Stockholmspremiär och mingel

vic011503
Det blev en riktigt fin premiär på ”Ghost Rockets” när filmen visades på biografen Victoria under Tempofestivalen i dag. Och det kom många trevliga kamrater. Lite oväntat dök UFO-Sveriges tidigare ordförande Christer Nordin upp, han hade sett om filmen på Facebook, liksom Lars Bergqvist som flugit ned från Skellefteå för att vara med. Lars har ju varit en viktig del av de båda Nammajaureexpeditionerna som ju filmen handlar om.

Min vän Johan Marcopoulos från Rymdstyrelsen var där liksom vännen Ylva Carlsson, Göran Norlén, som är revisor i UFO-Sverige kom liksom Jennie Backman, Erik A. W. Östling, Dan Mattsson, Kaj Hahne, Ludvik Vinka (som kommit in på pilotskolan – grattis!) och så givetvis Bo och Liz Berg, de två som gjorde observationen vid sjön 1980 och som alltså är den direkta orsaken till att det blev en film över huvud taget. Min tidigare arbetskamrat och numer SvD-journalisten – och vännen! – Jenny Stiernstedt med bror och hennes sambo Jonas kom också vilket var kul.

En annan överraskning var Anders Persson som kom från Göteborg! Riktigt, riktigt roligt att Anders tagit sig hela vägen upp. Tobias Lindgren hade tagit bilen från Norrköping – snyggt jobbat det med!

Jag, Anneli, Niklas och Markus var givetvis där plus Mats Nilsson och Gunnar Karlsson från Sala som har viktiga roller i filmen.

Den här versionen skilde sig en del från den vi såg i Göteborg, den var faktiskt lite längre och stannade nu på 75 minuter. Problemet är bara att den ska klippas ned till 58 för att passa SVT och till 52! för att passa dansk teve. Något som Kerstin och Michael brottas med. Det blir en helt annan film då säger de. Och jag håller med. Då försvinner allt det långsamma, eftertänksamma och mjuka för att bara visa ”aktion”, om man nu kan tala om något sådant.

Filmen fick ett bra mottagande av de omkring 120 i salongen och efteråt blev det frågestund där filmarna Michael Cavanagh och Kerstin Übelacker och även jag fick svara på frågor. Sist fick alla UFO-Sverigemedlemmar och andra som varit med i filmen komma fram och rada upp sig vilket kändes trevligt. En fråga fick vi alla svara på: Favoritfilm i sf-genren. Jag tog ”Invasion of the bodysnatchers” och Anneli ”E.T. – The Extra Terrestrial”.

Sedan blev det mingel med snittar på Södra Sällskapet rakt över gatan där jag fick chansen att prata med gästerna men också med två team från Doc Lounge från Malmö, Kalmar och Stockholm som alla ska visa filmen. Jag kommer att vara med i Malmö, det är redan klart, hoppas på Kalmar men är osäker på Stockholm. Vi får se.

När vi minglat klart gick vi upp en trappa till restaurangen och åt oss igenom kvällen och pratade på. Jag satt mellan Bo och Liz och Michael och Kerstin rakt över vilket gjorde att mycket prat kom att fokusera på filmen. Det blev en bra kväll rakt igenom som vi avslutade med pendel till Barkarby (där vi hittade en död råtta) och sedan blindfärd hem i Mats igenimmade bil som saknar fläkt. Vi fick spana ut genom sidorutorna för att inte hamna på trottoaren.

Men alla överlevde efter att ha tvingats stanna för skrapning och torkning och hemma avslutade vi med lite 15-årig Bowmore. Bra det också. I säng vid två till slut.

Bo och Liz hälsar på Kerstin.
vic021503
Erik A. W. Östling och jag utanför biografen.
erikochjag1503vic
Anneli och Ylva i biografmörkret.
vic031503
Och undertecknad tillsammans med Kerstin, Michael, Bo och Liz framme vid vita duken för att svara på frågor. Ylva plåtade.
cspratatghost1503
Hel matgänget samlat på Södra Sällskapet.
vic041503
Gunnar och Mats väntar på pendeln.
vic051503
På vägen hem hittade vi en död råtta i tunneln från Barkarby station.
deadrat1503sthlm
Några dagar senare tog Niklas den här bilden sedan någon kreativ typ gett råttan en orsak att dö.
deadradis15ns

Loading