Dagsarkiv: 09 maj 2020

Bolid över Skaraborg och intervjuad av NWT

Boliden fotograferad från Uppsala av en kamera tillhörande institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

På förmiddagen kom det in en rapport från en kvinna i Skövde som hade sett ett mycket ljusstarkt objekt på himlen tidigt i morse då hon och hennes sambo var ute och rökt på balkongen. Kvinnan skrev: ”I natt den 9 Maj klockan 02.25 var jag och gubben ute på balkongen och rökte. Då såg vi något RIKTIGT häftigt !!! Det kom ett STORT ’stjärnfall’. Eldklotet var som om fullmånen svept förbi med en lång svans efter sig. Klotet lyste upp hela himlen nästan som en svetslåga och flög VÄLDIGT lågt och snabbt över Skövde. Det flög i samma riktning som järnvägen mot norr.”

När jag ringde upp henne visade det sig att hon mycket väl kände till mig och hade varit och lyssnat på mitt föredrag på högskolan i Skövde i början av året. Hon beskrev hur svansen efter objektet hade varit kanske tio fullmånar lång. Hennes man, som jag också pratade med beskrev det på ett likartat sätt och även han jämförde ljuset med det från en svetslåga. Något han borde veta eftersom han jobbade som svetsare.

Allt tyder på att det var en stor meteor, alltså en bolid, som paret såg och jag antar att väldigt många fler sena nattmänniskor såg samma sak. Det var klart väder och ljuset gick uppenbarligen inte att missa. I vilket fall skrev jag en bit om det på Facebook och kontaktade även lokalpressen för att se om de får in egna rapporter.

Efter att jag pratat med henne och hennes man åt jag lunch framför ett avsnitt ”Simpson’s” och så dök Anneli upp från golfklubben där han tillbringat förmiddagen med Markus. Som tyckte det gick bra för mamma! Tillsammans jagade vi myror i köket där ett gäng lyckats hitta in, men nu vet jag var de tar sig dit och hård bekämpning har satts in.

Jobbade en stund med nya boken också. Började på ett nytt kapitel om knepiga saker som faller från himlen. Men fokus på skrivandet läggs i nästa vecka. Då är jag ledig fyra dagar.

På vägen till jobbet blev jag uppringd av en reporter på NWT som gjorde en lång intervju med mig och sedan även ringde upp vittnena som gett mig tillstånd att lämna ut deras nummer. Det blev en artikel som gick i flera av Anderkoncernens tidningar under kvällen.

Det visade sig också att boliden synts ända till Uppsala där den fotograferades av en allsky-kamera tillhörande Uppsala universitet. Se bilden ovan. Märkligt nog mejlade en mystisk figur som använde den skrattretande pseudonymen ”John Doe” (!) reportern Niklas Wallberg som hade intervjuat mig och försökte få honom att gå in på en sajt som drivs av en påhittad förening och som inte har med vare sig astronomi eller ufo att göra.

Rätt obegripligt att folk inte har något vettigare att göra än ett ägna sina dagar åt allt vad jag gör. Själv har jag ett eget liv. Kanske får ”John Doe” det också en dag.

Min intervju med smittskyddsexperten Johan Giesecke fortsätter att samla läsare och har nu kommit upp i 212.000 läsare, alltså drygt 70.000 fler än i går. Och i morgon kommer chefredaktören att skriva ett inägg som tar upp en del av det Giesecke sa i intervjun. På måndag kommer den att publiceras i papperstidningen.

Jag och Björn tog med oss Kristina Lugn i mobilen till matrasten på Ewog.

På jobbet hann jag bara skriva fem ord i en artikel om en ny studie som har med coronan att göra då beskedet kom om att Kristina Lugn gått bort. Då märks det att man jobbar på en arbetsplats med proffs. Själv plockade jag in den första kommentaren från en av Svenska Akademiens medlemmar och sedan var vi ett litet team på fem personer som inom en dryg timma hade fått ihop två ordentliga artiklar. Allt publicerades givetvis bit för bit så snart vi fick in nya uppgifter.

Familjen hade bett om att inte störas så jag skickade ett kort sms till dottern där jag beklagade dödsfallet men bad att få det bekräftat. För vi hade detta bara genom Expressen som familjen hade ringt. Och jag fick ett artigt svar där dottern bekräftade dödsfallet. Så måste vi jobba, vi kan inte gå på andrahandsuppgifter när någon har avlidit.

DN hade utan tvekan de allra bästa artiklarna snabbast av alla. Och på det en mycket bra kommentar av Åsa Beckman.

Kvällen i övrigt bjöd på coronabevakning och en större brand i Stenungsund. Mat åt jag och Björn på Ewog som har så få kunder att vi kan få ett eget bord i en i övrigt tom källarvåning.

Det blev mycket skrivet även i dag och sista texten tryckte jag ut på slaget 01. Då hade jag också hjälpt en kvinna som ville bli medlem i DN:s Facebookgrupp ”Mysteriejakten med Clas och Emma” att bli just det.

Åkte med en av mina ”reguljära” chaufförer (det är ju rätt många) och pratade som vanligt mest corona men också en del ufo. Många av dem är intresserade och det är kul att kunna dela med sig av observationer och kunskap.

Hemma var Markus vaken så jag sa ett tidigt grattis eftersom han fyller under söndagen och det redan hunnit bli det när jag gick in genom dörren hemma. Tillsammans firade vi med att plocka ned tvätten och sedan satte jag mig med frimärkena och en del artiklar som skulle klistras in. 02.30 var det dags för sängen.

 241 total views,  1 views today