Dagsarkiv: 28 september 2020

Jobbar med föredrag och läser

Ny Rosa-serie.

I dag kom det första albumet i en ny serie med Don Rosa-ankor på posten och även om jag räknar med att det blir många kollisioner när det gäller tidigare utgåvor så kan en Rosa- och Barks-fantast som jag helt enkelt inte låta bli att prenumerera på också denna.

Men jag hinner nog inte börja läsa på ett tag eftersom flera. andra, vanliga, böcker står på tur först. Några ska recenseras så då är det förtur.

Har jobbat på lite med bokmanuset och med mitt föredrag som jag ska hålla för RT 143 i veckan, men det får jag lägga sista handen vid i morgon. Fick ett mejl med en förfrågan om att hålla föredrag för en förening i Göteborg också. Det märks att föreningslivet börjar komma igång lite nu igen.

Pratade en stund med Andreas på Armémuseum som skrivit en verkligt intressant artikel om ett stycke svensk militärhistoria. Jag rekommenderade honom att skriva om den lite och att ringa till DN:s kulturavdelning för att se om de kan vara intresserade.

Dagen har också bjudit på en hel del uppståndelse när det gäller ”Estonias” undergång den 28 september 1994 där det kommit fram en del nya uppgifter och allt mer pekar nu på att det faktiskt finns ett hål i skrovet som inte går att förklara med att det var dåligt väder.

852 människor omkom och jag glömmer aldrig den natten eftersom jag satt som nattredaktör och ettaredigerare på DN då. Jag och en journalist till. Vi lyckades riva förstasidan och få kontaktat med såväl räddningsledningen i Åbo som flera färjor som befann sig i närheten plus en del andra instanser.

För första och hittills enda gången i mitt journalist liv ringde jag tryckeriet och stoppade pressarna när det stod klart för mig att detta var en stor katastrof, något som inte var så lätt att veta under den första timmen.

Tack vare det hann vi skriva och redigera om tidningen så att tiotusentals läsare kunde få nyheten nästa morgon, det var få andra morgontidningar som hann det. Minns att jag fick ett handskrivet tack från chefredaktören Christina Jutterström.

Pratade också en god stund med en kamrat om förlisningen och de nya uppgifterna och jag hoppas att jag kan få loss lite ny information när det gäller det hela. Vi får se.

Under dagen har jag också fortsatt läsa i ”Bibliotekarien i Auschwitz” men också att sortera in en massa digitala filer som jag samlat på mig under senaste dagarna. Första lediga dagen efter ett pass brukar gå till sådant.

Framåt kvällen tittade jag och Anneli på ”Jokern” på Netflix, vi har faktiskt inte sett den tidigare. Mörk och rätt ruskig historia som var väl värd att se även om Anneli blundade med åtminstone ett öga ibland.

Lite utomhusjobb blev det faktiskt också, när jag tänker efter. Mitt projekt att skrapa bort mossa från asfalten på uppfarten fortsätter.

I säng vid 23.30 för att fortsätta läsa i ”Bibliotekarien…”.

 90 total views