Blodmåne, TV4 och föredrag

DSC_0350new
När klockan ringde 04.00 så var det bara att konstatera att himlen var klar och månen hade börjat förvandlas till en blodapelsin. Jag hade en bra utsikt från femte våningen hemma hos Anders Persson på Hisingen och det var verkligen värt att gå upp för den här supermånförmörkelsen. För det är ju långt ifrån alltid som månen verkligen blir röd, oftast blir den svart och det är inte alls lika spektakulärt.

Tyvärr hade jag bara ett 70 mm:s objektiv på kameran så bilden här nedan har jag fått dra upp en del och den blev inte lika bra som med ett riktigt tele. Men ni kan i alla fall se att månen blev ordentligt röd. Och på bilden ovan hänger månen över vattentornet i sydväst.

Niklas var också vaken så vi hade kontakt mellan Göteborg och Skövde och även han fick bilder men hade större problem med moln än jag.

06.30 var det uppgång på riktigt för att jag skulle hänga med Anders ned i garaget och ställa in min bil (som stod på en parkering där det brukar eldas bilar här då och då) på hans plats i det låsta garaget. Känns ju lite bättre även om jag hade god uppsikt över bilen när jag stod och plåtade månen i natt.

När jag väl kom ur sängen ringde TV4 Play och undrade om jag kunde vara med och prata Mars någon gång vid 17.25, via Skype. Det ska väl gå. Ni kan följa sändningen här.

Det allmänna tipset är att nyheten handlar om att Nasa funnit flytande vatten på Mars. Och det är nog rätt säkert med tanke på de forskare som deltar i presskonferensen.

Intervjun med mig började 17.25 och sedan pratade jag på om Mars och den nya upptäckten i omkring en kvart. Det hela funkade bra och ljudkvaliteten blev oväntat rent enligt de som lyssnade.

TV4-reportern var mycket nöjd och eftersom vi hann prata om allt innan presskonferensen drog igång så jag slapp vara med och prata efteråt vilket i sin tur gjorde att jag och Anders hann köra till puben Haket på Första Långgatan 32 i Göteborg där jag skulle prata i för Vetenskap och Folkbildnings Göteborgssektion med start klockan 19.00.

Det blev ett välbesökt möte med kanske 35 personer i lokalen och jag höll igång i två timmar inklusive frågestund, men frågorna tog inte slut i och med det utan fortsatte när jag hade packat ihop mitt pick och pack och gjorde mig klar för att åka till Skövde.

Och där är jag nu. Klockan 23.30 mötte Niklas upp och vi bar upp mina saker på hans rum där jag ska sova i natt. Jag fick hans säng, som han ändå inte sov i eftersom den är för mjuk, och han kojade på golvet. Men när jag vaknade framåt natten hade han lagt sig i hallen. Påstod att jag snarkat…

Och så här såg det ut när jag pratade Mars i TV4 Play.

Den förmörkade månen lite mer i närbild.
DSC_0332new
Föreläsningen på Haket.
image
Och ur en annan vinkel.
prathaket150928

Loading