månadsarkiv: oktober 2019

Möte med Ulf Palmenfelt och sedan hem


I dag blev det frukost och sedan checkade vi ut från vår lilla fina lägenhet här i Visby. Men först frukost och packning och så skrev jag en recension på Bibliotekstjänstboken ”Ninth house” som jag läste ut i natt. Vandrade ned den vanliga gatan mot stan, kikade in i några butiker och konstaterade att det sol och sju grader varmt. En riktigt härlig höstdag.

Besöket på den lokala bohandeln (som står utanför de stora kedjorna) var lyckat. Anneli köpte en (inte så) hemlig julklapp till mig och jag en National Geographic-utgåva om ”Science of the supernatural – Dare to discover the truth” som var en besvikelse då den i princip bara räknade upp en massa vidskepligheter, forteana och annat som hör till gränsvetenskaperna men utan att försöka förklara något.

Hade väntat mig betydligt mer av denna anrika tidskrift men det gäller att tjäna pengar på folks intresse för det okända. Här summerar man men hjälper inte läsarna att förstå.

När jag stod där och kikade i hyllorna ringde P4 Västerbotten och undrade om de kunde få intervjua mig om att zodiaken fått ett trettonde stjärntecken. Något som visserligen var en nyhet 2016 (då jag pratade om detta med Lotta Bromé i P4 Extra) som redaktionen i Umeå nu hade återupptäckt.

För att förbereda mig för intervjun gick vi in på Visbys new age-butik och där kunde jag konstatera att alla böcker och astrologi glatt struntade i det ”nya” stjärntecknet.

I vilket fall blev jag intervjuad om detta när jag satt i bilen på parkeringen klockan 14 och sedan sändes det hela 16.15.

Innan klockan hann bli så mycket väntade lunch på Bakfickan med Ulf Palmenfelt. Ulf har skrivit en bok om gotländska sagor som han kommer att skicka till AFU och jag gav honom min senaste om just AFU. Vi satt där och pratade en timma innan det var dags att säga hej och på återseende.

Medan jag satt i radiointervju var Anneli och köpte garn som det ska stickas något av under vintern. När hon var tillbaka körde vi till Återanvändarna som är en andrahandsbutik på Herkulesvägen. Där var det 50 procents rea men ett dåligt utbud. Vi köpte i alla fall några glas som kan vara bra att ha till ginprovningen framöver och så hittade jag en bok med två sidor om Jurij Gagarin.

Sista stopp före färjan blev McD där det fanns gratis wifi. Min surfpott tog slut tidigare i dag vilket ställer till det. Har fått snika på vårt boendes wifi då jag passerat utanför fönstret några gånger under dagen.

När det var dags att köra ombord på färjan fixade vi en handikapplats åt Anneli även den här vägen. Alltså nära hissen så att hon ska slippa gå i trappor. Nu är hon bättre i foten men det är ändå skönt att slippa just trapporna.

På vägen över tog jag tag i lite bildsorterande i datorn, laddade in bilder från resan och märkte upp dem så att de kan läggas in på min server hemma sedan. Skrev också ett mejl till ordföranden i ASSAP, en grupp forteaner som ger ut en tidskrift som vi gärna vill ha till AFU.

Jag slog också en signal till Imre Horvaths fru för att höra hur Imre mår. Han var ju kassör i UFO-Sverige under några år och vi har inte setts sedan oktober 2018. Imre är 89 år och via en kamrat i Ungern fick jag veta att han inte längre verkade bo kvar hemma.

Frun berättade också att Imre nu bor på ett äldreboende och att hin precis besökt honom. Det var ändå skönt att höra även om han inte är så pigg längre.

På vägen hem fick jag ett mejl från Håkan Blomqvist om att Wendelle Stevens dotter kontaktat honom efter att ha läst det han skrivit om att AFU nu har hans arkiv. Hon berättade att arkivet stulits av en person och sedan varit på vift utan att hon vetat var. Håkan hade förklarat hur AFU kommit över det och det var dottern nöjd med och när jag sedan hade en lång chatt med henne från köksbordet då vi kommit hem så var hon tydlig med att hon var mycket glad över att AFU nu hade räddat en del av pappans material.

När Anneli lagt sig hade jag en del jobb kvar att göra. Skickade några bilder till den ungerske ufologen som hörde av sig om Imre, svarade på några mejl och såg till att allt hamnade på rätt plats på de externa hårddiskarna och servern. Hade en hel del kontakt mot Jordan i Portland också plus Jonas Rundberg som har gått igenom Arboga Tidning för 1946 och hittat en del spökraketartiklar (snyggt!) och så satte jag igång en tvättmaskin och hängde tvätten innan natten slog till.

Och så lade Vetenskap och Folkbildning ut sin video med mig från Bokmässan i dag. Ni kan se den här.

Det är väl så här man tänker sig Visby.

 354 total views,  1 views today