Dagsarkiv: 11 februari 2019

Jobb för Storytel och UFO-Aktuellt


I dag satte jag av rätt många timmar till att jobba fram 13 artiklar på närmare 30.000 tecken var som jag lovat att presentera för min kontakt på ljudboksförlaget Storytel. Just nu är de lite ”råa” och måste jobbas igenom innan jag kan skicka dem men innan kvällen var slut fick jag i alla fall iväg en lista på allt till Annika på förlaget. Får se om jag hinner göra klart resten senare i veckan.

Fick också ett oväntat telefonsamtal från Högkvarteret under förmiddagen där de lovade att jobba vidare på att ta fram de papper som jag begärt ut när det gäller ufo. Frågan är bara vad det kommer att sluta med. Mannen som ringde, en överstelöjtnant, sa att försvaret inte använde begreppet oidentifierade flygande föremål och att det var därför som jag först fått svaret (via mejl) att det inte fanns några sådana rapporter där.

Men nu hade de fattat att jag också ville ha ljusfenomen och annat som kunde ha kommit in. Det lät ju bra. Men senare på dagen ringde en av mina kontakter inom försvaret och sa att det kanske ändå kunde bli svårt eftersom det nästan inte kom in några rapporter (de kommer ju till UFO-Sverige) och att de som faktiskt nådde Försvarsmakten inte alltid antecknades.

Vi får väl se hur det slutar.

Lite mer positivt kom i ett mejl från Riksarkivet som jag bett om att få ut en viss Säpoakt. Den hade de hittat och gått igenom. Akten rör de två hemliga 1970-talsoperationerna i Värmland, vid norska gränsen, Argus och Da Capo. Enligt handläggaren var det ett femtiotal sidor i akten som kunde lämnas ut, resten ansåg hon fortfarande borde skyddas av sekretesslagstiftningen eller som hon skrev:

”De delar av akten som du inte får se omfattas enligt min bedömning av sekretess i enligt med Offentlighets- och Sekretesslagen (2009:400) 18 kap. 2 § Underrättelsesekretess samt 35 kap. 1 § Sekretess till skydd för enskild i verksamhet som syftar till att förebygga eller beivra brott.”

Jag beställde kopior på de dokument som hon ansåg var offentliga och överklagade sedan resten av beslutet.

Under dagen har jag försökt hjälpa Lionel Beer med hans planer att komma till Stockholm i sommar. Ett problem är att han vill besöka Järnvägsmuseet i Gävle och att stora delar av det är stängt för renovering till 2020. Men den stora vagnhallen är öppen. Jag skrev i alla fall ett brev till honom om detta.

Skrev också ett annat brev till en man som på 70-talet haft en mindre ufoförening i Tyringe men som nu bor i Lund. Bara för att kolla om han har något material kvar från den tiden.

Framåt eftermiddagen, sedan Markus skjutsat Anneli till en specialist som skulle fixa in extra sulor i hennes andra sko så att hon ska gå mera jämnt nu när hon har den stora plastpjäxan på sig, åt vi semlor i köket. Premiär för säsongen.

Och så ringde Peter från Böckernas hus och berättade att han råkat sätta in tio gånger för mycket pengar till mig för böcker jag sålt till honom. Så kan det gå. Jag fixade i alla fall så att han fick tillbaka det som var hans och behöll resten till min AFU-insamling.

Anneli är ju hemma med sin skadade hälsena men ska jobba ett par timmar per dag och i dag satt hon i ett telefonmöte med jobbet. Jag passade på att prata med Anders Berglund i ett annat rum och senare också med Staffan Kihlström som jag hoppas träffa på onsdag då han är i stan.

Lite annat smått och gott också i form av mejl och Facebook. Och så har jag skrivit klart en längre artikel till nästa UFO-Aktuellt.

305 total views, 1 views today