På Riksarkivet


Gav mig iväg i snögloppet strax efter 08 för att besöka Riksarkivet som ligger ett stenkast från DN. Dit hade jag beställt en den material från 1946 ur Statspolisen i Stockholms 3:e rotel, alltså föregångaren till Säkerhetspolisen. Materialet förvaras egentligen i Arninge och måste skickas till huvudavdelningen i Stockholm där jag nu har kunnat gå igenom det hela.

Jag slog mig ned i forskarsalen vid 09.30 och ägnade sedan tre timmar till 12.30 att gå igenom fyra kartonger med diarier och förhör från spökraketåret 1946. Även om det var intressant läsning på många sätt med förhör med misstänkta spioner, nazister och andra personer som kommit att intressera polisen var det bara två noteringar som hade med mitt ämne att göra.

Den ena handlade om hur en bevakningsstation som användes för ”spaning efter rymdprojektiler” av okänd anledning brunnit upp. Stationen var placerad i en buss, något jag inte visste tidigare. Själva spaningen däremot, den kände vi till.

Det andra diarienumret som väckte min uppmärksamhet löd: ”Rapp. ang. flygtorpeder öv. sjön Trehörningen” och var daterad 2 september 1946. Av allt att döma en rapport över händelserna kring Trehörningen norr om Umeå i Västerbotten sommaren och hösten 1946.

Dessa händelser har jag undersökt en del och reste till platsen 1987 för att träffa vittnen och lokala utredare. Så jag har en del dokumenterat där tidigare. Vi har också kopior av en hel del av polisens utredning i AFU:s arkiv som vi i vår tur har kopierat från Krigsarkivet. Det kan alltså hända att det är samma dokument men i en annan kopia, men det får jag se när jag får ut dem. Vilket dröjer någon vecka.

Jag minns i alla fall väl mitt besök på platsen i februari 1987. Tyvärr var de flesta inblandade döda men jag talade med ett vittne som dessutom gjorde skisser åt mig och den polis som utredde händelsen. Jag tog bilen dit från Luleå och körde hem samma dag. Ett av många intressanta möten med ufovittnen som jag haft förmånen till genom åren.

Lite lunch blev det också innan besöket inne i stan var klart. På Lilla Asien närmare bestämt där jag åt sushi- och Kinabuffé innan jag gick tillbaka till Riksarkivet en kort sväng för att sedan åka hem.

Hem för att skriva på boken. Och, sedan min redaktör Andreas hört av sig, skriva en 750 tecken lång säljtext till den. Så efter en liten frimärkspaus gjorde jag det och mejlade till honom, han kollade, putsade lite och skickade tillbaka och så var vi överens.

Lite skrivande blev det alltså också. Är uppe i 16 kapitel nu plus de två inledande vilket innebär att 34 återstår. Inte så tokigt. Skriver jag tre om dagen de närmaste tio dagarna ser det riktigt bra ut.

Pratade en stund med Lionel Beer i London också. Lionel ska komma till Sverige i augusti och jag hjälper honom med att boka hotell och fixa lite saker att göra. Ett tips har han redan fått från vår gemensamma vän Tommy Helmer som skrivit till honom om en museijärnväg som utgår från Mariefred, Östra Södermanlands Järnväg. Passar Lionel perfekt.

Jag har lovat ta med honom ner till Norrköping och AFU på besök också.

Under dagen har jag också fått en mejlförfrågan om att skriva en ufoartikel till Hemmets Journal som jag lovade fixa inom två veckor. Det går nog att göra snabbare än så. Och så ringde Johan för tredje dagen i rad och undrade om jag hunnit prata med hans pappa ännu. Det hade jag, men ändå inte. Pappan och jag kom överens om att höras på fredag.

Anneli kämpar på med den nyopererade hälsenan och kände sig piggare i dag med inte lika mycket värk. Kom i säng före 23.30 för att hinna läsa lite.

I dag blev annonsen inför UFO-Sveriges riksstämma i Uppsala den 27 april klar.

 413 total views,  1 views today