DN-prat, seminarium och Magdalena ur tiden


På bilden ovan samtalar jag och Åsa Beckman på DN om min nya bok i DN:s monter på Bokmässan. En händelserik dag som inte är alldeles lätt att summera.

Anneli och jag hade satt klockan på 07.30 för att hinna äta frukost innan det var dags för mitt första montersamtal 09.20. Och efter att ha blivit skickade på en vild frukostjakt hittade vi och några andra hungriga faktiskt ill matsalen som bjöd på finfin frukost.

Medan Anneli tog hand om vårt bagage och såg till så att det hamnade på förvaring i receptionen gick jag till mässan och hann bara tio meter innan jag blev stoppad av en okänd man som undrade om jag inte var Clas Svahn från teve. Han hade sett ”Spökraketerna” i går och ville prata så där stod vi en god stund innan ytterligare en person passerade, nu ett känt ansikte – en man som jag satt intill på Semics julfest senast men som bor i Göteborg.

När jag till slut kom upp för rulltrappan till DN:s fina monterområde var det flera kända ansikten på plats. Vår säkerhetsansvarige Crister Ohlsson, kulturchefen Björn Wiman, Lotta Olsson som skriver om deckare och barnlitteratur, Lena Göransson som sköter våra scheman, Anna Wallin som har hand om montern och flera andra.

Killen som skötte tekniken kom fram och undrade om jag inte hade varit där också föra året (vilket jag inte var) men det visade sig snart att även han känt igen mig från teve.

Klockan 09.20 drog Åsa Beckman igång vårt samtal om min nya bok och det blev bra och livligt där jag fick goda möjligheter att prata för min vara och när allt var klart fick jag signera ett par böcker till hugade köpare. Anneli fanns på plats och tog bilder.

Efter dagens första framträdande hade vi faktiskt en till fri tid så vi passade på att dela på oss för att hinna se lite av mässan som intresserade just oss. Jag hann inte många meter förrän en äldre man kom fram och hälsade och jag kände snart igen honom som ordföranden i Västgöta Gille i Linköping, Peder Claesson, där jag höll föredrag 2015.

Strax därpå träffade jag Peter Sparring, chef för Cobolt förlag, som var vänliga att ge mig en ny utgåva av ”Linda och Valentin, och prata bort en stund om seriernas tynande marknad i Sverige. Stannade också till på Science Fiction-bokhandelns monter där jag också fick ett par recensionsexemplar.

Tog en sväng förbi den indonesiske författaren Eka Kurniawans korta föredrag för att ordna en autograf till min kamrat Johan i Stockholm och det gick alldeles utmärkt.

När det så var dags att ge sig av mot andra våningen igen, där jag skulle hålla mitt ”seminarium” (egentligen ett vanligt föredrag) blev jag hejad på av Olle Zachrison, chef för Ekot. Vi känner inte varandra mer än till namnet men Olle hade många trevliga ord att säga om mitt skrivande som jag uppskattade mycket. Med sig hade han sina två flickor som verkade sugna på böcker och läsning.

Mitt seminarium lockade ett fyrtiotal betalande och jag riggade upp min dator istället för den pc som stod framme på podiet. Nu visade det sig att det var lite lätt glapp när jag skulle koppla in mig på kanonen men det fixade jag och teknikern med en frystejp och sedan var det bara att köra igång efter det att jag blivit presenterad av en representant för Bokmässan.

Sedan pratade jag på i 17 minuter för att lämna några minuter till frågor (tre hann vi med) och därefter var det ut för att sätta sig och signera. En av dem som ville köpa en signerad bok var Mats Wänblad som 2003 skrev boken ”Allt om UFO” och han sa sig ha fått några nya uppslag efter att ha hört mig prata.

En annan författare som kom fram och hälsade var Per Olof Ahlström, tidigare polischef i Jämtland och Västernorrland och vars bok ”Andliga ting” jag precis läst och kommer att recensera i nästa nummer av UFO-Aktuellt.

Dessutom kom min gamle DN.se-chef Lars Nilsson och sa hej, vilket var extra kul. Min arbetskamrat Stefan Lisinski ilade förbi tillsammans med Kaj Linna och vi hann bara prata kort. Också Stefan är här för att marknadsföra sin bok – om kaj Linna-fallet.

Faktum var att det inte gick att gå särskilt långt innan man träffade någon att prata med.

Klockan 12 var det dags för ännu ett montersamtal, nu i Bonniers monter, med Mattias Pettersson och för att variera oss försökte vi prata om lite annat i dag än vad vi gjorde i går. Funkade bra. Och nu var det betydligt fler i publiken. Bland annat systern till en av UFO-Mariestads medlemmar på 70-talet, Sören Persson, som ville ha en signerad bok till sin bror. Sören är i dag ordförande i Mariestads Astronomiska Klubb.

