Sightseeing i Mariestad, besök hos Sven & bolid


Vaknade redan vi 09 då det blev för ljust att fortsätta sova. Hade egentligen tänkt som sju timmar, fram till 10, men så blev det alltså inte. Så jag och Tobias, som delade rum i Tages stuga, gick upp och fixade frukost. Jag diskade och när vi kände oss klara så sa jag hej och satte mig i bilen och körde till Mariestad.

Det skulle bli en fin dag så jag, Anneli och Raili satte oss i bilen för att först åka till Oxen och fixade ett ärende och sedan tog vi en sightseeingtur runt en del nya områden i stan. Bland annat Sjölyckan som ligger bortom Madlycka och som bara har börjat byggas. Fin utsikt för den som inte får grannens hus framför sig.

Vi fortsatte också ut till Snapen och avslutade med en tur runt Näset och så en titt på den nya lilla bron (snarare spången) över Tidan som tydligen fått det storvulna namnet Universitetsbron. Jo, jo.

Sedan bar det hem för lunch. Efter lunch körde jag till Sven i Falköping och hälsade på. Sven mådde bra och vi satt och pratade lite drygt en timma. Sven tog på sig en av sina många fina slipsar när jag skulle ta mitt obligatoriska foto.

Hemma igen blev det mat med Anneli och Raili och sedan en stund framför teven innan Anneli fick veta genom vännen Maria att en stor meteor synts över Stockholmsområdet i kväll. Jag kontaktade Johan på Rapportcentralen, läste Aftonbladet som hade en artikel och pratade sedan med DN om att skriva en bit.

Fick en länk till finska observationer från Kalevi Mikkonen i Rovaniemi också. Även denna bolid syntes alltså över båda länderna.

Ringde forskaren Eric Stempels på Uppsala universitets institution för fysik och astronomi och intervjuade honom. Han sa bland annat:

Boliden var ljusstark och hade en magnitud på mellan -5 och -6 vilket är att likna vid de ljusstarkaste planeter som de ser ut på natthimlen.

– Den kom från Finland och den syntes i 5,5 sekunder, säger Eric Stempels vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Enligt Eric Stempels gick den stora rymdstenen in i jordatmosfären med en hastighet av 25 kilometer i sekunden.

– Den är lite för hög för att det ska falla några meteoriter till marken. Den brann sannolikt upp.

Rymdstenen, som kallas för en bolid, syntes ned till 30 kilometers höjd.

Spåret slutar i atmosfären någonstans i havet utanför Nynäshamn.

– Den här typen av bolider syns omkring 20 gånger över Sverige varje år, säger Eric Stempels.

Boliden sågs sannolikt av flera tusen personer i Finland och i Sverige. Också finländska kameror har fångat dess ingång i jordatmosfären.

Sedan jag mejlat artikeln till DN och skrivit klart den här bloggen blev det sängen.

Boliden över Stockholmsområdet 18.03 i kväll. Bild från Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Tobias med kvasten i högsta hugg framför Tages stuga.

Sven hemma bland böckerna.

281 total views, 1 views today