Mycket skrivande och danskt sorterande

Vaknade alldeles för tidigt i dag, strax efter 07, men det var lika bra att ta vara på dagen. Så efter att ha gått igenom den vanliga ritualen på mobilen, gratta folk som fyller år, svara på mess, kolla om det är några viktiga mejl (som jat tar på datorn senare) och så en titt på vad mina kollegor på DN.se har gjort under morgonen, ja då gick jag upp.

Anneli satt och jobbade och jag slog mig ned mitt emot. Fortsatte skriva på min artikel till nästa UFO-Aktuellt som tar upp tre rapporter som jag fått in på lite olika sätt. Vid 14-tiden ringde jag upp ett av vittnena igen och ställde ett par uppföljande frågor och så bad jag honom att göra teckningar av det han sett.

Och bättre service kunde jag inte få. Bara någon halvtimma senare fick jag teckningen och då jag bad om en detalj som intresserade mig så fixade han den också. Dessutom har mannen ett medvittne som jag skrivit brev till men tyvärr har den mannen inte svarat. Men när jag bad mannen som jag har kontaktat med att försöka han också så tog det bara någon timma innan jag fick ett mejl om att brevet nu låg på lådan. Helt makalöst.

Pratade en stund med Tobias som sköter sajten och UFO-Sveriges radio om en planerad podd om UFO-Aktuellt och så hjälpte jag ”Ufopodden i P3” med några snabba uppgifter som de var ute efter.

Jag har också börjat läsa Ole Henningsens mycket intressanta ”Ildkugler over Danmark” som jag ska recensera i nästa nummer. Ole är som jag både ufolog och duktig på astronomi. En kombination som är helt nödvändigt. Den som inte har båda dessa kunskaper kan knappast ägna sig åt ufofrågan på ett seriöst sätt.

För att koppla av från skrivandet en stund gick jag ner i källaren och tog tag i en stor samling papper som jag hämtade från den danske ufologen Willy Wegner för några år sedan. Den gången packade jag och Carl-Anton Mattsson min bil fullständigt proppfull då vi stannade till hos Willy på väg hem från England.

Faktum var att vi fick in innehållet i tolv flyttkartonger i den stackars bilen! Det trodde Willy aldrig att vi skulle klara.

Nu sorterar jag en hel massa danskt historiskt ufomaterial som inte redan har lämnats till AFU, mycket gammalt från Sufoi men också från andra grupper i Danmark, och en del från Norge. Ni kan se en affisch från Skandinavisk UFO Forening här ovan, en grupp som jag inte hört talas om vare sig förr eller senare. Kuriosa!

Under dagen har jag också hjälpt en finländsk man som studerar religionsvetenskap vid universitetet i Helsingfors. Mannen har intresserat sig för Imjärvifallet och jag håller nu på och fyller ett usb-minne med saker som han kommer att bli glad över. Mannen, som heter Jarmo, är på jakt efter Aarno Heinonens dagböcker som han har några sidor kopierade ur och jag hoppas verkligen att han ska hitta hela. För Imjärvifallet var bara början på en mycket märklig väg för Heinonen med övernaturligheter och märkligheter i mängd. Vill ni läsa om fallet så finns det här på ufo.se.

Framåt kvällen fick jag ett intressant tips om en blogg som tog upp ett ufofall från Vettasjärvi. Det handlade om hur flera personer, efter att ha sett ett starkt sken på himlen, gick ut och fick syn på något som liknade en eld där ett antal figurer rörde sig. Nästa dag syntes det inte ett spår av eld eller fotavtryck. Ni kan läsa blogginlägget här, skrolla ned en bit till rubriken ”Mystik i Vettasjärvi”. Kanske inte en direkt ufokoppling men spännande berättelse.

När jag gick igenom Willy Wegners material hittade jag också några kopior ur en bok som jag inte har i min bibliografi, Ernst Benz ”Nya religioner” som har ett kapitel om ”Ifologin – planetvarelsernas och de flygande tefatens religion” från 1973. Så den beställde jag omedelbart via Bokbörsen. Bibliografin fylls ständigt på och det verkar aldrig ta slut på nya titlar. Fast till slut ska det väl ändå göra det!

Har lyckats frigöra några hyllmeter i källaren då jag efter samråd med Anders på AFU packade ned min uppsättning Fortean Times för vidare transport dit. Det blev en flyttlåda. Har märkt att jag sällan eller aldrig tittar i dem efter att ha läst denna utmärkta tidskrift så det är lika bra att arkivet tar hand om dem. Jag håller dessutom en prenumeration i gång åt AFU så det kommer att fullas på fler nummer vad det lider.

Tog en timma och jobbade med nya boken också vilket var bra och så hade jag ett intressant samtal med en person i Malmö som jag kommer att återkomma till.

Avslutade med en timmas jobb med Willy Wegners material och nu är det snart fördigsorterat. Bra, det skapar lite plats i ett hörn som var alldeles belamrat tidigare. Efter 01 var det dags att sikta på sängen.

 129 total views,  1 views today