Jörgen Peterzén begravs


I dag följde jag och omkring 60 andra den tidigare förlagsredaktören och grundaren av det svenska Tolkiensällskapet Jörgen Peterzén till hans sista vila vid en begravningshögtid i Bromma kyrka.

Jörgen föddes i Kopparberg den 30 maj 1941 och gick bort i Stockholm den 9 mars i år. Den som träffat honom minns hans värme och rika kunskaper.

Jag kände Jörgen men mest via telefonsamtal och ett längre möte då jag dessutom passade på att intervjua honom. Och många av mina vänner kände också Jörgen, de flesta betydligt mer än jag. På plats i kyrkan fanns bland andra Andrea Hahne, som jag jobbat med på DN och som hjälpt UFO-Sverige på många sätt, inte minst som korrekturläsare av Rapport-Nytt, och hennes tidigare make Kaj Hahne som fortfarande är med i föreningen. Och där fanns också en annan vän, hardy Hedskog, som känt Jörgen länge och var toastmaster vid minnesstunden efteråt.

Men också, som ni kan se på bilden ovan, Sveriges science fiction-nestor Sam J Lundwall med hustru Ingrid Olofsdotter och deras dotter Karin, journalisten och författaren Anders Palm och science fiction-skribenten Ahrvid Engholm.

Begravningen var en jordbegravning, något som inte är så vanligt längre. Men detta innebar att vi fick ta farväl av Jörgen vid graven sedan kistan sänkts ned.

Efter begravningen var vi närmare 50 som samlades för en minnesstund på Ljunglöfska slottet där det hölls tal (av Lars-Gösta Nauclér, Lars Grahn, Anders Palm, Hanna Peterzén och Carolina Gómez Lagerlöf) och pratades minnen. Själv hade jag nöjet att prata böcker med väldigt många eftersom i princip alla hade en bakgrund där böcker spelat en stor roll.

Jag hann också berätta för flera av gästerna om AFU och vad vi gör och alla blev mycket imponerade. Men så var de ju bokmänniskor också. Alla var överens om att det var allt svårare att få någon att ta hans om böcker. Återvinningen var ofta det enda alternativet.

När jag körde hemåt lämnade jag av hardy, Ahrvid och Anders vid Islandstorgets tunnelbanestation och körde sedan till Åkermyntan för att handla sidfläsk så att Anneli kunde laga fläskpannkaka som blev vår kvällsmat.

Under kvällen jobbade jag lite med UFO-Aktuellt och med att sortera in alla filmer och bilder från England. Vilket tog rätt mycket av min tid. hann också göra en första genomgång av Eileen Lloyds klippbok som hon skänkt till AFU och hittade en hel del originalbrev ställda till henne och till Flying Saucer Review under den tid som hon var biträdande redaktör under Charles Bowen.

Har också packat för morgondagens resa till AFU. Det blir en hel del påsar och lådor att ta med. Avslutade kvällen med att fixa några bilder till Anders Berglunds föredrag på stämman i maj. Foton med Skåneanknytning som han ska prata om. I säng vid 01.

Jörgen Peterzén begravs.

Hardy Hedskog.

Den tidigare förlagschefen vid Askild & Kärnekull Lars Grahn höll tal.

 822 total views,  4 views today