Bokprat med Ebbe


Eftersom jag satt uppe till 03 och läste i natt så sov jag ut till 10 innan jag gick upp och tog ned tvätten, pratade med Markus och satte mig i bilen för att ta mig in till Gunnarsons Specialkonditori på Götgatan 92 där Ebbe Schön väntade.

Ebbe är författare som jag ser upp till men också en mycket trevlig person som det alltid är roligt att träffa. När vi ses brukar det bli på Gunnarsons som inte ligger långt från där Ebbe bor. Han är givetvis en välkänd person i de här trakterna och när vi efter några timmars prat gick till Göta Fisk några adresser längre upp mot Ringvägen stod det klart att det knappast var första gången han handlade sin fisk där.

Vårt samtal rörde våra nya böcker och vi bytte med varandra. Min bok har inspirerats av Ebbes böcker om folktro och jag har tillägnat den till honom vilket han uppskattade. Hans bok, ”Gårdstomten på Ryk” (Carlssons) är en fristående fortsättning på ”Gårdstomtens långa minne” som kom ut 2014 och enligt Ebbe en massa tankegods som han då helt enkelt inte fick med.

Vi har alltid mycket att diskutera när vi ses och efter timmarna på Gunnarsons och besöket på fiskaffären (där jag slog till och köpte färska räkor) gick vi hem till Ebbe och pratade vidare en stund. Han, liksom jag, brinner för böcker och kunskap och fascineras av hur det var förr. Inte alltid bättre, det är vi överens om, men heller inte alltid sämre.

Men sedan var jag tvungen att bryta upp för att åka till Coop Forum och handla och sedan hem. För senare på kvällen skulle vi bort på middag till Nanna och Bert söder om stan. Ylva anslöt och vid 19-tiden blev det drink på balkongen och sedan en fantastisk gryta med äppelkaka och vaniljsås med ett glas Isle of Jura som avslutning.

När vi satt där och åt mullrade ett kortvarigt åskväder med ordentliga blixtar igång lite på avstånd och det regnade också en stund.

Det är alltid skoj att träffa Nanna och Bert eftersom vi har mycket att prata om. Framåt midnatt kände vi oss nöjda och tog bilen tillbaka efter att ha lämnat Ylva hos sig. Jag kom i säng framåt 01.

Nanna, Bert, Anneli och Ylva.

253 total views, 1 views today