Konferens på jobbet


Eftersom jag hade slarvat med att ringa Keeper och gratta honom på 80-årsdagen för några dagar sedan så slog jag honom en signal i dag och det blev han glad över. Vi jobbade ju tillsammans under slutet av 70-talet när vi båda var på Mariestads-Tidningen. Keeper som redaktör, reporter och det mesta annat på Sporten och jag som redigerare och allmänreporter-

Det var några tunga år för Keeper, som ju heter Kjell Emanuelsson men det är det ingen som kallar honom, då han drack alldeles för mycket och vi var flera som försökte ställa upp för honom då det var som värst. Till slut lyckades han ta sig ur sitt missbruk och är nu helt ren sedan fyrtio år. Trots alkoholproblemen var det en ynnest att få arbeta med denne kreative och inspirerande journalist och han är fortfarande en mycket god vän efter alla dessa år.

Efter samtalet satte jag mig och började skriva på nya boken. Det blev några sidor och det känns skönt att vara igång. När jag har kommit lite längre ska jag berätta mer om vad det ska bli för bok och hur långt jag har kommit. Precis som jag brukar göra när det gäller mina projekt.

Pratade en stund med Anders Berglund som satt och jobbade med UFO-Sveriges ekonomi tillsammans med kassören Tony Ekberg. Det ser ut att bli ett bra år, det som gick, där föreningen kommer att göra ett överskott, om än mycket litet.

Pratade också med en av dem som kom och lyssnade på mitt föredrag på Högskolan i Skövde den 22 januari. En trevlig man som jag får återkomma till i morgon eftersom jag var på väg in på det som skulle ta upp större delen av dagen – konferens på DN.se.

Så där satt vi i fyra grupper på K-1 under höghuset, alltså en våning under jord, och pratade om hur vi skulle kunna utveckla DN.se mellan klockan 14 och 17.40. Och tiden gick rasande fort. Mest för att vi hade det ganska roligt med våra postitlappar och diskussioner. Anna Kallenberg ledde oss på ett föredömligt sätt.

I min grupp fick jag nöjet att samarbeta med Christian Ferrera, Susanne Jacobsson, Pontus Roos, Frida Hansson och Frida Sandgren. Och vi var så noggranna och uppslukade av våra uppgifter att vi nästan inte hann klart innan det var redovisning.

När allt var klart var det bara att öppna dörren och gå ut till maten som väntade i form av en buffé som var betydligt bättre än förra årets. Nu var det lätt att backa ett par gånger. Givetvis fortsatte samtalen under maten men nu i nya konstellationer men efter någon timma började folk tänka på att ta sig hemåt och så även jag.

Såg att min lilla film med Benjamin Ingrosso där han sjunger vinnarlåten på efterfesten till Mellofinalen 2018 nu har 52.956 visningar. Inte illa. Hade nästan glömt den om det inte hade varit för att jag fick en fråga om en annan av mina Youtubefilmer i dag.

Framåt kvällen fick jag svar från vännen Jacques Vallée i San Francisco eftersom jag lovat hjälpa en vän här i Stockholm med att reda ut vem som införde begreppet Close Encounters of the fourth kind. Ni vet det som lades till på Allen Hyneks klassiska lista över de tre första CE-I, CE-II och CE-III. Och efter att ha mejlat Jan Aldrich och Barry Greenwood, två av USA:s främsta ufologer så fick jag förslaget att det nog var Jacques. Så jag skrev till honom sent i går natt och fick i dag ett intressant svar.

Dels bekräftade han att det mycket riktigt var han som fyllt på med såväl CE-IV som CE-V men han skrev också att den tolkning många gör av dessa i dag inte stämmer med hans definition när han skapade dem. Så här skev han bland annat i sitt långa svar om just CE-IV som i dag oftast sätts i samband med ”ombordtagningar”:

”My definitions (as opposed to the later ones) did not assume that we knew what UFOs were. That was the
whole point. ”Reality Transformation” starts from recorded witness testimony, while ”Abduction” introduces (wrongly) an interpretation on the part of the researcher, which may be unjustified and may be overlapping with other categories, biasing statistical validity.”

Där har han en bra synpunkt. Att redan på förhand förutsätta att en person blivit ombordtagen är inte särskilt lyckad. Men det finns nästan ingen styrning när det gäller hur vi ufologer arbetar. Var och en har en tendens att skapa sina egna redskap och definitioner. Vallée är över huvud taget kritisk till hur detta sköts:

”The lack of concertation and standardization in this research makes it hard to register real progress,
and things are only getting worse…”

”Concertation” betyder ungefär ”dialog” eller gemensamt beslut. Något som absolut saknas inom ufologin.

Under kvällen tittade jag och Anneli på några avsnitt ”Messiah” till innan det var dags för sängen för henne och datorn för mig. Jag såg till att skriva ytterligare 15 tackbrev till dem som skänkt en slant till AFU i början av året. Viktigt att alla tackas men också viktigt att se om det är någon av dem som vill fortsätta ge sitt stöd varje månad. Något AFU är beroende av.

Efter att ha startat en tvättmaskin tog jag en macka med mjölk i köket och läste dagens DN. Fast fick en del av mjölken i vrångstrupen när jag läste artikeln om en högskolekurs om falska nyheter där den intervjuade, som gått kursen, använd en falsk historisk ”nyhet” som exempel på hur man kan ha olika åsikter. Nämligen det oerhört tveksamma uppgiften att Martin Luther skulle ha spikat upp sina teser på kyrkodörren i Wittenberg. Det finns det inga historiska belägg för.

Strax efter 01 blev det sängen.

Min grupp i hårt arbete med sina postitlappar.

Sedan gällde det att välja vilka förslag från grupperna som var bäst.

”Down in the bunker.”

Matkö. Och i år var maten betydligt bättre än förra konferensen.

Gott var det alltså och en halv öl drack jag till det. Hade ju bilen.

Loading