Dagsarkiv: 18 december 2018

Föredrag på Solskiftesskolan


I dag har jag hållit ännu ett föredrag för Solskiftesskolans niondeklassare, det har blivit några genom åren nu. Sjätte gången faktiskt när jag kollar.

Så efter att ha jobbat lite hemma vid datorn och putsat klart mitt föredrag så att det skulle hålla sig inom en timma med lite luft för frågor drog jag iväg i den lätt översnöade bilen (borstad och klar) till Handlar’n för att hämta ett paket med insticksfickor från Safe i Malmö och sedan till Rosersberg för att hämta en låda med tjugo ex av min nya bok på SAM-distribution.

Sedan bar det iväg till Åkersberga där Marie Wengse tog emot. Det är Marie som har bokat mig under de senaste fyra åren och den här gången slumpade det sig så väl att det vankades julbord i matsalen och dit var jag bjuden.

Med en tallrik med sill, skinka och en massa annat gott slog jag mig ned vid ett lärarbord och fick förklara för en träslöjdslärare avd det här med ufo egentligen är. Han själv sa att han aldrig läste något om konstiga saker och att han visste väldigt lite. Jag hoppas att det klarnade något efter vårt lilla samtal.

Mätta och nöjda gick jag och Marie till rytmiksalen där vi ställde ut närmare 90 stolar, testade tekniken och tog emot en stilla ström av till slut nästan 90 elever från klasserna 9a, 9b och 9c. Och jag tyckte at jag fick bra kontakt med eleverna när jag beskrev vilka faror som lurar på nätet, hur man kan kolla en uppgift och gav ett antal exempel på nyheter som blivit fel eller som förfalskats.

Efteråt kom flera lärare och elever fram och ville prata och jag fick många positiva reaktioner. Eftersom jag hängt min jacka i ett nu låst lärarrum sökte jag upp Marie som var i full färd med att undervisa sina åttor. Det slutade med att hon bad mig berätta lite för klassen vem jag var och vad jag sysslade med och lite om ufo.

Innan jag lämnade hennes elever så kom vi överens om att de skulle få lyssna på mig när de gick i nian nästa år. Sedan var det bara att säga hej då till Solskiftesskolan och ge mig av till Jakobsberg för att hämta en lampkupa som ska ersätta den trasiga på garaget, till Coop och handla mera ketchup (order från pojkarna – det blev en del annat också) och sedan hem för att tömma brevlådan på julkort, som har börjat strömma in, och packa upp.

Framåt eftermiddagen gav vi oss ut alla fyra för att julhandla lite i Vällingby. Det var rätt mycket folk ute men inga jätteköer och när vi handlat klart på Åhléns, där vi köpte klappar till Anneli och Raili, gick vi till MQ för att testa en kostym åt Markus. Efter lite provande var han nöjd men byxorna kommer en skräddare att lägga upp så dem hämtar vi på fredag.

Grabbarna gick en sväng för sig och jag och Anneli tog en tur till Coop för att köpa kvällsmat (kycklingben) och lite annat med sikte på den kommande veckan.

Under dagen har jag hjälpt en kamrat (en svensk kontaktperson) att hitta Andromedagalaxen eftersom han köpt ett teleskop och undrade var den gick att se. Vet inte vilken sorts teleskop han köpt men just M31 går ju att se med blotta ögat så det ska nog gå bra för honom.

Kycklingben med pommes blev det och så en avsmakning av ytterligare ett par julöl, den här gången norska Aass starka historia och Anchors julöl. Jag återkommer med bedömningar. Anneli satte sig och hjälpte Niklas att fortsätta klistra in artiklar han har skrivit i en klippärm medan jag gick ned i källaren och fixade lite med frimärkena och hängde och tog ned tvätt.

En bra dag med lagom mycket att göra. Kom i säng efter 01. Jo, en sak till:

Eftersom jag pratade med min vän Karl-Arne i Tived på vägen hem i dag fick jag ett tips av honom om en Nasabild som han funderat över. Ni kan se den här nedan. Det konstiga med den är att några av molnen på fotot verkar klonade, alltså kopierade. Varför? Eftersom även jag undrade skrev jag till Nasa så nu är det bara att vänta på svar.

Här är hela bilden från Nasas sajt.

Och här är molnen som ser uppenbart klonade ut.

238 total views, no views today