Dagsarkiv: 14 maj 2020

Bokjobb, intervju och fortsatt sortering

Underlägg från Sveriges första McD-restaurang på Kungsgatan i Stockholm cirka 1974.

Dagen började med att jag blev intervjuad av en medarbetare på videoproducenten Kit ville prata om ufo eftersom hon och redaktionen där tyckte att det var länge sedan de hade haft ett sådant inslag. Dessutom undrade redaktören om det var lika mycket intresse i massmedierna fortfarande som det var förr. Och det kunde jag ju bekräfta att det var.

Det är inte så lätt för en utomstående att se hur stort intresset faktiskt är. För mig som sitter i stormens öga är det självmarkerande då många hör av sig till mig för att få bra information. Och det är alltid roligt när det blir som i dagens intervju, att den som frågar faktiskt har koll på att ufo står för oidentifierade flygande föremål.

Det finns ju en och annan som inte har koll på detta och som inte förstår att UFO-Sverige jobbar med ett mångfacetterat fenomkomplex. Men det är numera väldigt få inom medierna som inte har koll. Senast var väl när jag var med i Aftonbladet TV och Robert Aschberg kom dragande med sina gröna gubbar.

Annars är det faktiskt så att kunskapsnivån har höjts och där har nog både jag och mina kollegor i UFO-Sverige bidragit starkt. Vi har helt enkelt nått ut med att ufo är en olöst gåta som vi gör vårt bästa för att lösa.

I dag damp det ned i ”ny” bok i brevlådan, en bok från 1973 som handlade om nya religioner och där ifo-religionen fått ett helt kapitel. Jag fattar inte hur jag kunnat missa den förut! Nu läste jag kapitlet och plockade in en summering av det i min ständigt växande bibliografi över böcker på svenska som tar upp ufo eller flygande tefat på ett faktamässigt sätt. 656 poster där nu. Vi får väl se när jag kan publicera den.

Körde hem Niklas som sovit över natt och trots att solen sken var det bara 9 grader ute och på vägen till Solna kom det en skvätt regn. På vägen hem hämtade jag ett litet paket med ett rymdbrev som jag köpt på Ebay och som gavs ut till 50-årsminnet av månlandningen. Samlar ju på sådant.

Passade också på att handla mjölk på Åkermyntan och så sa jag hej till Anneli som satt hos frisörsken och gjorde sig fin i håret. Frisörkan hade munskydd men lämnat öppet för näsan vilket ju förtar hela idén. Folk borde gå kurs.

Har också jobbat på en stund med bokprojektet, vilket var bra. Men det kommer att bli mer fokus på det snart då en massa annat inte längre hänger över mig. När källaren nu börjat bli under kontroll så blir det lättare att fokusera.

Hittade förresten en kul trycksak bland mina sparade papper, ett underlägg från den första McDonald’s-restaurang i Sverige som enligt McD:s egen historieskrivning öppnade på Kungsgatan 4 i Stockholm den 27 oktober 1973. Då kostade en Big Mac 4,75 kronor. Underlägget (bilden högst upp) är nog från början av 1974 eftersom priset då hade gått upp till 5 kronor, något jag har en inramad reklamaffisch som visar.

Jag passade också på att sortera en försvarlig hög med bioaffischer från slutet av 60- och början av 70-talet i en hög som nu ska säljas. Framåt kvällen fortsatte sorteringsarbetet med att gå igenom dryga metern med tidskrifter som efter att jag kopierat de intressantaste artiklarna kommer att gå till AFU.

Ur Fortean Times.

I en av dem hittade jag en bild från förra året som liknade den som jag hjälpte en engelsktalande man med att identifiera som en kstrimma för några dagar sedan. Ni kan se mitt fynd här ovan och jag mejlade den också till mannen så får vi se vad han säger. Det svarta på bilden ovan, ur Fortean Times, är en kstrimma efter ett grekiskt F-4-jaktplan filmad över Egeiska havet 2019.

Ni kan jämföra den med mannens bild ur hans film här ovan. Skillnaden är att den ena är närmare flygplanet än den andra.

När jag tog en stund och sorterade lite papper jag fick av Steve Gamble i Cambridge förra året hittade jag plötsligt ett brev från Bernard Delair till en annan person skrivet 1976, under en period då jag själv brukade skriva till en amerikansk ufolog vid namn Ron Smotek. När jag såg Rons adress nämnas i brevet tog jag mig för att leta rätt på honom, mejlade och fick svar inom 30 minuter att det var han!

Kul att ha återupptaget kontakten och roligt att han kom ihåg mig.

Jag och Anneli lagade en god panna spaghetti med räkor i curry som smakade riktigt bra och som Markus också kunde njuta av när han kom hem från att ha tränat juniorerna.

Sist i kväll satte jag mig och skrev några brev, bland annat ett till Kendrick Frazier, som jag hoppas ska recensera mig bok om AFU. I säng före 01 i alla fall.

 131 total views