Dagsarkiv: 07 november 2019

Lyckat föredrag och besök på sf-antikvariatet


Det blev en lyckad timme i ”aulan” för Solskiftesskolans nior också i år. Någon aula finns ju inte på skolan utan vi brukar hålla till i rytmiksalen som har en projektor monterad i taket. Att prata inför denna Åkersbergaskolas niondeklassare har blivit något av en tradition och det är alltid lika skoj att möta de nyfikna eleverna. Otroligt väluppfostrade och intresserade!

Jag pratade om konspirationsteorier och fejkade nyheter och som vanligt var flera lärare med och lyssnade liksom även rektorn. Innan jag ställde mig bakom datorn och drog igång åt jag lunch med henne och flera lärare och vi hann prata om en massa intressanta saker som har med mitt arbete att göra.

När timme gått var det hej och tack och på återseende. Jag satte mig i bilen och körde in till stan och Stockholms science fiction-antikvariat där jag lämnade tre kassar med dubbletter från AFU och som nu ska säljas till förmån för arkivet. Ingen av de två ägarna var på plats i dag, vilket jag visste, men istället fick jag träffa en inhoppande expedit i form av Kola Krauze som visade sig vara en fantasyläsare av stora mått.

Jag stannade en halvtimma och pratade och köpte dessutom en feltryckt Arthur C. Clarke som jag saknade i min hyfsat stora Clarkesamling. Titeln var ”Deep Range” men ett tryckfel hade gjort den till ”eep rang” både på omslag och rygg. Plus att författarens namn också tappat en bokstav.

Skötte lite mejl under dagen också och blev bokad att sitta med i en paneldiskussion kring Ufopodden i P3 i februari nästa år. Platsen är Eskilstuna och först trodde jag att den skulle kollidera med min bevakning av Mellot men det visade sig att diskussionen är mitt på dagen så jag hinner köra hem till Järfälla innan tävlingen börjar.

Blev också bokad för ett föredrag i Norrtälje men där är datumet inte bestämt ännu.

På vägen hemåt stannade jag och veckohandlade på Coop i Vinsta, det tog sin tid eftersom det var mycket smått och gott som Anneli satt upp på listan och som jag inte hade koll på var det stod. Men jag är ju ledig i dag så det var lite kontemplativt att rulla runt vagnen i det rätt glesbesökta varuhuset. Två stationer med bjudmat fanns det vilket var bra eftersom jag inte blivit riktigt mätt på skolans soppa – även om den var god.

Nästa etapp var Barkarby där jag handlade vin och julöl. Riktigt kul att julölen redan är här och nu kom jag inte för sent utan hittade några av mina favoriteter. Inte minst Anchors julöl som jag köpte flera av för att spara till just julen. Alltid bra! När jag kom hem lagade jag och Anneli revbensspjäll med pommes, även om Anneli satsade på grönsaksbiffar och jag och Markus fick ta hand om revbenen själva, och till det smakade vi av två av julölen. Förutom just Anchors också en ny sort, Snow Top från Old Dairy Brewery som inte riktigt höll måttet.

Har också jobbat vidare med att mejla och försöka få kontakt med alla de som under året ställt upp och stött AFU varje månad och nu har jag fått tag på alla utom tre. Det ser bra ut på den fronten.

Framåt kvällen tittade jag och Anneli på två avsnitt av ”Stranger Things” som nu börjar närma sig slutet. Inte samma kvalitet på historien den här säsongen som det var i den första och andra. Men ändå lite kul att se.

I dag stod det också klart att AFU är på väg att få ännu en unik donation från danska Sufoi. Över 20 kassar med material, bland annat undersökningar och korrespondens är på väg nu under november. Det känns bra att vi kan ta hand om sådant som annars hade gått en osäker framtid till mötes. Nu kommer det att förvaras och göras tillgängligt för forskning.

Leif på arkivet skickade också över ett antal nyskannade mappar med fall från Bufora som jag fick med mig från England under min Håkans lyckade insamlingsresa i oktober. Materialet kom från Jenny Randles och Steve Gamble och har nu införlivats i den stora Buforasamlingen som faktiskt är skannad nästan i sin helhet. Här gör AFU återigen ett riktigt bra jobb.

Efter att jag tagit en paus med att hänga tvätt och plocka lite med mina rymdfrimärken satte jag mig och skrev en artikel om spökraketerna till Historiska brott & mysterier. Blev klar med den strax före 01.

Kola Krauze på sf-antikvariatet.

 423 total views,  1 views today