månadsarkiv: oktober 2018

Smäll, Imre och elfix


På eftermiddagen gick det riktigt snett vid en sprängning i samband med ett bygge i Grimsta i Vällingby. Stora stenar flög och slog sönder fasaden och delar av tre lägenheter på ett hus på Grimstavägen 76. När vi fick höra talas om det åkte jag och Niklas dit för att ta bilder, han åt TT och jag åt DN.

Ni kan se förödelsen på bilden här ovan. Det fanns folk i flera av lägenheterna men som tur var kom ingen av dem till fysisk skada. När jag hade tagit bilderna skickade jag in dem till DN och ringde nyhetschefen. Johan Falkirk var igång och skrev så jag pratade med honom en stund också.

Min dag inleddes annars med att jag började skriva på ett föredrag som jag ska hålla i på en skola i Linköping den 27 november. Och så satte jag mig och svarade på två brev som blivit liggande. Det finns mer att göra på den fronten! Att svara på brev är viktigt men just nu har jag misskött korresponderandet.

Efter 10 kom Gunnar och hjälpte mig med en kontakt i köket. Den gamla hade gått sönder och blivit ersatt med en tillfällig. Nu skulle han bara sätta dit en ny som jag hade köpt på Bauhaus. Men se så lätt gick det inte. Kontakten visade sig vara några få millimeter för stor och gick inte att få in under en annan som satt precis ovanför.

Det hela slutade med att vi fick åka till Bauhaus igen och köpa en dubbelkontakt och med lite lirkande kunde Gunnar lösa det hela efter en del nya problem. Men det är ju så det är, ingenting är enkelt här i livet. Jag plockade fram en burk färg och såg till att allt omkring den nya kontakten nu lyser lika vitt som allting annat.

Har också fortsatt mitt städprojekt i datorn men även på vanliga skrivbordet plus att jag tog ut dammsugaren på en tur i källaren.

Pratade en stund med Tor Håby från Kongsvinger som jag haft kontakt med då och då under åren. Vi är båda intresserade av det som hände kring norsk-svenska gränsen under kalla kriget. Nu ville Tor ha lite hjälp så jag skickade över några ljudfiler till honom med intervjuer jag gjort i området.

Framåt eftermiddagen tog jag bilen genom hela stan till Hallunda för att träffa Imre Horváth som var kassör i UFO-Sverige under några år på 90-talet. Ett arbete han skötte med den äran. Han var också vår kontakt med sitt forna hemland Ungern och såg bland annat till så att AFU fick en hel del ungerska ufotidskrifter. Nu ville han donera lite böcker till arkivet.

Inre har gått och blivit 89 år och det var verkligen roligt att träffa honom igen. Det var länge sedan vi sågs! Nu satt vi i köket tillsammans med Imres fru Evelyn och pratade, drack en kopp te och hade trevligt.

Att köra från Järfälla till Norsborg är ett långsamt äventyr vid den tid på dagen som jag valde att göra det. Tog nästan en timme att ta sig dit. Hem gick det desto snabbare men efter ett telefonlarm från hemmafronten om att jag måste stanna och köpa godis ifall det skulle komma några ”bus eller godis”-ungar fick det bli en avstickare till Åkermyntan.

Några ungar kom det aldrig så godiset får väl bli något för Markus och Niklas till helgen.

Kvällsmaten blev lax i ugn, alltid gott. Och med glass och bär till efterrätt.

Framåt sena kvällen fick jag hjälpa en kille på Facebook som sett en starkt lysande punkt på himlen i nordost, eller snarare mot öster visad det sig, och jag kunde identifiera den som stjärnan Betelgeuse åt honom. Vi hade en lång Facebooktråd om detta. Jag satt i köket med bärbara och mobilen och hjälpte honom med såväl skärmdumpar som en liten film (där jag visade hur han kunde se Mars en klar kväll).

Lyssnade på Niklas som spelade upp ett par riktigt bra jazzimprovisationer på elorgeln för mig. Imponerande bra och riktigt medryckande!

Anneli hade hoppat i säng tidigt, efter det att vi sett sista avsnittet i ”The Crown”, andra säsongen. Nu blir det till att vänta på trean och fyran som håller på att spelas in. Kommer nästa år!

I säng redan 00.30. Inte illa.

Imre Horváth och hans Evelyn.

Gunnar fixar kontakterna i köket.

 613 total views,  2 views today