Dagsarkiv: 28 september 2019

Heldag på Bokmässan


Det blev en heldag på Bokmässan i Göteborg dit jag och Anneli tog oss med hjälp av Markus (som körde oss till stationen) och sedan tåget som avgick 08.43 och kom fram 11.55 till Göteborg. Att åka tåg till Göteborg är en snabb affär som jag ägnade åt att läsa drygt 200 sidor i en ny fantasybok åt Bibliotekstjänst. Nämligen Isabelle Törnqvist så här långt mycket lovande inledning på en tänkt trilogi, ”Fågeln”.

Eftersom jag hade mitt första framträdande på mässan 12.50 tog vi en taxi och checkade in på Gothia Towers men redan i dörren in mötte vi en person jag kände, Janne Wifstrand som var min chefredaktör på DN under några år. Riktigt kul att prata en stund med honom, det var ett bra tag sedan vi sågs.

På vägen in mötte vi flera kända märken, som Jonas Thente på DN och Mattias som slutat på Semic och börjat på Volante. När allt var incheckat och klart gick vi raka vägen till Astrakanscenen där jag skulle prata om AFU-boken i 20 minuter med Johan Theorin som moderator. Johan satt en trappa upp och väntade och vi hann prata en kort stund innan Cilla och Malin från Semic såg till att det var dags att sätta oss på scenen.

Det var en hel del folk som hade slagit sig ned i bänkarna och när det var som mest pratade vi nog inför 40–50 personer. För den här typen av samtal förs mitt i folkvimlet och det gäller att hålla mikrofonen nära munnen för att alla ska höra.

På plats fanns Ronny Thörnvall och Per Eriksson från UFO-Sverige och sedan dök även Anders Persson upp. Och efter mitt prat med Johan T fick jag signera åtta exemplar av boken till några av åhörarna.

Anneli, som suttit och lyssnat och dessutom tagit bilder, hade vimlat iväg bland bokborden på egen hand medan jag satte mig och pratade med Johan Theorin och Anders Persson, tog ett par mackor och softade en stund. Men sedan var det dags för mig och Anders att vandra runt även vi. Träffade Mattias Pettersson i Volantes stånd och fixade ett recensionsexemplar av Magnus Västerbros ”Vålnadernas historia” innan vi letade rätt på Anneli som hade shoppat loss en del.

Det började närma sig lunch så vi gick via Vetenskap och Folkbildnings monter, hejade på en rad kända märken (givetvis Karin Noomi Karlsson) och tog sedan var sin utmärkt korv i en liten butik lite längre bort i lokalen.

Det var verkligen mycket folk och mina kollegor på Semic sa att de och Bonniers sålt riktigt bra i år. Ryktet om bokens död verkar inte vara helt sant. I alla fall inte ännu.

När Anneli gick upp på rummet för att vila foten och Anders och jag sagt hej och på återseende så träffade jag Massimo Bonasorte som ger ut pdf-tidskriften Veritas Arcana som innehåller en hel del artiklar om det okända. Han ska skriva om min bok och vi två kommer också att utbyta annonser när det blir dags att ge ut UFO-Aktuellt nummer 4 i december. Nummer 3 är på tryckeriet nu förresten.

Strax efter 16 gick jag till VoF:s monter och pratade med lite folk där, inte minst Per Johan Råsmark som är en riktigt bra mentalist och som jag hoppas ska komma till UFO-Sveriges 50-årsjubileum i april. Men klockan 17 drog jag och Karin igång mitt föredrag, som var en kombination av samtal och föreläsning, om min bok. Jag kunde visa bilder direkt på en platteve vilket funkade riktigt bra och trots att vi två inte hade pratat igenom vad jag skulle säga lyckades jag anpassa bilderna till Karins frågor på ett naturligt sätt.

Efter föredraget sålde jag de fyra böcker jag hade med mig till hugade VoFare.

Klockan 18 var jag klar och sa hej och på återseende till VoF-gänget som ska ha all heder av att de bjuder in mig att prata om ufo och AFU och UFO-Sverige i sin monter varje år. Jag tog hissen upp till rummet på sjätte våningen och på vägen upp träffade jag Jens Linder från DN (som jag sällan träffar) och vi hann prata en kort stund innan jag gick in och softade en stund med Anneli.

För klockan 19 var det Semic som bjöd på middag på restaurang Ristoria i Gothiahuset där Malin Tiselius och Cilla Wikström från Semic väntade tillsammans med Johan Theorin och Fredrik Cattani. Då hade vi också hunnit springa på Lena Göransson från DN som är något av spindeln i nätet när det gäller DN:s deltagande på Bokmässan.

Suverän mat och suveränt sällskap i de tre timmar vi satt där och drack skumpa och åt gott. Dessutom usatte oss trollkarlen Fredrik för en del klurigheter som vi fick fundera på.

Men efter en avslutande efterrätt gick jag och Anneli, och de andra, upp till våra rum. Jag köpte med en kall cola och den smakade utmärkt medan jag svarade på mejl från USA, England, Colombia, Danmark och Sverige. Vi kändes oss rätt slaka båda två efter en lång men trevlig dag.

I morgon startar dagen 07.30 och första framträdandet blir 09.15 på DN:s scen. I säng vid midnatt.

Vi träffade Anders Persson på mässan.

Och Mattias Pettersson som gått från Semic till Volante.

Folk börjar samlas vid mitt 45 minuter långa prat i VoF:s monter.

Karin Noomi Karlsson frågade ut mig.

Jag och Massimo Bonasorte.

På kvällen bjöd Semic på middag med skumpa.

 470 total views