Dagsarkiv: 16 januari 2022

Mystiskt sken och silvercigarr

Kom upp lite sent och det blev ingen frukost men till slut fick Anneli för sig att göra en ostsufflé så jag rev ost både till sufflén och till påsar som stoppades i frysen.

Eftersom jag lovat Philip Creightons son att skicka bilder som jag tagit på hans pappa genom åren så satte jag mig och började plocka ihop sådana, och det blev ett tiotal under 15 år som jag hittade. En del i pappersformat som jag fick skanna men det mesta digitalt som fanns sparat på mina externa hårddiskar.

Skickade också över några nya bilder till Erik som arbetar på en avhandling där de tidiga amerikanska kontaktpersonerna ingår.

Läste SVT Nyheters artikel om drönaren som observerats vid Ringhals och att det tagits en film samma kväll där en man på väg söder ut från Göteborg fångade ett ”starkt lysande objekt som hovrade över motorvägen” när han körde förbi kärnkraftverket. Han lade ihop ett och ett, berättade han för SVT som publicerade hans film som ni kan se här.

Nu togs filmen 20.30 och drönaren hade setts vid 20-tiden så där stämde det ju inte. Och när jag kollade Flighradar så fanns där en enklare förklaring till mannens film – nämligen ett Ryanairplan på inflygning mot Landvetter, med start i Milan.

Ryanairplanet

Eftersom mannen körde på E6 och hade sitt ljusa föremål till höger om sig och planet med all säkerhet hade tänt de starka landningsstrålkastarna så är det med stor sannolikhet detta han filmade. Inget som SVT kollade upp.

Detta skulle bli det andra flygplanet som jag kunde förklara ett ufofall med under kvällen. För vid 20-tiden ringde en man från Skåne och berättade att han klockan 14.55 i dag (tiden var exakt) hade kört i bil från Gantofta sydost om Helsingborg och när han kommit fram till en T-korsning fått syn på en silverfärgad cigarr som dök upp mellan molnen på väg mot sydsydost innan den efter några sekunder försvann bakom ett annat moln.

En ny kolla på Flightradar visade att det rörde sig om ett SAS-plan på väg från Sälen till Kastrup och att det alltså var på väg ner och gick lätt att se. Tid och rörelseriktning stämde exakt och mannen var glad över min förklaring när jag ringde upp igen.

Det var rätt mycket att göra de första timmarna men vid 19 gick jag och Björn på Ibolina och åt pizza. Vi var ensamma där och personalen hade dukat fram allt så det var bara att sätta oss till bords när vi kom fram.

Kvällen avslutades med att vi åt glass och sedan fick vulkanen i havet utanför Tonga ännu ett brott. Så jag kom inte iväg förrän en bra stund efter 01. Tog ned tvätten, svarade på mejl och fixade lite med frimärkena. I säng 02.30.

Loading