Källkritik och firande av Niklas


Vaknade av telefonen någon timma för tidigt men samtalet var från vännen Johan Öhgren så det var helt okej. Vi pratade en stund om spioner och annat som Johan är expert på. När jag väl var uppe så tänkte jag ta tag i tvätten men i samma ögonblick som jag var på väg ned till tvättstugan gick strömmen och därmed gick det inte att få upp luckan.

Vi är ju rätt beroende utav ström och det blev jag snabbt varse. Eftersom alla proppar och de tre stora fassäkringarna utanpå huset var okej så stod det snart klart att det inte var lokalt utan hade drabbat fler. Efter en stund visade Eons sajt att drygt 400 hushåll i området var utan el.

Så vad göra utan dator? Jag satte mig och läste i ett par böcker som jag behöver information ifrån för mitt eget bokskrivande och gjorde lite nytta på det sättet. Men när det var klart och jag hade gått igen några tidningarna som blivit liggande fick jag gå över till att fixa lite ordning i ett av mina frimärksalbum. En sak som inte kräver el.

Efter ett par timmar var strömmen så tillbaka och jag kunde laga mat till mig och Markus och slå på datorn. Sedan stack Markus iväg för att hämta bilen som Anneli lämnat in på service i morse, lite tidigt, det är ett par hundra mil kvar, men eftersom jag och Markus snart kör till England ville jag ha allt tipp topp.

Jag jobbade också med nya boken en timma och med en artikel för DN.se men hann även intervjua en man i Småland som tipsat om hur några andra han känner varit med om att se en lastbil försvinna i tomma intet. Pratade också en god stund med min vän Anders palm, bra journalist och rymdnörd i ordets bästa bemärkelse!

Strax före 17 tog jag bilen in till Kulturhuset sedan Anneli och Markus kommit tillbaka från veckohandlingen. Där hade folk börjat samlas för att vara med och lyssna på den andra delen av Källkritikens dag som skulle börja 18. Jag möttes av en av arrangörerna, min tidigare arbetskamrat på DN.se Linné Jonjons, numera redaktionschef på Metro och efter en stund kom också Niklas.

Eftersom jag var tidig hann jag prata med den första panelen som bestod av forskaren Emma Frans (vars bok jag har liggande här hemma), filosofen Åsa Wikforss (samma där), kammaråklagare Helene Gestrin och Aftonbladets journalist Johanna Bäckström Lerneby.

Min egen lilla panel krympte från tre till två, mig själv och Lisa Bjurwald eftersom Marcin de Kaminski drabbats av sjukt barn. Vårt tema var konspirationsteorier och det blev ett glatt prat mellan mig och Lisa tillsammans med moderatorn Karin Gyllenklev inför publiken som bestod av kanske 150 personer.

Vi pratade om allt från månlandningen till politiker som egentligen är reptiler till Förintelsen och hur människor kan känna sig maktlösa i dagens värld.

Innan jag gick in på scenen så hade jag och Niklas ett halvtimmeslångt samtal med kulturminister Alice Bah Kunkhe som senare på kvällen skulle dela ut Det gyllene förstoringsglaset till två personer som vardera gjort något bra i källkritikens tecken. Och till min glädje var det en av mina DN-kollegor, Matilda Gustavsson som fick det!

Alice Bah Kuhnke var sympatisk och trevlig att prata bort en stund med. Ett mycket positivt möte med en trevlig person.

När vi skulle gå hem kom en man fram och ville prata konspirationsteorier med mig. Han var nog ganska misstänksam mot mycket men berömde mig för det jag gjort när det gällde att kolla månlandningen. Vilket kändes bra. Vi pratade tio minuter och då föll ytterligare en kille från arrangörerna in i diskussionen som var helt okej.

När vi kom hem så var det dags att fira Niklas som ju fyllde 26 i går och det blev med Hasselbackspotatis signerad Anneli och entrecôte signerade undertecknad. Alica Bah Kuhnke hade föreslagit att vi borde ha rödvinssås till detta så den beställningen messade vi in från Kulturhuset och Anneli fixade också den. Gott blev det, en riktig festmåltid som följdes upp med lite ost och glass. Ett fint rödvin ingick också.

Presenterna hade Markus fixat i form av ett par träningsoverallsbyxor, två fina t-tröjor och ett läderbälte. Allt passade perfekt. Niklas fick också en vacker låda med en uppsättning ätpinnar som jag köpt av Carl-Anton. Aldrig fel att ha bra pinnar hemma. Och så ringde Niklas till Raili och tackade henne för ett kuvert som hon skickat.

Mätta och nöjda tittade jag och Niklas på ett avsnitt ”Simpson’s” och sedan tog vi en lång bastu. Pratade en stund och slappade. Det känns verkligen skönt i kroppen efter att ha bastat och duschat kalt.

Avslutade kvällen med att läsa mejl och svara på en del. Och att montera bort en del av avloppsröret på handfatet och därmed rädda ett av Annelis örhängen som råkat dyka ned där när en flaska föll från badrumsskåpet. Bra dag!

Jag och Lisa Bjurwald under vår paneldiskussion.

Alice Bah Kunkhe och Matilda Gustavsson.

Hemma igen firade vi Niklas.

Och så här fint såg köttet ut.

Nöjd med sina paket.

 657 total views,  1 views today