Intervjuad på AFU och fönsterbyte


Gruppen här ovan kommer från Utbildningsradion, UR, och ligger bakom podden ”Hjärta och hjärna” som sänds i P4 och som ni kan lyssna på här. Vi strålade samman på AFU i Norrköping vid 15-tiden och efter lite löst prat drog Maja Åström och Emma Frans igång samtalet med undertecknad. Med var också Joy Klackenberg, fotograf och Daniel Persson Mora, producent. Ett samtal som handlade om AFU, spökraketer, UFO-Sverige, vad folk ser, stigman och mycket annat.

Inspelningen gjordes i AFU HQ, alltså den ena av våra två arbetslokaler. Egentligen hade vi tänkt att hinna gå runt och titta på några av de övriga lokalerna också men det hanns helt enkelt inte med eftersom Emma, som förutom att hon är en duktig källkritiker också forskar på Karolinska Institutet, skulle till Stockholm och sitta med som expert i SVT2 framåt kvällen.

Ni kan se henne här ovan då hon hjälper oss alla att bli bättre informerade om coronaviruset och dess effekter. Vilket hon gjorde bra och tydligt. På så sätt fick jag träffa Emma två gånger i dag! Nu hade vi setts förut då vi båda pratade i Kulturhuset på Källkritikens dag för några år sedan.

Innan jag gav mig av hemifrån hann jag sova fem timmar i natt. Det blev lite kortare än jag hade hoppats på men jag var tvungen att gå upp i hyfsad tid för att ta emot fönsterbytarna från Uppsala som skulle komma 09.15 – vilket de inte gjorde. Men väl 08.45. Så jag stod där i morgonrocken när de ville backa in bilen på gården.

Sedan gick det undan och ingen kan klaga på de båda hantverkarnas effektivitet. På nolltid hade de första av de gamla fönstren försvunnit och när jag kom hem från Norrköping framåt kvällen var samtliga fönster utom de två i mitt och Annelis arbetsrum bytta. Visserligen hade listor och sådant inte satts dit men fönstren var där de skulle.

I morgon tar de bottenvåningen och arbetsrummet.

När de båda, som kom från Uppsala, dök upp i morse snöade det men det hela övergick i regn och när jag hade ätit min lunch sittande i Niklas gamla rum eftersom det var iskallt i köket som saknade fönster, sken solen från en klarblå himmel när jag gav mig av till AFU.

Det klara vädret höll i sig och då jag kom hem vid 18.30 lyste Venus klart i söder. Något som fler än jag såg eftersom telefonen ringde vid 20.30-tiden då en man i Stockholm undrade vad det var han såg på himlen. Han hade ringt till Aftonbladet men de var inte så intresserade och kunde inte hjälpa honom. Det var inget flygplan, det förstod han, och knappast en satellit eftersom det stod stilla. Jag berättade att det var Venus och lotsade honom till en bild i min blogg.

Han förstod absolut att detta var en riktig förklaring men blev uppriktigt förvånad att han kunde se en planet som ligger 40 miljoner kilometer bort från oss med blotta ögat. Vi hade ett trevligt samtal.

Både jag och Anneli pratade med Raili under dagen för att se till så att hon håller sig så mycket inne som möjligt med tanke på hennes ålder, snart 85, och att hon ska undvika att smittas av viruset. Så i morgon ska hon ringa till kommunen för att se om hon kan få hjälp att handla.

Det sista rycket för kvällen, efter några telefonsamtal, blev att plocka undan i arbetsrummet så att hantverkarna ska komma åt i arbetsrummet, städa lite efter de samma och så skannade jag en bild ur en amerikansk ufotidskrift och mejlade till en kollega i USA. Och så översatte jag en artikel jag skrivit i UFO-Aktuellt till två kollegor, V-J i Spanien och Wim i Belgien.

Här har de hunnit få bort fönstren i vardagsrummet.

Och här sitter de nya på plats.

 247 total views,  1 views today