Träffade även en annan ufointresserad som jag haft kontakt med genom åren, Leif Ohlsson från Göteborg och hans fru. Också de köpte boken och vi hann prata en stund. Sedan var vi rätt hungriga och någon lunch skulle vi inte hinna med. Då tipsade Mattias oss om att det gick att gå upp en halvtrappa till en liten ö som Bonniers hade fixat för författare och medarbetare – och där fanns det gratis mackor och godis plus frukt.

Så jag och Anneli slog oss ned med fin utsikt över mässan och lät oss väl smaka. Efter en stund dök Loa Falkman upp och jag började prata med honom om hans memoarer som jag sett fanns till försäljning. Han berättade hur han skrivit dem och vi hade ett långt och trevligt samtal. Karln verkar ha ett mycket gott minne!

Innan vi skildes åt frågade han om jag inte kom från Västergötland. Och det stämde ju! Han hade hört det mina ö:n sa han. Jag använde samma uttala som hans båda bröder som bodde i Herrljungatrakten gjorde. Inte illa spanat.

Efter mackorna hade vi en stund över igen och jag kikade in på Erikshjälpens monter där jag hittade ett antal Teknik för alla med rymdteman i väldigt fint skick som jag slog till på. Vi kikade också på en lokal skaraborgsk monter där några unga killar och tjejer hade skapat en bokserie (närmast häften) grundad på olika lokala mytologiska väsen och berättelser. Genialt!

Ett av dem handlade om ”kåffa”, Vänerns sjöodjur, och det köpte Anneli till mig. Själv köpte jag ett om lyktgubbar som också verkade intressant.

Dagens sista punkt efter ett besök utan fynd på några antikvariatsmontrar (där jag stod och bläddrade i Magdalena Ribbings bok om sin släkts historia) gick vi med raska steg mot Vetenskap och Folkbildnings monter igen där jag under nästan 25 minuter blev intervjuad och filmad av Göteborgsgruppens ordförande Karin Noomi Karlsson. En bra intervju om källkritik, mitt ufointresse och konspirationsteorier.

När vi hade sagt hej till alla, inte minst till Titti i montern intill, gick vi till foajén för att packa våra väskor med böcker och för att vänta på Mattias som vi skulle dela taxi med. Då vi satt i trappan kom Malin Crona, som jag tidigare jobbat med på DN.se, och Björn Häger, som skrivit den hyllade boken om Carl Bildt, och så blev vi stående och prata en stund med dem. Men till slut var det dags att säga hej till mässan och dra till stationen och vidare i första klass (tack, Semic!) med mat och allt mot Stockholm dit vi kom efter tre timmar och nio minuter. En tid som jag ägnade rätt mycket åt att messa med folk och svara på mejl. Bland annat ett från en PRO-avdelning som vill att jag kommer dit och pratar.

Framme i Stockholm mötte Niklas upp vid Coop på Centralen och vi gick in för att handla entrecôte som vi planerat för kvällen. Med hjälp av pendeln och buss så kom vi till slut hem och kunde börja laga mat. Gott blev det! Och inte minst bra med var sin Esplanadöl (honung) till det hela – riktiga Mariestadsöl!

När vi ätit klart nåddes vi av beskedet att Magdalena Ribbing gått bort. Hon hade dött i dag efter ett fall hemma. Det blev en mindre chock. Jag arbetade med Magdalena under många år. Först när jag var politikredigerare och sedan under en tid med henne som chef på Namn och Nytt. Det var också hon som fick mig att ta steget till denna avdelning en gång i tiden. Senast jag pratade med henne var den 25 april i år då jag intervjuade henne för min nya bok.

Magdalena var en fantastisk person, oerhört kunskapsrik och alltid skarpt trevlig! Hon gjorde sitt bästa för att få fason på mina matvanor, såväl på redaktionen som de gånger jag var hemma hos henne på middag. Nu gick det nog inte så bra. Hon gav upp och lät mig hållas. Det är väldigt tråkigt att hon nu är borta och att det hände på det sätt som det gjorde.

När kvällen gick mot sitt slut satt jag och Niklas på var sin sida av skrivbordet. Jag för att få ordning på bilder och tankar från de två Bokmässedagarna, Niklas för att redigera Rapport-Nytt som jag hjälpte honom med en del bildsök och bildbehandling till.

Summa summarum var Bokmässan verkligen värd sin resa. Mycket trevligt och många fantastiska möten. Och jag tror att UFO-Sverige fick bra reklam rakt igenom.

Och i dag samlade jag in 750 kronor till AFU.

Under tjugo minuter höll jag ett seminarium på Bokmässan med ett fyrtiotal åhörare.

Träffade Loa Falkman en stund och hann prata memoarer. Hans alltså.

Sista framträdande på Bokmässan var i VoF:s monter.

288 total views, 2 views today