Nytt fenomen att lära sig och PP3 om Roswell


Så har världen fått ett nytt misstolkningsfenomen att lära sig. Men eftersom inget är enkelt så får vi gardera oss.

Ett stort antal människor från Dalarna i söder till Norrbotten i norr kunde vid 18-tiden på torsdagen (22/2) se ett starkt ljusfenomen flytta sig över himlen. Jag trodde först att var satelliten Humanity Star som sköts upp den 20 januari i år. Satelliten gör ett varv runt jorden var 90:e minut och kommer att kunna ses i minst nio månader till. Bilden här nedan är tagen av Marcus Åberg i Saxdalen i Dalarna. UFO-Sverige känner till följande observationer:

18.07 Saxdalen Dalarna
18.13 Luleå, Norrbotten (någon gång mellan 18.11 och 18.15)
18.10 Gunnarsbyn, Norrbotten
18.05 Djäkneböle, Västerbotten
18.08 Sörmjöle, Västerbotten

Men – samtidigt sköts en Falcon 9-raket upp från Vandenbergbasen i USA och den, eller rättare sagt ett av dess raketsteg, passerade också över Sverige då och tändes då åter vilket skapade fenomenet. Så det kan vara en SpaceX-uppskjutning. Och det har under dagen också visat sig att Humanity Star inte kan komma upp i den ljusstyrka som hade behövts för att kunna ses på det sätt som syns på de bilder och filmer som har tagits av fenomenet.

Ni kan läsa några rapporter som kommit in till Västerbottens-Kuriren här.

UFO-Sverige fortsätter att undersöka detta men allt mer tyder på att det är uppskjutningen av SpaceX-raketen, sannolikt under ett senare varv, som har orsakat ljusfenomnet.

I vilket fall:

Detta blir utan tvekan något för UFO-Sverige att lära sig eftersom satelliten lyser mycket starkt via reflekterat solljus och säkert kommer att rapporteras som ett ufofenomen under lång tid framöver.

Astronomerna är inte glada och har kallat Humanity Star för rymdgraffiti som stör deras observationer.

Här kan du följa satellitens bana: Humanity Star.

Följde den urspännande skidskyttestafetten som slutade med svenskt guld. Helt otippat! Jag startade mitt ”lopp” framför teven hemma men klockan 13 kom taxin som skulle ta mig till Sveriges Radio och jag fick lämna tevesoffan, sätta mig i framsätet på taxin och så lyssnade vi på Radiosporten. När vi var framme vid Radiohuset inleddes det sista skyttet som jags att kvar och lyssnade på. Och tänk, norrmannens nerver höll inte!

Efter att ha lämnat taxin tog jag min mobil och lyssnade på SR:s app medan jag gick in i Radiohuset där jag satte mig i en soffa, slog på Viaplay och följde Sveriges defilering mot mål på strömmad teve. Fyra olika medier på mindre än en timma. Tänk så det har blivit.

Målet med resan till Radiohuset var att vara med i PP3 i P3 och prata om Roswell klockan 14 i dag. Ni kan se mig, Edvin Törnblom, Sara Kinberg och Hanna Persson på bilden ovan. Det blev tjugo minuter i studion med bra prat och fart. Inte ofta jag får prata om Roswell faktiskt.

När jag kom tillbaka till DN stannade jag och köpte en grillad special på Nyhetsgrillen. Givetvis med gurkmajonnäs och mycket ketchup. Så gott! När jag kom ut vräkte snön ner. Men det blev aldrig något mer av det.

I dag fick jag också beskedet via Mats Nilsson att UFO-Sveriges mångårige medarbetare Sig Aggestad gått ur tiden, 81 år gammal. Stig var under många år ansvarig för Rapportcentralen, en uppgift han skötte i princip ensam. Stig var duktig och engagerad och arbetade dessutom som journalist under många år. Trots ett svårt handikapp lät han sig aldrig nedslås utan var positiv och glad. Han är saknad.

Matpaus på La Barca med Åke. Det blev var sin entrecôte. Inte dumt.

Rätt mycket att göra på jobbet så kvällen flöt på. Kvinna som körde in i en avspärrning runt Vita huset, lite andra Trumprelaterade nyheter, ett flygplan som blev stående på Arlanda efter att piloten trott att motorn brann (gjorde den inte) och en intervju med Anne Ramberg på Advokatsamfundet. Bland annat.

Åkte hem efter 01 och fixade lite med post och papper. Markus var vaken och hade handlat och vattnat blommorna. Jag jobbade lite med bloggen fram till 02.45.

En bild av fenomenet från Värmdö utanför Stockholm. Foto: Björn Gimle.

En bild av fenomenet från Saxdalen i Dalarna under torsdagen. Foto: Marcus Åberg.

En teckning av fenomenet sett från Råneå. Ill: Jonny Nordlund.

En smarrig grillad special.

700 total views, 3 views today