp” komplett med bibliotek och spöken på vinden och ett observatorium på taket. Inspirerat av Muminhuset!

Efter några timmar i Margaretas trevliga sällskap åkte vi tillbaka mot Uppsala där vi hade bestämt träff med Thomas Andersson på hans antikvariat på Övre slottsgatan. Ni kan se Thomas och undertecknad här nedan. Medan jag stannade ett par timmar med Thomas för att gå igenom åtta kassar med lite äldre böcker gick Anneli på stan för att köpa en ny telefon. Den gamla hade packat ihop.

Thomas, som är en mycket försiktig köpare, slog till slut till på ett tjugotal böcker för 2.200 kronor som nu går till AFU minus bensin. Men det är resten, de 320 matte- och fysikböckerna, som jag är mest hoppfull på ska ge de större pengarna. Hur mycket får jag veta senare i veckan.

När Anneli kom tillbaka åkte vi till Biltema och köpte en cykelpump till Niklas och sedan hem.

Det har varit en fantastiskt fin dag och medan Anneli började förbereda köttet och potatisen för grillning på verandan åkte jag till pendeln för att hämta Niklas och Mikael Malmquist som kom från vart sitt håll. Mikael från Mariestad och Niklas från Solna.

Det blev en härlig grillkväll där jag fixade entrecôte och korv som intogs med rosé och kall öl. Innan det var dags för fotbollen, då flyttade vi in för glass och jordgubbar. Frankrike vann med 1–0 mot Belgien i en match där de båda lagen hade var sin halvlek.

Under dagen har det varit Ufopodden igen, den här gången med Gösta Carlssons observation 1946 som tema för dramatiseringen. Såg att 116 personer tittade på min lilla Youtubefilm om fallet och 334 på förra veckan som Betty Hill.

Fick också slutkorret på nya boken som såg bra ut. Går till tryckeriet i morgon.

Kom faktiskt i säng redan före midnatt.

Thomas Andersson och undertecknad.

Jag, Mikael, Anneli och pojkarna när allt det goda var uppätet.

 429 total views