Däckbyte och Anneli till Sting


Så var det äntligen dags att byta däck på bilen. Inte för att de har brådskat eftersom vi kör dubbfritt men å andra sidan har det slutat vara vinter för ett tag sedan och Anneli skulle ta bilen till Dalhalla i dag – så det var läge.

Att byta däck är numera inget som man gör själv. Moderna bilar har datorer som håller koll på däcken och har man inte själv en dator som kan nollställa allt efter bytet så tror bilen att det är något fel. Så man är så illa tvungen att punga ut med ett antal hundralappar för att få allt att funka. Suck!

Nu var det inte så enkelt ens för Däckdepån som trots ivrigt användande av sin dator (bilden ovan) inte lyckades nollställa det hela. Ingen katastrof men det betyder att man får ha en lampa lysande på instrumentpanelen tills det hela avhjälpts.

Passade också på att be dem göra en första service (har kört 1.500 mil nu) vilket de gjorde, så nu är bilen kollad och fixad på alla vis.

Medan bilen servades hann jag äta ugnspannkaka med Anneli innan jag tog mig till jobbet och hon hämtade upp bilen för att sedan, tillsammans med vänner, åka till Dalhalla och lyssna på Sting.

Medan jag väntade på bussen från Motordepån fick jag ett meddelande om att kontakta Ernst som hade hamnat på sjukhus. Meddelandet kom från hans systerdotter Ann som fått det från Ernst som absolut ville tala med mig.

När jag ringde upp honom fick jag veta att han ramlat i hallen i går och sedan inte kunnat ta sig upp och fått kämpa i timmar för att komma fram till sin telefon och kunna larma efter hjälp. Nu låg han på sjukhus men lät pigg och trodde själv att han skulle vara hemma redan i morgon.

Men han ville absolut att vi skulle prata en stund, inte om hans hälsa utan om vårt gemensamma intresse, ufofrågan och forntida teknik! Han går inte av för hackor den gode Ernst.

Busslektyren heter ”Kvinnan som inte ville ha barn” av Bengt af Klintberg. En noggrann genomgång av ett folkoristiskt tema, kallad Sagotypen ATU 755, i muntlig tradition och litterära verk. Här handlar det om en berättelse om en kvinna som valt bort att bli med barn genom någon form av trolldom. När hon sedan gifter sig upptäckte hennes man, en präst, att hon inte hade någon skugga och frågade sin fru hur det kom sig.

När han inte fick något svar tog han med henne till kyrkan där han läste över henne och plötsligt framträdde sex pojkar och sex flickor runt altaret – kvinnans ”barn” som aldrig fått liv på grund av hennes beslut. Barnen anklagade sin ”mor” för att aldrig ah fått ett liv. När prästen såg detta erkände kvinnan allt.

Detta är ursprungsmotivet som dock bjuder på en del teman och som återfinns i andra former också i länder utanför Sverige. Fascinerande hur det kan finnas så mycket att berätta om en enda typ av berättelse.

Fick mejl från änkan att Omar Fowler begravs den 22 juni. Mycket tråkigt att Omar är borta. Det var alltid ett nöje att prata bort en stund med denne gentleman.

På jobbet var det fredagsfika, rena lyxfikat som ni kan se nedan. En bra start för oss som går på skiftet på en fredag, då hinner man sitta ned och prata med arbetskamraterna en stund innan det är dags att dra igång arbetspasset. Ska jag vara ärlig så börjar passet tidigare än fikat (som brukar vara vid 15) för rean 14.30 när jag slår mig ner framför datorn finns det uppgifter att skriva om.

Mat blev det också, på Lilla Asien, men utan sällskap.

Ganska lugn kväll med en skolbrand i Huddinge, en del Trump och så branden i London, alltså sådant som hänt efter den, att skriva om.

Dagens fika på jobbet.

Loading