Till Mariestad


I dag satte jag och Anneli oss i bilen för att köra ned till Mariestad. Markus stannade hemma och sköter hus och hem och är säkert glad att slippa oss en stund. Själva har vi som mål att besöka Raili men också ta en sväng till Böckernas hus i Tidan för att lämna ett tjugotal kassar med böcker som ska säljas till förmån för AFU.

På vägen ner lyckades vi med gemensamma ansträngningar (mest Annelis) att få in nya telefonen så att bilen kände igen den. Egentligen var det väldigt enkelt men först när vi hade stängt av blåtanden på paddan så fattade bilen vad det handlade om. Det stod det inget om i manualen.

Resan ned blev lugn, lite snö och hyfsat väglag. Enda problemet inträffade i Finnerödjabackarna där en långtradare plötsligt vinglade ut framför bilen framför oss så att den fick tvärnita och fick lite problem med att inte köra in i mitträcket. Men efter en del vinglande fick han stopp och vi med som var på betryggande avstånd bakom.

När vi så skulle ta oss förbi samma tradare började den plötsligt blinka vänster – så jag fick bromsa. Efter en stund kunde jag i alla fall ta mig förbi och sedan såg vi hur tradaren hade svåra problem med att ta sig upp för den backe han var på väg upp i. Finnerödjabackarna är ökända vintertid.

Annars gick allt bara bra med ett kort lunchstopp på Max i Enköping.

Första stopp blev alltså Tidan där vi lastade av 26 kassar med böcker, stannade en stund och pratade med Göran som jobbade i dag när Peter är på Mallorca och köpte en del Asterix som jag inte hade. Nämligen:

”Den världsberömda serien Asterix och Kleopatra” (1975), ”Asterix och Kleopatra” (1990), ”Asterix och britterna” (1976), ”Asterix drar i fält” (1974), ”Asterix och skatten” (1974), ”Asterix – Resan över Atlanten” (1978) och ”Asterix och son” (1990).

Hittade också ett par böcker till mig själv och AFU: ”Älska världen – En bok om levande och döda”, ”Skuggornas bok” och en bok i två delar om evolutionen, skriven som en saga, av Axel Klinckowström från 1936: ”Sagor om förvandlingens lag I och II”.

När vi kom fram till Mariestad stannade vi på Oxen, för att köpa rostbiff och potatissallad som blev vår kvällsmat, och på Bolaget, för att handla vin till Anneli och Raili och några öl till mig.

Hemma hos Raili träffade vi Lena och hennes pojkar Emil och Rasmus. Rasmus hade klippt sig och såg riktigt stilig ut. Lena och Raili hjälpte Raili med att städa.

Det blev en lugn kväll framför teven med ”På spåret” (jag kunde Humboldtströmmen utan att blinka – alltid något – och Aurora Australis givetvis) medan jag satt en bit bort och svarade på ufoepost från när och fjärran. Bland annat har jag fortsatt föra en frågor och svar-dialog med en nyfiken engelsktalande ufolog som jag inte kände sedan tidigare. Ämnet är Spökflygaren.

Framåt 21.30 åkte Lena och pojkarna hem och vi satte oss vid datorn och teven. Jag för att lyssna på minutversionerna av Mellolåtorna inför morgondagens chatt och Anneli för att se på en deckare.

Emil och Rasmus.

259 total views, 1 views today