Bosse till sista vilan


I dag begravdes min vän och tidigare DN-kollega Bosse Keskikangas vid en borgerlig ceremoni i Heliga Korsets Kapell på Skogskyrkogården i södra Stockholm. Vi var omkring 70 personer som samlades i kapellet, många av dem tidigare DN-medarbetare, och omkring 50 följde med till en samling på Enskedeterrassen efteråt.

Bosse avled den 28 mars, 64 år gammal, alldeles för tidigt.

Det blev en fin ceremoni och det var bra att officianten inte drog sig för att berätta om hur illa Bosse blev behandlad av sin arbetsgivare, DN, under sina sista år på tidningen. Över huvud taget var det ett bra och fint tal som hölls vid kistan.

Eftersom det var en borgerlig ceremoni så fanns det utrymme för lite annat också. Bland annat spelade ett New Orleans-jazzband flera låtar och när kistan bars ut, och vi hade kunnat ta farväl av Bosse med en ros vid kistan, gick bandet före och spelade. Som om det hade varit i New Orleans i USA.

Att det blev New Orleans-tema berodde på att Bosse hade drömt om att åka dit men aldrig kommit iväg. Det här var familjens sätt att ge honom en smak av den resan.

På vägen till DN fick jag sällskap av Staffan, Ingrid och Nina som skulle åt samma håll.

Innan jag åkte till begravningen hann jag jobba en stund med boken. Mest med bildval och rubrikskrivande. Fick en del gjort men inte nog mycket och räknar med att fortsätta i morgon.

Arbetsdagen blev ju lite naggad i kanten men jag tog igen det genom att skriva lite om Trump, en cyberattack och Göteborgsmordet. Mat hann jag inte med utan fick leva på snittar och tårta från begravningen. Som tur var dök en del annat ätbart upp också under kvällen då jag fick bullar av en arbetskamrat.

Men La Barca och Lilla Asien fick klara sig utan mig i dag.

När jag närmade mig Stenbockens väg i natt så kunde jag se hur det ljusnade vid horisonten. Det har gjort det några nätter nu. Ett härligt tecken på att vi trots allt är på väg mot ljusare tider.

Hemma blir jag sittande och jobbar med boken till 03.

En bild från arbetet på DN prydde kistan.

Musikerna spelade New Orleansjazz.

Kistan bars ut med musikerna först.

Bosse följdes av musik ut till den väntande bårbilen.

Vänner från Bosses uppväxt i Kiruna.

Loading