Till Tidan, Sven och Mariestad


I dag har jag och Anneli tagit bilen till Mariestad. Hämtade upp Anneli på hennes jobb vid 12 och sedan tog vi sikte på Böckernas hus i Tidan, efter matpaus på Max i Västerås. Slog också en signal till Tobias och grattade på födelsedagen.

Hos Peter lämnade vi 30 påsar med böcker som ska säljas till förmån för AFU och satte oss sedan utanför ingången och lät oss bjudas på kaffe (Anneli) och saft (undertecknad) och kaka (båda) och pratade en stund.

Men vi hade inte så mycket tid på oss så efter en runda i affären där jag hittade Stanleys ”Kongo” och en ”Märkligheter kring Vänern” så sa vi tack och hej och åkte vi vidare till Sven i Falköping.

Sven tog emot med ett par inbundna årgångar av UFO-Aktuellt och FSR som vi fick och vi kontrade med en sidenslips från Thailand (som ni kan se honom iklädd här nedan) och ett exemplar av min nya bok.

Det finns ingen som ölskar böcker lika mycket som Sven. Han andas och lever dem. Därför är det alltid roligt att prata just böcker med honom. Tyvärr hade vi alldeles för kort tid på oss den här gången eftersom Stefan och Kicki hade ringt och bjudit in oss på middag klockan 19 i Mariestad.

Så några minuter före 18 var det bara att tacka Sven för den här gången och köra norr ut mot Raili och Mariestad dit vi kom på slaget 19, parkerade bilen, kramade Raili och ställde in våra väskor innan vi med raska kliv gav oss av mot Marieholmsvägen.

Att bo i en mindre stad är verkligen att ha nära till allt. För på bara tio minuter lite styvt tog vi oss till Stefan och Kicki. Och jag drabbas alltid av svår nostalgi när jag går genom stan. Den plats man växte upp bär man alltid med sig, det kvittar hur lång tid det går.

Hemma hos Stefan och Kicki kunde vi konstatera att de byggt om köket och att familjens hund Gustav var en riktig skällspik innan han tyckte att vi verkade okej. Då var han världens snällaste och gulligaste.

Efter en stund anslöt Mikael och sedan satte vi oss till bords för att äta en god gryta med ett mustigt chilenskt vin till.

När alla var mätta och glada var Kicki tvungen att knyta sig eftersom hon skulle jobba i morgon bitti men innan dess körde hon mig, Stefan, Anneli och Mikael till småbåtshamnen där Mikael lagt till med sin båt. Och där kröp vi ned i kajutan som var trång men mysig för att dricka kaffe (inte jag) och smaka på en flaska gin som fick blandas med 7Up (allt vi hade) och lite whisky.

Utanför lyste en fin stjärnhimmel trots att vi befann oss i stan och det är bara att konstatera att jag var gynnad när jag växte upp här och kunde stå på vår bakgård på 70-talet och titta på stjärnorna.

Utan den himlen hade jag kanske aldrig fått de intressen som jag har i dag.

Framåt midnatt tackade jag och Anneli för oss och vandrade genom en ganska öde stad, med en och annan raggarbil och några ungdomar på krogen Buffalo som faktiskt suttit ute trots en rätt kännbar kyla, som avbrott. Vi tog vägen förbi Stadshotellet och sedan genom parken, en väg jag gått hur många gånger som helst efter ett besök på discot Svarta katten.

Hemma hos Raili var det varmt och skönt och Anneli somnade direkt medan jag svarade på mejl och skrev blogg.

Sven med sin nya slips.

Sångsvanar på flytt mot söder.

Vovven Gustav.

Strax före midnatt syntes bara en och annan raggarbil som kryssade runt på annars tomma Mariestadsgator när jag och Anneli vandrade hem.

235 total views, 1 views today