Dagsarkiv: 12 juli 2018

AFU, Getåravinen och runstensjakt


Ingen sovmorgon utan redan före 08 rullade jag och Anneli iväg i bilen, fullastad med kassar, mot först Nyköping och sedan Norrköping och AFU. I Nyköping stannade vi till hos Carl-Anton och hämtade böcker som han köpt på Öppen hand och som jag i min tur nu köper av honom för att förhoppningsvis kunna sälja vidare med vinst till förmån för AFU. Det var många böcker om krig och vapen så det ska nog gå bra.

Sedan åkte vi till Öppen hand där vi kikade på en resväska med 8 mm-filmer från 60-talet som jag slog till på med samma ärende. Alltså att kunna sälja dem vidare till samlare.

Klara i Nyköping fortsatte vi till AFU för att träffa Anders och lasta av Henry Svenssons pärmar som jag har gjort i ordning i veckan. 23 stycken blev det. Jag hade också med lite annat hemifrån plus att det fanns en del böcker om V-bomberna, ubåtar och lite mysterieböcker i de kassar som jag köpt av Carl-Anton.

Jag passade också på att plåta av allt Dotty Virvelvind-material vi har fått från Bertil Falk så att jag kan skicka det till Sture Lönnerstrands dotter. Det är Sture Lönnerstrand som har skrivit Dotty-serien där flickan efter ett tag allt mer kom att likna en kombination mellan Allan Kämpe och Stålmannen.

Strax efter 11 dök min tidigare arbetskamrat Bo G Andersson upp. Vi hade bestämt att ses på AFU eftersom han hade en del böcker att skänka till oss. Inga ufoböcker (jo, en!) utan böcker som vi kan sälja för att få in pengar. Jag visade Bo G runt i de två huvudlokalerna innan han var tvungen att åka och jag, Anders och Anneli åkte ned på stan för att äta lunch på Paus Kök & Café på Repslagaregatan 12.

Mycket bra mat för lunchpriset 98 kronor, jag tog en pasta med rikligt med fläskfilé och Anneli en kyckling med Anders satsade på torsk.

Sedan skildes våra vägar när vi kom tillbaka till torget, Anders trampade tillbaka till AFU och vi körde mot Getåravinen som ligger i Getå utanför Norrköping. Man får köra in mot Getå turisthotell (som såg jättestängt ut) och sedan börjar stigen bara något tiotal meter från parkeringen.

Det är en lummig och lättvandrade stig som löper intill en liten bäck som porlade på så där lite lagom trolskt. Vi gick inte särskilt långt men tog det desto lugnare, stannade till och tittade på en och annan fågel och Anneli hann till och med se en fick.

Tillbaka till bilen var vi tvungna att köra in mot Norrköping igen innan vi kunde vända upp på motorvägen och sikta norr ut. Det finns nämligen ingen påfart om man ska åt norr och kommer från Getå.

Nu var målet en badsjö som Anneli sett ut på kartan men den visade sig vara lite besvärlig att ta sig ned till så vi stannade vid en ännu mindre sjö, Lammsjön, med bara ett par tre parkeringsplatser och inte många själar. Men sjön var riktigt bra och vattnet varmt så där stannade vi en stund och njöt av den friska luften och vattnet. Vi träffade en man som var orolig för klimatförändringarna och för Trump. Verkar helt i linje med hur jag själv tänker.

Svalkade av Lammsjön fortsatte vi in mot Vagnhärad och sedan ut på landet för att leta efter lite fornminnen. Första försöket vid hembygdsgården blev några gravhögar som var föga imponerande. Roligare var när vi till slut lyckades hitta Södermanlands äldsta runsten vid Berga längs en väg som man nog inte skulle köra bil på. Men vi lyckades vända och ta oss tillbaka.

Själva stenen har faktiskt bara två personnamn på sig: Saligastir och Fino. Troligen två äkta makar stod det på informationsskylten. Själva stenen är mycket enkel och gammal – redan från 400-talet.

Sedan bar det hem genom en vid Kungens kurva stillastående Stockholmstrafik. Har vi hört den förut? Tog säkert en halvtimma extra på grund av två bilar som måste bärgas på två olika ställen.

Hemma lastade jag ur alla kassar från Bo G och så en del som AFU skickat i retur. Vi får ju rätt mycket som inte passar in i samlingarna. Dessutom gick jag igenom ett par kassar med saker som Carl-Anton fixat åt mig och där fanns det en hel del som jag nu har uppdaterat min ”Samlingar”-sida med.

När Markus kom hem hade jag och Anneli grillat, färskkorv och flintastek, vilket smakade hur bra som helst. Jag satte mig en stund vid datorn och fyllde på min ständigt växande bibliografi över faktaböcker på svenska som tar upp ufo. 590 stycken har det blivit nu.

En hel del att fixa med innan kvällen tog slut framåt 01.

Anneli och Carl-Anton utanför Öppen hand.

Två 8 mm-filmer som jag tänker behålla.

Bo G Andersson med de kassar han skänker till AFU.

Sedan fick han en liten minirundtur på AFU.

Nästa anhalt var Getåravinen.

Det var fint i ravinen.

Runstenen vid Berga utanför Vagnhärad.

 446 total views