Dagsarkiv: 26 augusti 2022

Klart med Bokmässan

Ur Polisunderrättelser från 1915.

Ännu en dag med 26 grader och rena sommarvärmen trots att det är långt in i augusti. Och i dag tillbringade jag en liten stund utomhus innan det var dags att åka till jobbet eftersom jag packade bilen med skräp från garaget så att Anneli sedan kunde köra till återvinningen.

Men mest satt jag inne vid datorn. Sorterade bilder från resan och tankade ned Anders foton och filmer.

I dag blev det också klart att jag åker till Bokmässan i Göteborg för att vara med på DN-scenen klockan 10.45 på torsdag den 22 september och i Vetenskap och Folkbildnings monter D04:34 klockan 14.30 samma dag.

Först kommer jag att prata om hur det är att skriva böcker om det okända men vad temat blir när jag pratar för VoF har vi inte bestämt ännu. Något om ufo och kanske AFU kan jag tänka mig.

Eftersom det var så fint väder åt jag och Anneli (som jobbade hemma i dag) på verandan där vi blev ”anfallna” av ett gäng flugor som tyckte lika mycket om kycklingbenen som vi. Till slut gick jag in för att avsluta lunchen där.

Bilden ovan är från en inbunden årgång av Polisunderrättelser från 1915. En samling små häften som skickades ut till de olika polisdistriken och som visade på efterlysta brottslingar och summerade olika brott som just då var aktuella. Jag kan inte annat än fascineras av ett sådant som inträffade den 17 september då en tjuv tog sig in i en lägenhet i Solna där grosshandlare A. Holmqvist blev av med (bland annat) en grammofon, 50 grammofonskivor, en rakkniv, en brännvinsflaska, en velocipedpump och två par ”manskalsonger”.

Misstänkt för brottet var en namngiven stensättarlärling. Man kan undra vad denne skulle med kalsongerna till. Och en hel del av det andra också för den delen.

Under dagen kunde AFU:s medarbetare i Storbritannien Isaac Koi berätta att Kanadas veteranufolog Chris Rutkowski gett honom tillstånd att ladda upp flera hundra officiella dokument på AFU:s nedladdningssida. Vår nedladdningssida innehåller mängder av information, helt gratis att använda för alla. Men, som Bob Rickard påpekade när vi sågs i London för några dagar sedan, vi borde lägga in en skylt med att vi gärna vill ha frivilliga bidrag så att vi kan fortsätta med den servicen.

På väg till jobbet läste jag ut ”The age of miracles” som jag hållit på med några dagar nu och den slutade kanske utan att ge oss läsare ett riktigt slut kan jag tycka. Bra läsning men lite tunt på sina ställen även om temat med en inbromsande jordrotation lockade mig och var det som fick mig att läsa den från början.

På jobbet skrev jag om Ukraina som så ofta men framåt kvällen också en skjutning i Eskilstuna där en kvinna och ett litet barn sköts i en lekpark. Båda klarade sig men skadades. Det är verkligen svårt att förstå hur någon kan ge sig till att skjuta ett barn, och det som sannolikt var pojkens mamma. Då kan det inte stå rätt till i skallen.

Jag hade också ett möte i min egenskap av skyddsombud med en avdelningschef. Tillsammans med några andra försöker jag se till så att situationen på avdelningen ska bli bättre och jag hoppas att den saken inte ska dröja allt för länge.

När det blev matdags gick jag och Björn till Pizzeria Lilla Essingen (Ibolina) och åt våra pizzor utomhus i det sköna vädret.

En lugn kväll om det inte hade varit för skjutningen som upptog större delen av den.

Hem vid 01 med en taxichaufför som jag inte åkt med tidigare.

Satte mig och gick igenom en del av de tidningar som kommit under min resa till Storbritannien, läste och klippte ur en del artiklar. Tog en macka med mjölk och fixade lite annat som skulle fixas. I säng 02.30.

Loading