Terrordåd mitt i Stockholm

karl2170407
Så vaknar man till att USA har anfallit Syrien. Det väcker många frågor (om man ska vara lite vitsig trots att detta är blodigt allvar).

Två är: Blir USA ett säkrare land att leva i nu? Är detta ”America first”? Knappast. I ett slag har Trump gjort USA till en mindre säker plats, inreseförbud och murar blir betydelselösa. Nu är USA ett ännu mera frestande mål för de extremistgrupper som vill det.

Anfallet är enkelt att förstå. Nu har Trump visat handlingskraft samtidigt som han visar att Obama var svag som inte gjorde samma sak. Ren inrikespolitik. Att han bröt mot vallöftet att inte agera världspolis och att låta andra länder sköta sitt bekymrar honom knappast.

Att Trump slår till medan han har Kinas president som gäst är inte utan politisk betydelse. Hur ska Kina agera och reagera nu?

Och Ryssland, som ser det som hänt som en oerhörd provokation, brott mot internationell lag och som redan sagt upp allt samarbete med USA över Syrien lär vara bara steget ifrån att se detta som början till ett krig. Minsta felsteg kan eskalera konflikten.

Gasattacken och al-Assads krig mot det egna folket är inget som ska tolereras. Det finns inget som försvarar något av dem. Frågan är om Trumps missilattack var rätt väg att gå och om Syrien tog ett steg mot fred i dag eller om hela världen tog ett steg närmare ökade motsättningar och konflikter. Det vet vi inte än. Men det finns anledning att känna oro.

Själv sätter jag mig vid datorn för att skriva några timmar. Ledig i dag så världen får klara sig utan mig. Knattrade ihop 5.799 tecken innan det var dags för lunch (en gryta som Anneli fixat) så nu har jag passerat en milstolpe och kan summera boken så här långt till 404.582 tecken. Sedan skrev jag ytterligare 2.546 tecken och summan blev så 407.128.

Strax efter 15 ringde min telefon och det är Karl Jonsson som tidigare jobbat på DN:s it-avdelning. Karl berättar att något som han tror är ett rån har inträffat på Drottninggatan och att han har bilder på det. När han rusar ned på gatan möts han av räddningspersonal. Ni kan se hans bild högst upp här och även längre ned.

Det som först verkade ha varit ett rånförsök med en lastbil som kört in i Åhléns visar sig snart som ett sannolikt terrordåd där en person kört en kapad bryggeribil längs gågatan och mejat ned människor.

När jag fick tag på Niklas var han på platsen, hade åkt dit så snart han fick klart för sig vad som hänt och ringde in bitar till TT.

Själv ringde jag DN och sa att bilder var på väg och tack vare att Karl ringde mig fick vi snabbt ut den första bilden från platsen.

Under dagen klarnande det något men inte mycket. Frågan om det är en terrorattack eller inte hänger i luften. Att kapa en lastbil på det sätt som förövaren gjorde kan vara en stundens ingivelse och inte ett planerat dåd. Men vi vet inget säkert. Fyra har i alla fall dött och 15 är skadade, nio av dem svårt. Oerhört tragiskt.

Skrev en bit på Facebook och givetvis dök det upp SD-folk och högerextremister. ”Vänner” till mig som nu visade sitt rätta ansikte. Skyllde på invandringen trots att de inte har en susning om vad som låg bakom det hela. Som om terrorister har med invandring att göra? Terrorism har ju sina rötter i hur världen ser ut just nu och inte att vi i Sverige har tagit emot människor som flyr från krig och elände.

Jag kastade ut en av dessa ”vänner” och förde en ordentlig diskussion med den andre.

Suck! Man blir bara så trött.

Fick plocka upp Anneli i Spånga så att hon skulle komma hem ordentligt, sedan åt vi och pratade. Massor av folk i bilar och på trottoarer.

Jag satte mig vid datorn och försökte fokusera på boken och Anneli mitt emot och började leta biljetter för vår sommarsemester. Till slut fick jag ihop 2.000 tecken till även om huvudet kändes allt annat än fokuserat. Men här sätter jag punkt i dag. Summa: 409.128 tecken.

Ska jobba i morgon eftersom jag blivit inringd så det blir tidigt i säng i kväll.

Här flyr människor medan räddningspersonal är på väg fram. Foto: Karl Jonsson.
karl3170407
Karl Jonssons bild över platsen. Här ser man hur lastbilen kört med ett av lejonen i sten fast framför bilen. Stora spår efter den. Stenfiguren lossnade sedan och kastades in i Clas Ohlsons skyltfönster.
karl170407
En av Niklas bilder mot Drottninggatan.
niklas170407
En av flera ambulanser på väg in till stan.
ambulans170307

Loading