Mellofinal på Friends


I dag är det final i Melodifestivalen och jag har tillbringat en stor del av dagen och kvällen i pressrummet på Friends i Solna tillsammans med mina kollegor Hanna Fahl och Kajsa Haidl. Och man kan som vanligt konstatera att det blev en mycket hektisk kväll med chatt och snabbskriven vinnarartikel för min del.

En liten coronalimerick kunde jag också kosta på mig i chatten:

I dag drömmer några på Friends
om att hoppet till visshet nu vänds
med en låt som kan smitta
och vägen kan hitta
till finalen – om den väl sänds

Själv trodde jag att Dotter skulle ha en bra chans att vinna. Ni kan se henne på en bild här ovan också. Andra tippade på Anna Bergendahl. Men så blev det The Mamas! Jag kan lugnt säga att luften gick ur hela pressrummet när det stod klart att The Mamas vunnit med bara en poäng över Dotter.

Till och med chattarna chockades och efter att ha varit som mest 1.800 sjönk siffran till 600 då det stod klart hur resultatet blev.

Själv hade jag garderat mig med fem olika vinnartexter och där fanns The Mamas givetvis med så den körde vi ut ”på slutsignal” som vi brukar säga och sedan fyllde jag på med mer fakta medan Hanna hade gjort det jag brukat göra de senaste åren – rusat ner för att köa till en vinnarintervjun. Sedan växte artikeln fram i ett samarbete mellan oss medan Kajsa skrev sin kommentar.

Ni kan se oss tre på bilden här ovan och The Mamas jublande på Berns högst upp.

Det är verkligen ett race att sköta chatt och artikel men jag älskar när det är mycket att göra och ont om tid. Båda dessa kriterier uppfylls lätt en Mellokväll. Bland annat körde Kajsa och Hanna en facebook love som ni kan se dem hålla på med här nedan.

Hann i alla fall äta några korv med bröd som det bjuds på och drick en cola innan klockan hade blivit 22.30 och vi insåg att bussen till efterfesten på Berns hade gått ifrån oss. Det fick bli taxi.

Berns myllrade av folk, det gick knappt att röra sig. Dessutom var musiken på högsta volym. Men att kalla det för efterfest kan möjligen fungera om man är gäst och inte artist eller press. För här är det jobb som gäller. Jag, Hanna och Kajsa hann i alla fall skåla i var sitt litet glas skumpa innan vi skildes åt och försvann åt olika håll i vimlet. Jag för att jobba tre timmar till.

Parkerade mig bredvid vänner från Aftonbladet och Expressen som gjorde teveintervjuer med alla av vikt som passerade in. Jag passade på att ta lite bilder och hälsa på dem som jag kände. En av dem var Parisa Amiri, som ju vann ”På spåret”, som berömde oss för en bra chatt.

När The Mamas äntligen dök upp filmade jag deras ankomst och eftersom jag gjort det här några gånger nu hade jag också en bra plats för att kunna filma dem på nära håll och det var också då jag tog bilden ovan med min Nikon samtidigt som jag filmade med mobilen.

Sedan var det bara att tränga sig fram genom hundratals människor för att komma så nära scenen som möjlighet för att kunna fortsätta filma när alla artisterna skulle kära sina låtar också här på efterfesten. Något som är en bra tradition eftersom det ofta blir betydligt mera lössläppt och ”rått” än under tävlingen. Dessutom är det väldigt tydligt att alla känner sig som vinnare. Jag vet bara en sur förlorare genom åren och det var Yohio som vägrad sjunga på festen.

Allt gick bra ända tills Dinah Yonas Manna fick för sig aytt spruta champagne ut över folkhavet och då lyckades träffa precis där jag stod. Tjejen framför mig fick en del på sig och jag hann delvis ducka men blev ändå blöt som en dränkt katt.

När tjejen vände sig om konstaterade hon: ”Oj, där var det en som blev betydligt blötare”. Det var jag det.

Men det var bara att jobba vidare och under en dryg timme stod jag och filmade och plåtade tills ryggen började kännas stel som en planka. När den sista artisten (Anis Don Demina) skakat loss tackade jag för mig och gick ut till en taxi efter att ha hämtat mitt pick och pack i garderoben.

Det var bra ös i alla fall och roligt att se också Dotter, Anna Bergendahl, Mariette, Hanna Ferm, Felix Sandman, Victor Crone, Robin Bengtsson, Méndez, Mohombi och Paul Rey uppträda på riktigt nära håll.

Chauffören visade sig vara serb och trodde på det mesta i konspirationsväg, bland annat att det fanns en skuggregering som styrde allt i USA och att Donald Trump bara var en marionett. Det blev alltså en intressant resa hem.

När jag väl kom hem skickade jag in mina tre filmklipp så att DN.se-gänget fick tillgång till dem direkt på morgonen och kunde klippa ihop en vettig film av det hela. Plockade av mig mina fortfarande blöta kläder, rostade ett par mackor och hällde upp ett stort glas kall Pucko. Klockan 03.40 var jag i säng.

Annars började dagen med att jag fick en bild på ett ”ufo” från en kvinna i Halmstad. Hon hade tagit den tidigt på morgonen vid 04.30-tiden den 7 februari genom sitt fönster. Hon trodde inte att det var månen eftersom den stod på en helt annan plats när hon tittade en vecka senare.

Det är inte alla som vet att månen faktiskt flyttar på sig och att den står på olika platser på himlen vid olika tidpunkter. Men jag kunde i alla fall visa för henne att det var månen hon hade fotat och det förstod hon då. Vilket var bra.

Ringde också och grattade min tidigare arbetskamrat från Norrbottens-Kuriren Jackie Bortz som gick och fyllde 73 i går och firade det med att åka till Paris för att med sin fru hälsa på ena sonen.

Lite strykjobb i källaren tillsammans med Anneli blev det också innan jag tog en taxi till Friends.

Här kommer artisterna i den ordning som de uppträdde:

Victor Crone.

Paul Rey.

The Mamas.

Mohombi.

Hanna Fehrm.

Mendez featuring Alvaro Estrella.

Dotter.

Robin Bengtsson.

Mariette.

Felix Sandman.

Anna Bergendahl.

Anis Don Demina.

Så här såg det ut i en del av pressrummet på Friends.

Här kommer ett antal bilder från efterfesten på Berns.

På efterfesten på Berns intervjuade mina kollegor från Aftonbladet och Expressen Sean Banan och Lisa Ajax.

Och här pratar Hanna Ferm med Expressen.

Programledarna: Linnéa Henriksson, David Sundin och Lina Hedlund.

Anis Don Demina i närbild.

Anna Bergendahl på väg in på festen.

Dolly Style var också med och firande.

Ännu en tidigare deltagare – Wiktoria.

Lisa Ajax var också gäst.

Och Ralf Gyllenhammar. Ni minns väl det brinnande pianot?

Dotter var glad trots enpoängsförlusten. Och långa naglar hade hon.

Mendez och Alvaro Estrella på väg in.

Hanna Ferm.

Felix Sandman.

Mariette på väg in på Berns.

Paul Rey innan det var dags för scenframträdandet.

Anna Bergendahl sjunger sin låt inför Bernspubliken.

Mariette på Berns scen.

Och hon får en bild till.

Mohombi på Berns.

Paul Rey sjunger för Berns publik.

Victor Crone på scenen på 01-snåret.

Loading