Flera gjorde intressanta observationer

karta160809rpc
Intresset för de märkliga observationer som gjordes natten mellan lördag och söndag är mycket stort. Inte minst för den skrämmande händelse som ett par utanför Södertälje var med om. En del av deras berättelse verkar nu ha fått en viss bekräftelse av en annan observatör, mer än 40 mil längre väster ut.

Själv satte jag mig i bilen tillsammans med Niklas och körde till observatörernas hus utanför Södertälje i hopp om att kunna träffa dem eftersom jag inte fått svar vare sig på mejl, mess eller telefon. Tyvärr var ingen av dem hemma och först senare på dagen fick jag ett mess där kvinnan skriver att hon mår så dåligt både psykiskt som fysiskt av det som hänt att hon och hennes sambo inte orkar gå vidare.

Så där står vi nu. De filmer som de båda säger sig ha tagit har vi alltså inte fått tillgång till.

En som kan styrka att något mycket ovanligt hände på himlen natten mot i söndags är Bojan Zivkovic som befann sig på vildsvinsjakt väster om Nossebro när han klockan 01.45 tittade upp mot den stjärnklara himlen och fick se något han aldrig tidigare sett:

– Det var som om någon ritat vita linjer med en trollstav där det sprutade stjärnor om som föll åt olika håll och direkt därpå drogs en liknande linje åt ett annat håll och så ytterligare några till som i en del fall korsade de andra, berättar han.

Allt var över på några sekunder.

UFO-Sverige har kontrollerat om några satellit- eller raketdelar gick in i jordatmosfären vid den aktuella tidpunkten men det finns inga registrerade under hela helgen.

Länstidningen i Södertälje har vid ett par tillfällen skrivit om händelsen genom att intervjua undertecknad och hämta information från vår Facebooksida samt ta in egna läsarreaktioner. Ni kan hitta länkar till allt detta på UFO-Sveriges sajt.

Intervjun med Länstidningen hittar ni här.

Johan Gustavsson på rapportcentralen har gjort en karta över de händelser vi hittills har undersökt närmare (se ovan). Pilarna i kartan anger observationsriktningen

1: 18.30-04.15 Grödinge, Södertälje: Ansikten bland molnen, lysande punkter på himlen och vattnet, strömmar i vattnet och gestalter i trädgården.

2: 22.50 Täby: Ljusblixtar ovanför molnen samt strålar i rund form men mest snabba ljusformationer.

3: 23.00 Sättra utanför Norrtälje: Som en serie kornblixtar i tät följd.

4: 23.30 Vallentuna: Mängder av fallande stjärnor på en ganska liten del av himlen under ca 1 minut.

5: 23.30 Olofstorp utanför Göteborg: Stjärnfall var 5-10 sek under ca 10 min.

6: 01.45 Nossebro: Strålar som det regnade stjärnor ifrån.

Efter turen till Södertälje åt jag och Niklas lunch på Gula villan i Tumba och sedan bar det av till Semic för att hämta böcker, nämligen några lådor av min ”Osannolikt” och ”Vålnader, utomjordingar och okända fenomen” plus några till som nu inte längre kommer att lagerföras av förlaget. Från och med nu går de enbart att köpa genom UFO-Sverige. Ni kan se Niklas lyfta lådor på bilden här nedan.

I dag var UFO-Sveriges Steve Sandström med i P3 och pratade ufo i ”Fråga vad du vill i P3” under 60 minuter! Lyssna här. Och Steve skötte sig alldeles utmärkt och gjorde god reklam för UFO-Sverige genom sitt lugna och stabila sätt.

Mycket ufojobb blev det i dag, inte minst vid datorn. Men till sist tittade vi på ”Morden i Midsomer” hela familjen.

Niklas lyfter böcker på Semic.
niklaslyfter160809

Loading