Grattis till Sven Schalin & viralgranskarna

svenschalin140602ny
Började dagen med att gratulera den gamle ufologen Sven Schalin som i dag uppnår den aktningsvärda åldern av 89 år. Och det är bara att konstatera att Sven fortfarande är skärpt och hänger med. En gång i tiden arbetade han tillsammans med svensk ufologis grand old man, K. Gösta Rehn, men Sven har gjort mycket också på egen hand. I juni i år hade jag tillfälle att träffa honom hemma i hans hus i Linköping. Ni kan se honom på en bild jag tog vid det tillfället här ovan.

Satte mig sedan och försökte koppla in en digital bandspelare till min telefon vilket inte gick så bra. Började försöken redan i natt men resultatet blev lika dystert. Till slut gav jag upp och kopplade tillbaka bandspelaren igen. Då vet jag i alla fall att det blir något sparat när jag gör en intervju.

Fick ett överraskande mejl från en man vars far jag en gång intervjuat om ett ovanligt ufofall i Norrbotten och där jag skrev en artikel om händelsen, som inbegrep märkliga varelser, i UFO-Aktuellt för kanske 25 år sedan eller så. Nu hade mannens son filmat en sak som han undrade vad det kunde vara. Föremålet hade fastnat i början av filmen som var en trailer för en skräckfilm som pojken och några kamrater gjort. Ni kan se den på Youtube.

Det var ganska enkelt att se att det rörde sig om en reflex i linsen som tillkommit på grund av en solreflex i huset. Det lysande ”föremålet” syns i början av klippet och på skärmdumpen här nedan.

Lunchen blev kort och rätt liten eftersom jag hade bråttom till jobbet för styrelsemöte med journalistklubben 13.30. Men på bussen hann jag läsa vidare i ”Min vän på andra sidan”, Anders Leopolds bok om Friedrich Jürgenson. Nu hann jag till sidan 159.

Ser på nätet att ryssarna har skickat upp ännu en mystisk satellit; den första sköts upp i december 2013. Satelliten följde med när tre kommunikationssatelliter placerades i omloppsbana i maj i år och har nu orsakat vilda spekulationer världen över. Financial Times är en av tidningarna som uppmärksammat den och nu även en kollega på DN.se – där jag petade in lite extra information i artikeln innan vi lade ut den.

Dess beteckning är Kosmos 2499 men den kallas också Objekt 2014-028E. Satelliten verkar onekligen lite skum och det verkar som om ryssarna testar något militärt som de helst vill ligga lågt med. Inte ens Norad har koll på den riktigt ordentligt.

I kväll fick min tidigare arbetskamrat och goda vän Åsa Larsson Stora Journalistpriset tillsammans med en annan kamrat som också hon jobbat på DN.se, Linnéa Jonjons som delade priset med Jack Werner, mannen bakom Viralgranskaren på Metro. De fick priset i klassen Årets förnyare och det var verkligen välförtjänt. De tre journalisterna har lärt oss andra vikten av att kolla våra källor när det gäller virala nyheter på nätet ännu noggrannare än vi tidigare gjort.

I dag styrde jag och Staffan våra steg till La Barca för att avsluta passet med var sin entrecote med pommes och grönsaker. Mycket god och väl värd de extra tiorna som vi måste satsa. För säkerhets skull bjöd Pontus (som har namnsdag) mig och Amanda på rejäla lussebullar innan kvällen var slut.

För nu är det slut på detta pass och fem dagars ledighet väntar. I morgon ska jag åka till Motordepån och betala för byte av en lampa med insats på Toyotan. Markus hämtade den tidigare i dag.

Huset med vad bedömer som en linsreflex.
husljus800

Loading