Premiär på Ghost Rockets i Göteborg

image
I dag var det äntligen premiär på Kerstin och Michaels dokumentärfilm om UFO-Sverige och vårt sökande efter spökraketen i Nammajaure. Så Anneli (Facebookande på bilden längre ner) och jag satte oss på tåget till Göteborg och biografen Roy på Avenyn där filmen gick upp klockan 15.

På vägen ned läste jag i David Clarkes senaste bok, ”Britains’s X-traordinary files” som handlar om en rad forteanska mysterier som David grävt fram i officiella brittiska arkiv. Ett imponerande och mycket intressant arbete som jag ser fram emot att läsa ut.

Lunch intogs i bistrovagnen i form av mikrad lasagne för Anneli och kyckling med ris och curry för mig. Helt okej. Utanför kunde vi se Töreboda närma sig innan vi kom fram till Göteborg något försenade.

Biografen Roy ligger långt upp på Avenyn och där satt redan Anders Berglund med sonen Ossian och Tony Ekberg och väntade. Sedan trillade de andra in en efter en: Ronny Thörnvall, Mikael Sjöberg, Anders Persson, Hasse Peterson med Jeanette Sandström, Annika Edbacke, Olle Schön och Karin och så givetvis Kerstin Übelacker och Michael Cavanagh som gjort hela filmen. En av nybörjarna från fältundersökarkursen 2013, Christoffer Liljesson kom också!

Också Gustav Wall, som gjort musiken till filmen var där, och vi fick i alla fall chans att säga hej!

Hann också prata en stund med Sven Wollter som passerade på gatan utanför. Jag var ju med i ett av hans radioprogram för några år sedan. Olle, som gått i samma klass som Svens dotter, kom också fram och pratade en stund innan det var dags att gå in i salongen tillsammans med omkring 100 andra. Ni kan se dem samlas här ovan.

Innan den 70 minuter långa filmen drog igång presenterades den på engelska av en kille från Göteborgs Filmfestival och även Michael och Kerstin fick säga några ord.

Det känns lite märkligt att se, och höra sig själv så mycket som det blev i den här filmen. Dessutom på en stor bioduk. Men filmen blev riktigt bra och lockade fram en hel del skratt, som inte var elaka utan medkännande. Och UFO-Sverige visas som den föreningen av icke-troende eldsjälar som vi ju är.

Även om spökraketerna är fokus och röd tråd så handlar det lika mycket om ett gäng personer som brinner för sitt intresse och om ett fenomen som vi tycker är gåtfullt. Vi kommer ut ur det hela som vanliga människor med ett ovanligt intresse.

Även om vi inte hittade någon spökraket i filmen (men hoppas göra det senare i år!) så tror jag att den är intressant att se också för en utomstående.

Efter filmen fick Kerstin och Michael välförtjänta applåder och jag, Anders Persson och Anders Berglund från föreningen fick komma fram och ta emot var sin ros innan det blev frågestund på engelska för mig och filmarna. Det var roligt att få berätta lite mer kring filmen och hur jag själv upplevt den.

Det var också kul att Kerstin och Michael lyssnat på de synpunkter jag hade efter det att jag och min familj fick en förhandsvisning av filmen över nätet för några månader sedan. Jag tycket då att de skulle lägga till en scen i slutet där Steve Sandström var med, jag saknade honom under inslaget med expedition 2, och att jag gärna ville att Markus skulle vara med på ett hörn, han var oftast inte hemma när de filmade här men vid ett tillfälle var han det. Nu var dessa med plus ett antal flera scener med dokument om spökraketerna som jag bett om.

När allt var slut dök Pea Nilsson upp, vilket var en överraskning. Pea som var med under den första Nammajaureexpeditionen hade ringt mig när jag stod utanför biografen någon kvart innan föreställningen började. Då hade han råkat åka till fel biograf och var osäker på om han skulle hinna i tid. Men det hade han gjort. Nu ville han veta mer om hur våra planer för ett fortsatt sökande såg ut och blev sugen att åka med när jag berättade att vi siktade på en expedition i november.

När vi kom ut i foajén kom SVT:s representant, Lars Säfström, fram och ville prata om liv i rymden och lite av varje. Han sa att han ville visa en förkortad version, sannolikt 58 minuter, på prime time. Vilket låter hur bra som helst.

Efteråt sa vi hej till, Mikael, Olle och Karin och några till så att vi blev tio och vandrade iväg till restaurang Moon Thai Kitchen på Krisinelundsgatan 10. Ett häftigt ställe med mycket färgglad och speciell inredning. Och med god mat. Där satt vi i ett par timmar och pratade innan vi skildes åt utanför ingången. Kerstin, med en allt större mage som ska resultera i något spännande i början av april, och Michael fick ett par ordentliga kramar.

Jag, Anneli och Tony gick Avenyn ned till stationen där Tony kunde konstatera att hans nästa tåg till Vänersborg gick först 90 minuter senare. Så vi slog oss ned på en bänk och diskuterade hans framtida arbete inom föreningen. Tony kommer att jobba med kontakterna gentemot våra fältundersökare och lokala representanter för att på så vis göra dem mera delaktiga i arbetet.

20.30 gick så vårt tog mot Stockholm och lämnade Tony på sin bänk. I höjd med Falköping fick tåget stanna så att lokföraren kunde gå ut för att rätta till något fel men tolv minuter senare rullade vi vidare. Vid nästa stopp luktade det bränt från något när dörrarna öppnades. Illavarslande.

Men hem kom vi! Visserligen 20 minuter sena, men ändå. Och Markus var riktigt snäll och hämtade upp oss i Barkarby efter midnatt.

Mingel i foajén. Anders Persson, Anders Berglund, Ronny Thörnvall, Tony Ekberg till vänster och till höger Anneli som pratar med Hasse Peterson och i mitten Annika och Jeanette samt Mikael Sjöberg.
mingel800roy
UFO-Sveriges ordförande Anders Berglund med sonen Ossian i knät och Tony Ekberg som är på väg in i organisationens som aktiv medarbetare.
royboys800dd
Anders Persson, Ronny Thörnvall och Mikael Sjöberg.
aprtmsj1501
Kerstin pekar – Michael gör något liknande.
kerstinpekar1501bio
Christoffer Liljesson pratar med Kerstin Übelacker.
christkerst1501roy
Olle Schön i samspråk med Sven Wollter.
ollesvenw1501nn
Anneli på restaurangen.
moonaneli1501
Anneli Facebookar på väg från Stockholm.
image
Jag, Michael och Kerstin utanför Roy.
bioroyure1501vv
Kerstin och Michael på restaurangen.
mikekerstin1501rest
Hasse undrar varför det står en bil på restaurangen.bilen800rest1501
Hasse lyser upp så att Jeanette kan läsa menyn.
hasseresta1501gbg
Matgänget fotograferat av Hasse Peterson: Undertecknad, Annika, Anders, Jeanette, Anneli, Kerstin, Tony, Michael och Ronny.
gangetgbg8001501g

Loading