Kstrimmetider och bolid över Nordkalotten


Klarblå himmel, kallt och en låg sol. Nu är vi på väg in i kondensstrimmetider, eller kstrimmor som vi inom UFO-Sverige gärna kallar dem för.

Kstrimmor finns året om men blir särskilt tydliga vintertid då solen står lite lägre och kylan på flygplanshöjd förvandlar de små vätskedroppar som kommer från flygplanens motorer till is i miniformat. När solen lyser på de miljoner små ispartiklarna lyser de i ett vitt spår efter planen.

Efter en stund kan vinden sprida strimmorna och bilda moln som kan täcka stora delar av himlen.

Bilden ovan tog jag mitt på dagen i dag och förutom ett antal kstrimmor från plan som redan passerat så syns en färsk bakom ett passerande plan. Och så ett litet ”ufo” i grönt högst upp. Att det rör sig om en reflex från solen är inte svårt att förstå men faktum är att just sådana här bilder dyker upp på nätet där reflexen påstås visa ”planeten Nibiru” eller ”planet X” av personer som inte har koll.

Otroligt nog anser några att kstrimmorna är kemiska utsläpp som görs av CIA/politiker/en hemlig världsregering eller vad det nu kan vara. Men det finns inte det minsta bevis för detta. Däremot finns det gott om belägg för att motorer avger vatten (bara att kolla in avgasrören på vissa bilar där det kan droppa vatten) och att detta vatten fryser när det är under noll grader. På de höjder flygplanen befinner sig är det omkring minus 60.

Den som vill sätta sig in i konspirationsteorierna kan läsa University of Californias utredning i ämnet. Finns här!

Innan jag riktade kameran mot skyn var jag iväg till två postuthämtningsställen. Ett dit DHL-paket kommer (med nya insticksfickor till mina frimärken i en låda) och ett på Coop dit all annan post kommer. Där väntade ett paket från förlaget Cobolt med ett nytt Linda och Valentin-album.

Hemma igen satsade jag en stund i garaget och har nu gått igenom alla böcker som jag och Anneli hämtade på Lidingö i söndags.

På väg till jobbet ringde jag Niclas Lindstrand och grattade på födelsedagen. Vi jobbade ihop på Namn och Nytt under några år och på DN i stort betydligt längre. Nu bor han i Malmö med sambo och katt. Och allt var bara bra med honom.

Efter ett kort möte med klubbstyrelsen var det bara att börja skriva. Och framåt kvällen fick jag tips från min ufovän Kalevi Mikkonen i Rovaniemi att många i Finland sett en stor bolid över finska Lappland. När jag kollade hittade jag rapporter också från norra Sverige och från norra Norge. Den observerades vid 17.40-tiden och polisen i norra Sverige fick ett antal samtal från oroliga personer. I Tromsöområdet blev polisen i det närmaste nedringd.

En man i Finland, Johannes Karhula i Lohtaja i mellersta Österbotten, lyckades fånga den på film. Jag kontaktade honom och fick okej att publicera filmen på DN.se. Ni kan se den även här nedanför.

Min artikel om händelsen hittar ni här.
Och här är en film från Finnmarken i Norge.

En hel del annat att göra också men mat blev det med Björn på Lilla Asien och faktiskt också lite lyxfika som Björn stod för vid 23-snåret eftersom det är sista dagen på skiftet. Morotskakor och kärleksmums.

Blev kvar på jobbet till 01.30. Men sedan bar det hem för lite jobb vid datorn och i källaren. Tog en bit god korv och fixade lite på Facebook. Kom i säng före 03.

Har förresten samlat in 160 kronor till AFU i dag. Det blir lite varannan dag ungefär.

Loading