På plats i Wien

manszel1505wienrep
Efter att ha krånglat mig upp klockan 05, tagit Austrian från Arlanda och taxi in till Hotel Fürst Metternich på Esterházygasse 33 så checkade jag in, packade upp och åkte till Wiener Stadthalle där Eurovisionfinalen genomförs.

Blev påpackad två fulla påsar med diverse promotiongrejor som jag plockade igenom medan jag stoppade i mig en macka och en flaska ren äppeljuice. Och jösses vad skräp där fanns, fyllde en halv papperskorg men behöll ett paket korv, en skoputsburk, några cd-skivor och lite annat. Faktiskt också en solfjäder!

Det är full aktivitet här trots att klockan bara är 12 och många väntar, liksom jag, på att gå på repetitionen klockan 14. Det är min enda chans att få höra finallåtarna live eftersom pressen, som vanligt, förpassas till ett pressrum med stora teveskärmar när det blir skarpt läge i morgon.

Solen, som sken slösaktigt när jag lämnade Stockholm i morse har bytts ut mot moln, vilket gav ett fint halofenomen från flygplanet under inflygningen mot Wien. Annars satt jag och skrev på planet. Lite förberedelser inför morgondagen.

Klockan 13 släppte de in oss i hallen och ville visa upp mig på läktaren, är ju inte ackrediterat fotograf, men efter en stund lyckades jag slingra mig ned på golvet framför scenen. Bra plats där det gick att ta fina bilder med min lite väl korta telefotolins.

Plåtade alla 27 låtarna och det var kul att se att Måns var på bra humör och log under hela låten (ovan). Men det var många som överträffade sig själva i dag. Inte minst Serbien men också Tyskland och Spanien som var rätt svaga förut.

Efteråt träffade jag Hanna som satt i presscentrumet och efter lite prat gick vi ut. Hon skulle hem och sova och jag drog till hotellrummet för att jobba med bilderna.

Köpte en Gösser och satte mig vid datorn men till slut blev jag hungrig och gick ut för att hitta en restaurang – det blev en falafeldito några kvarter bort.

Tillbaka igen satte jag på teven samtidigt som jag fortsatte jobba med bilderna. Gick igenom alla 900 från de 27 låtarna och valde ut en var som jag ska publicera på chatten i morgon.

Österrikisk teve berättar glatt att Måns Zelmerlöw aus Schweden sind favorite, vilket är bra, tätt följd av Ryssland. Brrr.

Och teven… Allt är dubbat. Tittade just på ”Simpson’s” – en skräckupplevelse där Bart låter som Willy Brandt och Lisa som Angela Merkel. Och sent i kväll, när jag satt och skrev, lyssnade jag på ett långt reportage om Gud och om ”han” kan bevisas – där ett antal tyskar hela tiden pratade i munnen på de engelsktalande så att det var omöjligt att hänga med. Warum?.

Kommer att sitta uppe till midnatt och jobbade med sådant jag tycker att jag vill ha koll på i morgon. Men sedan ska jag sova ut. Det blev en kort natt i natt.

Jo, jag fick ett mejl från en moderat politiker i Ängelholm i kväll. Jag har med honom i den nya upplagan av ”Mötet i gläntan”. Politikerna sa att han kommer att han kommer att ha ett möte med kommunfolk nästa fredag och dessutom börja raggar sponsorer för att monumentet i Sibirien inte ska förfalla. Bra det!

Här syns halofenomenet från flyget strax före landningen.
halowienplan1505
Här förstärkt för att synas bra.
gloriawien15
Så här såg arenan ut under början av repetitionen.
arenan1505wiencs
”Hårda” Nina Sublatti fick något i näsan innan det var dags att sjunga för kameran.
23_Georgien
En av de vakter som stod mellan oss och scenen verkade ha fått sig en pärla av en missnöjd kund.
vakten1505wien
Hanna med schlagerkamraterna Ken och Ronny.
kenronnyohanna
På väg inför landningen dök en gloria upp runt flygplanet. Här förstärkt för att synas bra.
gloriawien15

Loading