Dagsarkiv: 03 november 2018

Besök på Stockholms nya sf-antikvariat


Efter att ha hjälpt Anneli att grädda pannkakor till lunch körde Markus Niklas till Lötsjö kapell och mig till pendeltåget i Sundbyberg. Niklas skulle sjunga med kyrkokören och jag ville hinna till Söder innan jobbet.

Mitt mål var ett nytt antikvariat på Rutger Fuchsgatan ett stenkast från Ringvägen i höjd med Skanstull där två före detta Karlskogabor har öppnat det första svenska science fiction-antikvariatet. Ett riktigt kul initiativ!

Jag var givetvis nyfiken på utbudet men också på att prata med ägarna. För här hoppades jag på att träffa några som dels brinner för böcker och dels för genren som sådan. Och jag blev inte besviken.

Visserligen var endast en av dem på plats, Lars Jansson som ni kan se på bilden ovan, men han uppfyllde mina förväntningar med råge.

Jag berättade lite om mig själv och min bakgrund och frågade om han inte kunde hjälpa AFU att hålla ögonen öppna för sådant som har med ufo och annat inom ”det okända” att göra. Den som är intresserad av sf är ofta intresserad av annat som ligger inom arkivets områden också.

Vi kom i alla fall överens om att hjälpa varandra. För hit kan jag sälja överexemplar inom sf samtidigt som Lars och hans kollega Magnus kan hålla ögonen öppna för samlingar som mer hör hemma hos oss.

När jag kom till jobbet skrev jag en blogg om det nya antikvariatet.

Men först var det utvecklingssamtal med Pontus i 45 minuter. Det har ju blivit några olika chefer genom åren och få är de år när jag har haft samma igen. Men samtalet var bra och trevligt och vi kunde båda konstatera att vår grupp som jobbar kväll är en väl fungerande och positiv enhet som gör det lätt att gå till jobbet varje dag.

Kvällen blev en blandning mellan utrikesnyheter och blåljus då det blev skottlossningar i såväl Malmö som Mölnlycke. Och en avstickare till La Barca.

När jag väl kom hem fick jag se något som blänkte på gatan efter att ha gått ur taxin och hittade snart en krossad flaska som någon lagt på trottoaren. Men i kurven som vi och många andra måste köra igenom låg mängder av glasbitar, stora och små.

Jag började plocka upp dem och tog med allt jag kunde se och kastade i tunnan men efter att ha tänkt ett varv till så gick jag ut med kvasten och sopade rent hela kurvan. Niklas ska upp tidigt och ta bilen till kören så det vore ju mindre bra om den resan skulle börja med en punktering.

Inne var det ett annat problem som väntade. Hela datorn verkade ha låst sig. Men efter lite fixande visade det sig att det var en av de externa tornen med hårddiskar som tillfälligt somnat och påverkat hela burken och vid 02.30 fick jag allt att fungera som det skulle.

 704 total views,  1 views today