Till Bertil och Ebbe


Efter frukost på bacon och äggröra hos Mikael Karlsson i Lund packade vi bilen och körde mot Bertil Falk utanför Trelleborg. Solen visade sig från sin bästa sida och temperaturen gick upp till 22 grader framåt dagen.

Det här var tredje resan till Bertil som nu åter hade packat några lådor till AFU. Men vi gick en runda i hans hus och hittade ytterligare material som vi fick med oss.

Bertil har varit journalist på Kvällsposten och TV3 och skrivit för bland andra Teknik Magasinet. Och han kommer att plocka ihop ännu mer material så det blir en fjärde resa.

Efter en rundvandring i trädgården bjöd Bertil på glass och vi satte oss och pratade en stund.

Sedan bar det iväg till Malmö och Ebbe Johansson som var hemma på Veberödsgatan och väntade på oss. Ebbe är på väg mot de 90 och har genomgått ett antal operationer för alla möjliga saker men är fortfarande pigg i skallen.

När vi kom fram var hans son Magnus också där och de hade dukat fram fika i form av mackor och mängder av pålägg, inte minst skånsk leverkorv som både jag och Carl-Anton satsade på.

Klockan 13 ringde David Isaksson på Norrköpings Tidningar som intervjuade mig om min kommande AFU-bok. Han skulle skriva en artikel för tidningens kultursida och intervjuade mig i en halvtimma.

Jag ska få artikeln till genomläsning inna den går i tryck. Har också hjälpt SVT med att läsa igenom en intervju som en journalist där gjort med mig för några veckor sedan. Den handlade om månkonspirationen.

I vardagsrummet och i hallen stod femton kassar med böcker som Ebbe hade burit ned från vinden och efter fikat satte vi oss och gick igenom allihop. Jag sorterade en hög till AFU och en till försäljning, eller snarare jag gav Carl-Anton varje bok och han fick stoppa ned dem i plastkassar istället.

Efter att ha packat om det vi redan hade i bilen och satt upp plankan bakom nacken på oss i framsätet kunde vi lätt få in allt.

Framåt 18.30 körde jag Ebbes bil med oss tre till restaurang Potala på Höjdrodergatan 25 där vi bjöd Ebbe på middag. Ebbe, som är lättpratad, berättade sina tankar om andra dimensioner och livet på andra sidan.

Maten var alldeles utmärkt även om personalen var lite slö att fylla på när glassen var slut i kylen. Men till slut fick också vi vår efterrätt.

Mätta och nöjda körde vi tillbaka till Ebbes och satte oss i soffan och tittade på ”Black Hawk down” på Ebbes stora duk. Jag hade inte sett filmen förut så det var roligt att se den hör klassikern. Bra var den.

Innan kvällen var slut hade vi pratat ufo i någon timma också.

Ebbe Johansson.

Nu är bilen välpackad.

 314 total views,  1 views today