Till Ebbe i Malmö och Köpenhamn

festen151113I dag har jag varit på väg till Köpenhamn under en stor del av dagen. Startade i morse efter en natt hos Anders Persson i Göteborg med första stopp i Malmö hemma hos Ebbe Johansson och hans Karin. Där satt jag och pratade ufo med Ebbe en stund och trots hans höga ålder är han full av idéer och bra planer.

Vi satt i köket och åt smörgås en stund innan Karin gick och vilade medan jag och Ebbe pratade vidare. Han har ett mycket gott minne och berättade en del spännande minnen från sin uppväxt.

Men vid 17 var det dags att stiga på tåget till Köpenhamn där Anneli väntar. Och Kerstin och Michael, dokumentärfilmarna, är också där, och eftersom vi bor på samma hotell lär vi hinna prata en del om filmen och det faktum att SVT nu bestämt att visa den någon gång under mars månad istället.

På stationen i Malmö var det mycket folk, en hel del som nog var flyktingar. Och de flesta tågen gick lite efter tidtabell på grund av poliskontroller. Mitt tåg kom i alla fall iväg hyfsat i tid men jag såg faktiskt Annelis tåg stående inne på Malmö station och det rullade iväg bara ett par minuter innan mitt skulle åka. Faktum är att vi bor på First Hotel 27, alltså samma hotell jag bodde på under Eurovisonfinalen här.

Där träffade vi Kerstin och Michael och deras lille son Casper, söt som socker, och gick sedan ut på stan som är en helt annan, mycket mera levande, stad än Stockholm. Vi springer snart på en trevlig julmarknad där vi sätter oss vid ett bord utomhus och tar en julöl plus kanderade äppelskivor och lite korv och pratar en stund.

Det visar sig att familjen flyttar till Stockholm i ett halvår efter nyår så då får vi möjlighet att träffas mera. Michael har lärt sig lite mer svenska men vi pratar fortfarande engelska när han är med. Bäst så.

Efter julmarknaden går vi till restaurangen Sult där också CPH:DOX har sitt huvudkontor och ser till så att vi kan komma in på kvällens prisceremoni vid 21-tiden. Mycket obyråkratiskt. Annelis registrering har inte funkat men killen ringer bara ett samtal så är det fixat.

Efter det delar vi på oss ett tag. Jag och Anneli går och äter på Pilekælderen på Pilestræde 48, där man serverar smörrebröd. Och ett suveränt sådant visar det sig. Vi låter oss väl smaka och delar på en god flaska Jacobsens julöl plus att jag tar in en ”lille en”, en 3 cl dillsnaps. Mycket bra kombination!

Klockan 21 glider vi in, lätt våta efter ett hastigt regn, i det tält där prisceremonin äger rum. Jag blir sittande intill en av de tävlande filmakarna, Ali Cherri, som plötsligt vinner ett av priserna. Eftersom jag filmar så erbjuder jag honom att få filmen mejlad senare vilket han blir mycket glad över.

Något pris till Ghost Rockets blir det inte men konkurrensen är knivskarp och alla som vinner har stora team och helt andra budgetar. Men vi har kul ändå i den fria baren med lite småplock att äta. Men vi stannar bara fram till 23 då jag, Anneli och Kerstin (med Casper) tar oss tillbaka till hotellet där vi följer dramat i Paris på dansk teve.

Ebbe Johansson hemma i lägenheten.
ebbe151113
Undertecknad, Kerstin, Michael och lille Casper framför affischen med Ghost Rockets.
cphghostaffisch
Kerstin och Casper.
casoer1511113

Loading