Ännu en lärdom

petitrechainhoax

En av världens mest kända ufobilder har visat sig vara en ifobild. En bluff kort och gott. En bild som många av världens ufologer och vi hade den själva på omslaget till UFO-Aktuellt nummer 2, 1992. Men vi var försiktigt skeptiska till historien i den artikel som jag och Anders Liljegren då skrev: ”Intressant är också att fotot från Liège (Petit-Rechain) ännu inte har undersökts mera noggrant. Den unge man som tog bilden kastade också bort en andra bild som togs vid samma tillfälle. En handling som knappast bidrar till att styrka autenticiteten hos det kvarvarande fotot och fått många att tvivla på det”, skrev vi.

Den unge mannen är i dag 21 år äldre och heter Patrick M och framträdde i belgisk teve, RTL-TV1 i onsdags. Där berättade han att han tillsammans med en kamrat eller två byggt modellen i plast, målat det och plockat på en massa olika föremål på skrovet. Sedan hängde de upp det i luften och tog bilden. Målet med fejken var att lura sina arbetskamrater. Istället lyckades han lura världens ufologer under mer än två decennier.

Så där får vi nu dra ännu en lärdom.

Tyvärr har historien också en mycket pinsam sida. I det belgiska teveprogrammet framträdde också en känd belgisk ufolog, Auguste Meessen, en övertygad ET-troende. Meessen inte bara försvarade att bilden är äkta utan försökte dessutom övertyga bluffaren själv att han ljög och att han alls inte har fejkat bilden! Jösses. För er som kan franska går inslaget att se här. Det är pinsamt. Meessen borde läsa dagens Wall Street Journal och sedan köpa boken ”The Believing Brain”.

I dag har jag fortsatt tala med ufologer i Storbritannien och mejla andra i andra länder om Hilarys död. Jag har bland annat talat med John Rimmer i London och John Hanson i Alvechurch som vi ska träffa i september när vi åker över igen. Jag har också fortsatt att hålla kontakten med Hilarys dotter och vi har utväxlat en rad mejl. Det ska bli skönt att få träffa också henne i september eftersom hon lovat oss att få bo i Hilarys lägenhet på samma gata som hon själv och hennes familj bor.

I dag får vi också passa på att gratulera Gunnar Karlsson, UFO-Sveriges suveräne kassör, som fyller 65 år och Jörgen Granlie, som har arbetat för UFO-Sverige längre än jag kan minnas, han blir 82. Båda två är mycket goda kamrater och tillhör ryggraden i den här föreningen. Jörgen har numera dragit ned på sitt engagemang medan Gunnar fortsätter som om ingenting hade hänt.

Strax före tolv tog jag och Anneli bilen till massören i Jakobsbergs simhall för att få oss var sin duvning. Först in var Anneli medan jag satt utanför och ringde och läste lite. Sedan var det min tur och även om jag inte har akut ont i ryggen just nu så finns det en hel del som måste fixas till, och det gjorde han. Men det gäller ju att jag sköter den själv också.

Har också fortsatt att samla in pengar till vår expedition till Norrland för att där söka efter ett nedramlade föremål. Kan inte ge för många detaljer ännu men insamlingen går i alla fall framåt och tack vare en stor gåva från Pelle Persson utanför Härnösand plus två mindre från Håkan Ekstrand och Karl-Arne Blom fick jag in 1.200 kronor i dag.

Medan Markus golfade lagade jag och Anneli mat tillsammans (sedan hon återvänt från tvätt- och blomvattningstur till Ylvas lägenhet) och sedan åt vi den i värmen på verandan. Filmen ”Avatar – Den siste luftbändaren” i regi av M Night Shyamalan som var rätt okej men som stackars M. Knight fick ta emot kalkonpriset för sämsta film för tidigare i år. En fortsättning är planerad. Den har ju spelat in drygt 300 miljoner dollar så det blir säkert en fortsättning.

I går blev det inte mycket skrivet om annat än Hilarys bortgång men jag spelade också badminton med Stefan och det gick riktigt bra i första set, hyfsat i andra och nattsvart i tredje. kan inte förklara varför. Men stryk med 2–1 altså. sedan tog jag bilen och drog till Arlanda för att hämta hem Anneli som kom från utflykten i Umeå. Så nu är hon hemma igen. Men det har ni fattat ändå.

Glada gossar före matchen.

badminton110727

Loading