Dagsarkiv: 06 januari 2021

Ännu en dag utan sol – och galet på jobbet

Fortsatt grått och trist men nu ligger det i alla fall några små vita korn här och var på marken. Men mycket till vinter är det inte. Lika bra att hålla sig inne.

Fick ett kraftigt försenat julkort från vännen Lionel Beer i Storbritannien i går och nu satte jag mig och svarade honom i ett långt brev. Lionel är en av mina viktigaste vänner i Londonområdet och det är tråkigt att inte ha kunnat hälsa på honom under 2020. Vi får hoppas att det blir möjligt i år men allt hänger ju på vaccinet. Han har i alla fall klarat sig från smittan vilket är bra.

Skrev också ett brevsvar till Birgitta som jag jobbade med på DN under 90-talet. Hon bor numera i Färjestaden och jobbar på Barometern och vi skriver alltid julbrev till varandra. Det är viktigt att hålla kontakten med vänner även om de inte längre bor så nära.

Har också hjälpt Anneli med lite papperssortering och märkning av pärmar för hur underligt det än kan låta är jag inte den enda i huset som har en del papper att ta hand om.

”Nu väntar snart en ny arbetsdag. Det lär bli fokus på valet i Georgia som ser dramatiskt ut.” Så skrev jag innan jag åkte till jobbet. Och hur blev det?

Svar: En helt galen kväll där jag först började skriva om att Dan Eliassons avgång för papper och nät och sedan tog allt fart i USA med stormningen av Kapitolium som jag bevakade i sju timmar med en kvarts matpaus (tack Björn för att du bar hit lite mat) i ett galet tempo.

Vad ska man säga? Jo, nu fick Donald Trump sina anhängare dit han ville. Att skapa kaos, att söndra och härska, har alltid varit Trumps prio. Att polarisera USA. Nu blev detta väldigt tydligt. Tyvärr kostade detta en kvinna livet och en man svävade mellan liv och död efter att ha fallit nio meter.

Skrev en lång rad texter under kvällen om denna skrämmande och märkliga händelse. Höll igång en artikel som växte sig allt längre för att vid 21.30 dela upp den i flera delar. Och läsarintresset var enormt, långt över 300.000 läsare och mängder av köp.

USA är ett land som Donald Trump lyckats förstöra i grunden under sina fyra år vid makten. Så tragiskt. Det finns så mycket bra med USA och jag har många vänner där. Men intresset från oss svenskar är obrutet. Tyvärr vet man inte vem man kan prata med om denne Trump, det kan slå ordentligt fel. För det finns givetvis en mängd Trumpsupportrar som inte alls håller med om att denne man är störd och bara ser till sitt eget, och sin familjs, bästa.

Det jag skriver nu har jag lagt till senare för det var alldeles för mycket att göra under själva kvällen och natten. Det gällde ju också att få ihop versioner till papperstidningen som hade det snärjigt att klara tryckerideadline.

Jag var inte själv utan hade hjälp att sköta liven av Fredrik Samuelson (duktig) men de stora artiklarna höll jag ensam i. Och det känns lättare att jobba så. På datorn rullade CBS och Fox och Sky medan teven visade CNN. Sedan läste jag en mängd olika sajter.

Det gäller att gilla sådana här lägen och inte känna sig stressad och det är nog en fördel jag har efter alla år. Det känns enbart roligt när en större händelse rullar igång. Men just den här fick mig att känna en klump i magen, för vad ska hända efter det att Biden tagit över? Vad ska hända med alla dessa frustrerade och i många fall vilseledda människor?

Det finns en stor risk att det kommer att koka över då och då under de närmaste åren.

Först efter klockan 03 satte jag punkt. När jag kom hem var Anneli vaken. Hon hade hört av sig redan vid 02.30 och undrat var jag tagit vägen, även om hon anade det. Men hon somnade snart om och jag tror att jag också lyckades med det strax efter 04.

 177 total views,  2 views today